Valitse, miten haluat käyttää verkkosivustoamme:

Evästeet auttavat parantamaan verkkosivuston käyttökokemusta ja tarjoamaan turvallisia palveluja. Jotkin evästeet ovat välttämättömiä turvallisuuden ja kirjautumistoimintojen kannalta, toiset taas mahdollistavat helpomman käytön ja kätevän tuen. Voit peruuttaa päätöksesi milloin tahansa.

Oceanvolt Oy

Suomi
Osakeanti
Invesdor Alumni
Kestävä Kehitys
Tekniikka
Tech
Innovaatio
Kansainvälinen
Uusiutuva energia
Kasvuyritys
Pk-yritys
Kasvumarkkina
eMobility

Oceanvolt - Sähköistä veneilyä nyt ja tulevaisuudessa

Lainsäädännöllinen varoitus: Tämän rahoitusvälineen hankkimiseen liittyy huomattavia riskejä, ja se voi johtaa sijoitettujen varojen täydelliseen menettämiseen. Tuotto-odotuksia ei ole taattu, ja ne voivat olla myös alhaisempia.

first name last name, position of company name

„Oceanvolt on johtava vapaa-ajan veneilyn sähköisten propulsiojärjestelmien toimittaja. Järjestelmämme tarjoavat kaikki sähköisen propulsion edut: alhaisen melu- ja tärinätason, pakokaasuttomuuden ja erinomaisen dynamiikan. Lisäksi patentoitu hydrogeneraatiojärjestelmämme tuottaa puhdasta sähköä purjehduksen aikana, mikä mahdollistaa käytön ilman fossiilisia polttoaineita. Keräämme nyt pääomaa nopeuttaaksemme kasvuamme edelleen uusien tuotteiden kehittämisen ja tuotannon tehostamisen avulla.”

Tommi Lassila, Toimitusjohtaja

Keskeiset syyt sijoittaa

Puhdas teknologia – Oceanvoltin hydrogeneraattorina toimiva sähkömoottori mahdollistaa energian talteenoton ja huipputehokkaan työntövoiman ilman ympäristörajoituksia.

Sähköisen propulsion markkinat ovat kasvussa – markkinajohtajana ja edelläkävijänä Oceanvoltilla on hyvät edellytykset hyödyntää markkinoilla vallitsevaa vihreää muutostrendiä.

 Uuden tuotteen lanseeraus – uusi tuotelinja lanseerataan alkuvuodesta 2023, minkä odotetaan vauhdittavan kasvua.

Patentoitu teknologia – yhtiö on varmistanut teollis- ja tekijänoikeudet sekä viisi patenttia strategisesti valituilla maantieteellisillä alueilla.

Vahva kansainvälinen verkosto – yhtiöllä on maailmanlaajuinen jakeluverkosto, johon kuuluu alan johtavia kumppaneita ja edustajia.

Tiedot sijoituksesta

Kierroksen päättymispäivä:
5.1.2023
Tyyppi:
Osakeanti
Jo sijoitettu:
1 464 390,00 €
Jaettava omistusosuus:
1,71 – 11,47 %
Osakkeen hinta :
90,00 €
minimisijoitus 4 osaketta
Osakkeiden nykyinen lukumäärä:
137 194
Osakekanta täyden diluution jälkeen:
149 588
Valuaatio (pre-money):
12 347 460,00 €
Tarjottavien osakkeiden määrä:
17 778
Rahoituksen tarkoitus:
Kasvu
Tarjolla:
FI
Välittäjä:
Invesdor Oy

Yleiskatsaus

Profiili

Suomalainen Oceanvolt Oy ("Oceanvolt") on johtava hybridi- ja sähkökäyttöisten propulsiojärjestelmien valmistaja yksityis-, kilpa- ja vuokraveneisiin, mukaan lukien satamalautat sekä yksi- ja monirunkoiset veneet.

Oceanvolt tarjoaa hybridi- ja täyssähköjärjestelmiä propulsiovaihtoehtona yhteistyössä monien johtavien venevalmistajien kanssa, lisäksi uusia yhteistyökumppanuuksia solmitaan jatkuvasti lisää. Yhtiö tarjoaa myös refit-ratkaisuja, joilla voidaan siirtyä pois vanhoista dieselmoottoreista.

Oceanvoltin järjestelmät konfiguroidaan siten, että niillä saavutetaan maksimaalinen hyötysuhde ottaen huomioon veneen pituus, leveys ja tilavuus sekä järjestelmän paino ja sijoittelu veneessä.

