Valitse, miten haluat käyttää verkkosivustoamme:

Evästeet auttavat parantamaan verkkosivuston käyttökokemusta ja tarjoamaan turvallisia palveluja. Jotkin evästeet ovat välttämättömiä turvallisuuden ja kirjautumistoimintojen kannalta, toiset taas mahdollistavat helpomman käytön ja kätevän tuen. Voit peruuttaa päätöksesi milloin tahansa.

Näin valitset itsellesi parhaiten sopivan sijoituskohteen

INVESDOR INSIGHTS | 4.4.2023

Näin valitset itsellesi sopivan sijoituskohteen

Kun haluat sijoittaa vahvoihin pk-yrityksiin ja kovilla kasvuodotuksilla ladattuihin startupeihin, törmäät erittäin laajaan tarjontaan. Onnistuneen sijoituspäätöksen tekeminen edellyttääkin asiantuntemusta. Invesdorin investointikomitea tekee puolestasi taustatyötä erottaakseen jyvät akanoista. Kampanjatiimimme puolestaan kokoaa seulan läpäisseistä sijoituskohteista sinulle tärkeimmät tiedot, joihin voit perehtyä hankesivuilla.

Arvostelukyky kehittyy vuosien varrella, mutta pääset liikkeelle näillä kysymyksillä: Mikä on taloudellinen tavoitteesi? Millaisen riskin olet valmis ottamaan? Millainen kohde sopii sijoitusstrategiaasi? Vakuuttaako yrityksen strategia ja visio sinut?

Kerromme nyt askel askeleelta, kuinka valitset itsellesi parhaiten sopivan sijoituskohteen.

Päätä ensin, miten haluat saada tuottoa sijoituksellesi.

Invesdor tarjoaa kahdenlaisia sijoitustuotteita: suorat osakesijoitukset sekä korkosijoitukset. Osakkeisiin sijoittamalla varmistat mahdollisuudet korkeampaan tuottoon, mutta samalla riski on suurempi. Myös korkosijoitukset lasketaan riskisijoituksiksi, mutta sijoittamallesi pääomalle maksetaan säännöllisesti korkoa ennalta määrätty summa.

Sijoituspäätöksessä on ennen kaikkea kyse siitä, millaisen yrityksen uskot kasvavan ja menestyvän. Selvennä siis itsellesi mitä yritys aikoo tehdä keräämällään pääomalla ja ovatko suunnitelmat mielestäni realistisia.

Ensivaikutelma ratkaisee: ota selvää rahoitustarpeesta.

Pyrimme esittelemään jokaisen sijoituskohteen videolla. Näin pystyt muodostamaan ensivaikutelman siitä, onko yritys mielestäsi miellyttävä, herättääkö tuote kiinnostuksesi ja haluatko tukea esitetyn idean toteutumista. Tiivistämme sijoituskohteen rahoitustarpeen hankesivun yläosaan. Jos vakuutut, on lukujen aika.

Älä huoli, sinun ei tarvitse kahlata sivukaupalla läpi taseita, liiketoimintasuunnitelmia ja markkinaennusteita – olemme jo tehneet sen puolestasi. Kaikki rahoituskierroksemme ovat läpäisseet tiukan esivalinnan, ja olemme koostaneet tärkeimmät tiedot hankesivulle.

Älä pelkää numeroita! Käytä aikaa ymmärtääksesi liike­toiminta­mallia.

Numerot kertovat siitä, miten yritys tarkalleen ottaen ansaitsee rahansa, miten yritys ja sen markkinaympäristö ovat kehittyneet viime vuosina ja mitä on odotettavissa tulevaisuudessa. On tärkeää ymmärtää sekä yrityksen liiketoimintamallia että siihen liittyvää markkinaa. Millaista tuotetta tai palvelua yritys tarjoaa? Onko tälle kysyntää? Kuinka kovaa kilpailu on?