Kaikki Oceanvolt-järjestelmät on suunniteltu toimimaan 48 voltin jännitteellä matkustajien turvallisuuden sekä korjaamisen helppouden vuoksi. Oceanvolt-järjestelmät vaativat hyvin vähän huoltoa, esimerkiksi moottorin vuosihuolto on tarpeeton.

Oceanvolt on ainutlaatuisessa asemassa auttaessaan merenkulkualan asiakkaita hyödyntämään yleistyvää teknologiaa. Yhtiö on jo asentanut satoja järjestelmiä sekä yksityisiin että kaupallisiin aluksiin osoittaen, että sähkömoottorijärjestelmän käyttö ammattimaisessa työveneessä on huomattavasti kustannustehokkaampaa kuin perinteisten fossiilisilla polttoaineilla toimivien polttomoottoreiden käyttö. Pääosin tämä johtuu lähes olemattomista huoltokustannuksista, mutta myös alhaisemmista energiakustannuksista.

Etähuoltoyhteyden avulla yhtiö tarjoaa online-vianetsintää ja -huoltoa mahdollisten ongelmien tunnistamiseksi ja ratkaisemiseksi nopeasti. Näin esimerkiksi vuokrausoperaattoreilla voi olla vähemmän päiviä, jolloin vene on poissa käytöstä.

Yhtiön tiedot

Yhtiö: Oceanvolt Oy
Toimitusjohtaja:

Tommi Lassila

Verkkosivut: https://oceanvolt.com/
Perustamisvuosi: 2004
Toimiala: Merenkulku
Henkilöstön määrä: 22
Sosiaalinen Media: Facebook LinkedIn

Yhtiön historia

company history

Oceanvoltin tarina sai alkunsa intohimosta purjehtimiseen. Perustajat näkivät purjehduksen vihreänä tapana veneillä, mutta tunnistivat yhden esteen: moottorin. Käytännössä on lähes mahdotonta purjehtia ilman moottoria, sillä purjeveneen satamamanöövereissä tarvitaan moottoria. Yleensä tämä apuväline on polttomoottori, joka aiheuttaa melua ja käyttää fossiilisia polttoaineita saastuttaen ympäristöä.

Perustajat haaveilivat voivansa purjehtia täydessä hiljaisuudessa vain meren äänistä nauttien. Vuonna 2004 he perustivat Oceanvoltin visionaan muuttaa veneily vihreämmäksi. Tavoite toteutui: Oceanvoltin sähkömoottorit ovat nyt jo 18 vuoden ajan antaneet käyttövoimaa purjehtijoille ympäri maailmaa. Oceanvolt on johtava veneilyn puhtaiden sähkövoima- ja propulsiojärjestelmien valmistaja.

Tällä hetkellä Oceanvoltin palkittuja moottorijärjestelmiä löytyy maailmanlaajuisesti sadoista veneistä, pienemmistä purjeveneistä 80 jalan katamaraaneihin saakka. Järjestelmät soveltuvat paitsi päivittäiseen veneilyyn ja purjehdukseen myös maailman ympäri kiertämiseen vaikeissa olosuhteissa.

Oceanvolt on luonut useita innovaatioita, jotka tekevät purjehtimisesta entistä ekologisempaa. Sen lisäksi, että Oceanvoltin teknologia on ympäristöystävällistä, se tekee purjehtimisesta myös turvallisempaa, hiljaisempaa ja miellyttävämpää. Oceanvoltin propulsiojärjestelmillä voi ladata veneen akkuja purjehduksen aikana, ja tämä energia voidaan sitten käyttää aluksella elektroniikan ja laitteiden virransyöttöön tai laitteiden lataamiseen. Vaihtoehtoisesti moottori voi säästää tuulisena päivänä kerätyn energian käytettäväksi myöhemmin. Tämä on ollut aiemmin mahdollista vain erillisen dieselgeneraattorin avulla.

Tuotteet

Oceanvoltin puhtaat sähkömoottorijärjestelmät soveltuvat moniin erilaisiin veneisiin pienistä purjeveneistä isompiin yksirunkoisiin veneisiin, kilpakatamaraaneihin ja ei-liukuviin moottoriveneisiin.

Oceanvolt ServoProp - Palkittu säätölapainen vetolaite

Patentoidussa Oceanvolt ServoProp säätölapaisessa vetolaitteessa yhdistyvät tehokas vetolaite ja markkinoiden tehokkain hydrogenerointi. ServoPropin ainutlaatuinen ominaisuus on kyky säätää potkurin lapoja yli 360 astetta.

Ohjelmisto-ohjattu säätölapainen vetolaite säätää potkurin lapojen kulmaa automaattisesti. Tämä tarkoittaa, että voimantuotto ja tehontuotto ovat optimaaliset. Yhdessä ainutlaatuisesti muotoiltujen lapojen kanssa syntyy optimaalinen hyötysuhde. Kun lavat on asetettu neutraaliin purjehdusasentoon, potkuri aiheuttaa erittäin alhaisen vastuksen, joka vastaa taittolapaisen potkurin vastusta.

Tavallisen kiinteän potkurin lavat eivät ole luonnostaan ihanteellisesti muotoiltuja hydrogeneroinnin tuottamiseksi, ja ne tuottavat alle puolet ServoPropin tehosta samalla nopeudella. ServoProp tuottaa yli 1 kW 7–8 solmun nopeudella ja 3 kW 11–12 solmun nopeudella. Tuotettua tehoa voidaan käyttää sekä propulsiojärjestelmän että koko veneen elektroniikan käyttämiseen ilman erillistä generaattoria. Oceanvolt-järjestelmän avulla on mahdollista purjehtia täysin omavaraisesti.

ServoProp soveltuu yksirunkoisiin veneisiin, joiden pituus on enintään 50 jalkaa, ja monirunkoisiin veneisiin, joiden pituus on enintään 60 jalkaa. Sitä voidaan käyttää myös hydrogeneraattorina veneissä, joiden pituus on jopa 100 jalkaa.

description

description

Oceanvolt AXC - Modulaariset akselimoottorijärjestelmät

Oceanvolt AXC-sarja tarjoaa erittäin suorituskykyisen, kestävän ja käyttömukavan propulsion. Oceanvolt AXC-sarja on modulaarinen järjestelmä, joka on saatavana kolmella eri teholla: 12 kW, 24 kW ja 36 kW (saatavana Q1/2023). Tehokkain versio tarjoaa jopa 120 hv:n tehoa vastaavan moottorin.

Moottorit on suunniteltu isompia, raskaampia uppoumaveneitä, kuten charter- katamaraaneja, ei-liukuvia moottoriveneitä, kaupallisia veneitä ja pieniä matkustajalauttoja käyttäville asiakkaille.

Oceanvolt SD & AX

Edellä mainittujen moottoreiden lisäksi Oceanvoltilla on myös kaksi muuta tuoteryhmää, jotka on tarkoitettu pienempiin veneisiin. Oceanvolt SD -vetolaitteiden teho vaihtelee 6 kW:n ja 15 kW:n välillä. SD-moottorit on suunniteltu erityisesti taittolapaisia potkureita varten. Niissä on kiinnitysmenetelmä, joka vähentää tärinää, ja ne voidaan asentaa suoraan olemassa oleviin Volvo Pentan ja Yanmarin asennusalustoihin. Tämä tekee moottoreiden jälkiasennuksesta mahdollisimman yksinkertaista ja lisää näiden moottoreiden potentiaalisia markkinoita.

Oceanvolt AX -sarjan akselivetoiset moottorit (3–8 kW) ovat kompakteja, helppoja asentaa ja huoltaa, ja ne sopivat erinomaisesti päiväpurjeveneisiin, pieniin purjeveneisiin ja monirunkoisiin veneisiin tai kilpaveneisiin.

business model

Liiketoimintamalli

Kokonaisjärjestelmän toimittaja

Oceanvolt on toimittanut satoja sähkökäyttöisiä propulsiojärjestelmiä erilaisiin veneisiin, ja sillä on laaja osaaminen kokonaisjärjestelmien toimittamisesta. Lähtökohtana ovat aina asiakkaan vaatimukset ja käyttöprofiili. Yhtiö laatii vastuslaskelmat, sähkökaaviot, valitsee tarvittavat komponentit ja toimittaa valmiin kokonaisjärjestelmän. Näin se voi optimoida energiantuotannon ja -kulutuksen parhaan käyttäjäkokemuksen saavuttamiseksi kestävällä tavalla.

Asiakkaiden tuottama sisältö ja palaute

Oceanvolt hyödyntää käyttäjien ja kumppaneiden tuottamaa sisältöä eli UGC:tä markkinoinnissaan ja sosiaalisessa mediassa. Koska UGC on todellisiin kokemuksiin perustuvaa, se on luotettavampaa kuin brändimarkkinointi. Yrityksellä on myös aktiivinen suositteluohjelma uusien asiakkaiden hankkimiseksi.