Lisäksi kiinnitä huomiota rahoitussuunnitelmaan. Yrityksen idea voi olla erittäin jännittävä, mutta vain realistisella menojen ja tulojen suunnittelulla ideasta kasvaa menestyvä tuote tai palvelu. Uskottava rahoitussuunnitelma on lisäksi edellytys sille, että saat tuottoa sijoituksellesi.

Sopiiko sijoitustarjous sinulle?

Nyt kun tiedät kaikki tärkeät faktat yrityksestä, voit päättää, sopiiko sijoitustarjous sinulle.

Velkakirjojen osalta tarkista seuraavat tekijät: Sopivatko korko- ja maksurytmi sijoitussalkkuusi? Mitä tapahtuu rahoillesi, jos yrityksellä on maksuvaikeuksia (huomioi lainojen erilaiset ehdot)? Saatko korkomaksut pankkisiirtona vai muussa muodossa, kuten etukuponkeina? Vaihtovelkakirjalainan tapauksessa on myös tärkeää selventää erilaisia vaihtoskenaarioita ja -ehtoja.

Osakesijoittamisessa on eri logiikka. Kasvuyritysten osakkeisiin sijoittamista kannattaa arvioida sen perusteella, miten näkee yrityksen pärjäävän pitkällä aikavälillä. Monet kasvuyritykset eivät maksa osinkoa, vaan kertovat investoivansa lähivuosina kasvuun. Silloin kannattaa kiinnittää huomiota yrityksen arvon kehittymiseen ja exit-strategiaan eli mahdollisuuteen myydä osakkeita voitolla tulevaisuudessa.

Tarkista kampanjasivu ja muut asiakirjat säännöllisesti päivitysten varalta.

Yritysten hankesivuilta löydät tietoa tärkeimmistä näkökohdista, joiden perusteella voit arvioida sijoituskohteita. Linkitetyistä asiakirjoista löydät esimerkiksi yksityiskohtaista tietoa sijoitusriskeistä.

Kannattaa seurata avoimia rahoituskierroksia säännöllisesti mahdollisten päivitysten varalta. Joukkorahoitusalustana saamme säännöllisesti kyselyjä ja palautetta sijoittajiltamme. Vastaamme nopeasti, ja julkaisemme päivitykset hankesivuilla. Lisäksi ilmoitamme päivityksistä kirjautuneille sijoittajillemme sähköpostitse.

Hajautus on kaikki kaikessa.

Minimoidaksesi yhteen sijoituskohteeseen tai tiettyyn toimialaan liittyvät riskit, hajauta sijoituksesi usealle toimialalle, maantieteellisesti ja mielellään myös ajallisesti. Hajautuksen etuna on se, että yhden alan tai ajankohdan heikko suorituskyky kompensoituu toisen toimialan tai hetken paremmalla suorituskyvyllä.

Kirjoittaja: Invesdor

Kirjoittaja

Invesdor

DISCLAIMER

Tämä artikkeli on vain kapea katsaus käsittelemäänsä toimialaan. Sen tarkoituksena on esitellä toimiala lukijalle ja toimia lähtöpisteenä syvällisemmälle taustatutkimukselle. Artikkeli on tarkoitettu ainoastaan informatiiviseen tarkoitukseen eikä sen väitetä olevan kattava. Artikkeli sisältää kolmansilta osapuolilta peräisin olevaa tietoa; kyseisten tietojen paikkansapitävyyttä ja kattavuutta ei ole vahvistettu eikä kenenkään tulisi pohjata päätöksiä ainoastaan näiltä kolmansilta osapuolilta saatuun tietoon. Tässä yhteydessä esitettyjä tietoja ei ole tarkoitettu eikä niitä tule tulkita sijoitusneuvoina tai -suosituksina. Sijoittajien ei tule hankkia tai hyväksyä tarjouksia mistään arvopapereista, elleivät he tee niin asianmukaisten, kyseessä olevaa yritystä ja sijoituskohdetta koskevien sijoitusmateriaalien pohjalta. Sijoittajat kantavat itse listaamattomiin yrityksiin liittyvän korkean sijoitusriskin.

Haluatko lukea lisää?

Katso artikkelin yleiskatsaus