Oceanvolt hyödyntää asiakaspalautetta myös tuotekehitystoimintaan sekä nykyisten tuotteiden, palvelujen ja liiketoimintaprosessien parantamiseen.

  

Vahvat kumppanit ja edustajat

Oceanvoltilla on kilpailuetu vaativalla veneteollisuuden alalla, koska sillä on vakiintuneet yhteistyösopimukset arvostettujen ja luotettavien kumppaneiden kanssa.

Yhtiön kumppaniverkosto kattaa kaikki venetyypit ja komponentit, joita tarvitaan onnistuneeseen purjehdukseen tai veneilyyn. Yhtiö on solminut vahvoja kumppanuuksia luokkansa parhaiden yksirunkoisten ja monirunkoisten veneiden, moottoriveneiden, pienten purjeveneiden, venesuunnittelijoiden sekä akkujen ja generaattoreiden toimittajien kanssa. Oceanvolt tarjoaa tuotteitaan useiden venevalmistajien, kuten X-Yachtsin, Vaan Yachtsin, Elan Yachtsin, Salona Yachtsin, Arcona Yachtsin ja Outremer Catamaransin kautta. Oceanvoltin sähkö- ja hybridipotkurijärjestelmät ovat saatavilla yli 90 venemalliin joko vakio- tai lisävarusteena.

Suorituskyvyn ja turvallisuuden varmistamiseksi Oceanvolt työskentelee vain laadukkaimpien Li-Ion-akku- ja generaattorikumppaneiden kanssa, jotka tarjoavat nykyaikaista ja lainsäädännölliset vaatimukset täyttävää teknologiaa.

Olennainen osa Oceanvoltin verkostoa ovat sen partnerit ja asennuskumppanit, jotka tarjoavat paikallista läsnäoloa sekä asennus- ja huoltopalveluja. Tällä hetkellä Oceanvoltin koulutettujen partnereiden verkosto kattaa 17 maata päämarkkina-alueillaan koulutettujen paikallisten partnereidensa avulla. Oceanvoltin tavoitteena on kasvattaa tätä verkostoa kattamaan laajempi alue paikallisen tuen avulla ja tarjota koeajomahdollisuudet esittelyveneillä.

Suunnitteluoikeudet, patentit ja immateriaalioikeudet

Oceanvolt erottautuu kilpailijoistaan avainteknologioidensa avulla. Yhtiöllä on täydet omistusoikeudet (3D- ja 2D-piirustukset ja työkuvat) kaikkiin moottorijärjestelmän pääkomponentteihin, kaasuvipuihin ja näyttöihin. Tämä tekee tuotepäivitykset ja hankintatoimet joustaviksi.

Kilpailuedun turvaamiseksi ja säilyttämiseksi Oceanvolt on suojannut teollis- ja tekijänoikeutensa ja omistaa viisi patenttia strategisesti valituilla maantieteellisillä alueilla. Nämä alueet ovat Yhdysvallat, Yhdistynyt kuningaskunta, Alankomaat, Ranska, Saksa ja Suomi. Yhtiöllä on patentit ServoProp-vetolaitetekniikalle ja AXC-moottorin jäähdytyselementille.

  

Vastuullisuus

Oceanvoltin hydrogenerointi-ominaisuus, veneen akkujen lataaminen purjehduksen aikana, yhdistettynä aurinkopaneeleista saatavaan aurinkoenergiaan tarkoittaa, että loppukäyttäjä voi tuottaa ilmaista ja puhdasta sähköä jatkuvasti.

Puhtaat sähkömoottorijärjestelmät ovat äänettömiä ja päästöttömiä, minkä ansiosta purjehtija voi nauttia luonnosta hiljaisuudessa ja ilman pakokaasuja.

Generaattoreita (hybridijärjestelmissä) käytetään pääasiassa vain varavoimana pitkillä matkoilla, mikä vähentää fossiilisen polttoaineen kulutusta ja CO2-päästöjä.

Oceanvoltin tärkeimmät tuotteet valmistetaan kierrätetystä alumiinista, ja niiden suojaamiseen kuljetuksen aikana käytetään ympäristöystävällisiä pakkauksia.

Tiimi

Oceanvoltin tiimi

Oceanvoltilla on ammattitaitoinen tiimi, jossa yhdistyvät kokemus sähkökäyttöisistä propulsioista, veneilystä, meriteollisuudesta ja muista keskeisistä liiketoiminnoista. Tiimillä ja hallituksella on asiantuntemusta erilaisilta aloilta, kuten sähkömoottorijärjestelmät, kansainvälinen liiketoiminta, vientikauppa, immateriaalioikeudet, ohjelmistot, meriteollisuus, myynti ja markkinointi. Oceanvoltilla on 22 työntekijää ja 4 hallituksen jäsentä.

  

first name last name, position of company name

Tommi Lassila

Toimitusjohtaja

Tommi siirtyi Oceanvoltille maaliskuussa 2020 ABB:ltä, jossa hän toimi myyntijohtajana vastaten propulsiotuotepalveluiden globaalin verkoston myyntitoiminnoista. Hän on koulutukseltaan laivanrakentamisen DI ja hänellä on yli 29 vuoden kokemus myynnistä ja projektijohtamisesta ABB Marine ja Turbocharging -yhtiöistä. Tommin kokemus laajamittaisten sähköisten propulsiojärjestelmien kehittämisestä ja hänen yhteytensä meriteollisuuteen ovat erittäin tärkeitä Oceanvoltin tavoitteiden saavuttamisessa, sillä yhtiön seuraavassa vaiheessa on kyse liiketoiminnan skaalaamisesta sekä tuotteiden ja yrityksen aseman varmistamisesta markkinoilla.

  

first name last name, position of company name

Jussi Tuuri

Talousjohtaja

Jussi tuli Oceanvoltin palvelukseen joulukuussa 2019. Hän on liiketoimintaorientoitunut rahoituksen ja laskentatoimen ammattilainen ja työskennellyt sekä pörssiyhtiöissä että pääomasijoittajavetoisissa kasvuyrityksissä yli 17 vuoden ajan. Jussi on luonut ja kehittänyt monien varhaisen vaiheen kasvuyritysten taloushallintoa ja raportointijärjestelmiä mukaan lukien IFRS-raportointiin siirtymisen. Hänellä on myös kokemusta erilaisista rahoitusratkaisuista.

Calle Nyman
Myyntijohtaja
Calle on kokenut venealan asiantuntija ja purjehtija Helsingistä. Calle aloitti Oceanvoltilla myyntijohtajana elokuussa 2017. Hänen päävastuunaan on johtaa Oceanvoltin maailmanlaajuista myyntiä keskittyen myyntiverkoston ja läsnäolon laajentamiseen Oceanvoltin avainmarkkinoilla. Ennen Oceanvoltille tuloaan hän työskenteli venemerkki XO Boatsin myynti- ja markkinointipäällikkönä sekä Volvo Pentalla tarvike- ja varaosaliiketoiminnassa.

Marko Mäki
Customer Support Manager
Marko Mäki, asiakaspalvelupäällikkö Marko johtaa Oceanvoltin asiakastuki- ja huoltotiimiä. Marko aloitti yhtiössä maaliskuussa 2015 työskenneltyään aiemmin eri teleoperaattoreiden palveluksessa ja laivageneraattoreiden kehitystyössä.

Anna Hietanen
Markkinointipäällikkö
Anna tuli Oceanvoltille kesällä 2012, ja hän on koulutukseltaan mainonnan ja yritysviestinnän ammattilainen. Hän hallinnoi Oceanvoltin online- ja sosiaalisen median markkinointitoimintoja sekä järjestää tapahtumia ja messuja maailmanlaajuisesti. Lisäksi hän tukee yhtiön agentti- ja kumppaniverkostoa markkinoinnin parhaiden käytäntöjen avulla.

Mikael Aho
Tuotantopäällikkö
Mikael vastaa asiakasprojekteista, tuotannosta ja varastosta. Laadunvalvontastandardien määrittäminen ja tuotantoprosessien valvonta ovat olleet hänen keskeisiä tehtäviään. Hänen kokemuksensa on paperitehtaalta ja sähkömekaanisten tuotteiden suurten volyymien valmistuksesta, jossa hän on toiminut esimiestehtävissä. Tuotannon lisäksi Mikaelilla on usean vuoden kokemus strategisesta ostotoiminnasta, ja hän on koulutettu lean-menetelmän toteuttaja.

Sami Ruotsalainen
R&D-päällikkö
Sami johtaa Oceanvoltin tutkimus- ja kehitysprojekteja sekä ohjelmistokehitystä. Sami on suorittanut diplomi-insinöörin tutkinnon auto- ja elektroniikkatekniikassa Teknillisessä korkeakoulussa. Hänellä on monipuolinen tausta ja kokemusta eri teknologia- ja EV-yrityksistä. Sami liittyi tiimiin vuonna 2021 tuodakseen uutta tietoa ja kokemusta sähkömoottoreihin ja niiden ohjausjärjestelmiin liittyen. Uransa aikana Sami on opettanut autoteollisuuden sähkö- ja elektroniikkatekniikkaa Metropolia Ammattikorkeakoulussa, jossa hän myös johti useita menestyksekkäitä EV-kehitysprojekteja.

Hallitus

Ilkka Raiskinen
Hallituksen puheenjohtaja
Ilkka on hallituksen puheenjohtaja ja yhtiön tärkeä neuvonantaja. Hän aloitti uransa 1980-luvulla tutkijana, mutta siirtyi pian IT-ratkaisujen kehittämiseen, tuotehallintaan ja liiketoiminnan kehittämiseen ensin Digital Equipment Corporationissa ja sitten GM Wireless Datassa. Vuonna 1994 hän siirtyi Nokialle, jossa vietti seuraavat 15 vuotta liiketoimintayksiköiden johdossa. Hänen saavutuksiinsa Nokiassa kuuluu suuri määrä tuotelanseerauksia, yritysostoja ja strategisia kauppoja - mukaan lukien Nokian tähän mennessä suurin yritysosto Navtec. Vuosina 2013–2016 hän toimi Tecnotreen toimitusjohtajana. Hänen johdollaan Tecnotree kasvatti liikevaihtoaan ja erityisesti kannattavuuttaan ja siirtyi projektilähtöisestä ohjelmistosuunnittelusta ketteriin ja tuotepohjaisiin menetelmiin.

Mats Wolontis
Hallituksen jäsen
Matsista tuli Oceanvoltin hallituksen jäsen vuonna 2020. Hän aloitti työuransa IT-myynnissä ja rekrytoitiin Nokian matkapuhelimiin 1990-luvun puolivälissä. Seuraavien 18 vuoden aikana hän johti eri liiketoimintayksiköitä ja maaorganisaatioita (esim. Iso-Britannia, Suomi, Venäjä ja monet Afrikan maat). Mats on ollut mukana yli kymmenessä startup-yrityksessä toimitusjohtajana, hallituksen puheenjohtajana tai hallituksen jäsenenä. Tänä aikana Mats on valvonut useita yritysten irtautumisia, yritysostoja ja rahoituskierroksia.

Jan Österman
Hallituksen jäsen
Jan on toiminut Oceanvoltin hallituksen jäsenenä vuodesta 2012. Jan on myös intohimoinen kilpapurjehtija. Hänellä on 18 vuoden kokemus työskentelystä start-up- ja kasvuyritysten kanssa. Hänellä on myös erityisosaamista toimitusketjun hallinnasta, myynnistä ja markkinoinnista sekä varainhankinnasta ja sijoittajasuhteista.

Riku Niemelä
Hallituksen jäsen
Riku on kuulunut yhtiön hallitukseen vuodesta 2021. Hän on suorittanut eMBA-tutkinnon Oulun yliopistossa. Hän on myös Grainsensen toimitusjohtaja ja hänellä on vuosikymmenten kokemus hallituksen jäsenenä ja toimitusjohtajana toimimisesta eri toimialoilla ja kansainvälisissä yrityksissä. Riku on kokenut liiketoiminnan kehittäjä ja kasvun rakentaja useilla eri toimialoilla, kuten ICT, logistiikka ja teollisuus.

Yhtiön rakenne

Oceanvolt-konserni muodostuu kahdesta yrityksestä: Oceanvolt Oy ja sen täysin omistama tytäryhtiö Oceanvolt USA Inc.

Omistuksen jakautuminen

Oceanvolt Oy:llä on 1066 osakkeenomistajaa, joista 4 suurinta on lueteltu alla olevassa taulukossa.

Osakkeenomistaja

Osakkeet

Äänet %

1 Haxkela AB 17556 12,80 %
2 Sirkia Cares Ltd. 14500 10,57 %
3 Innovestor 11960 8,72 %
4 Oy Provator Ab 7983 5,82 %
Muut osakkeenomistajat 85195 62,1 %
Yhteensä 137194 100%

Oceanvoltin kehitys viimeisimmän joukkorahoituksen jälkeen vuonna 2020

Yhtiö on panostanut kasvuun tuotekehityksen, myynti- ja refit-verkoston luomisen sekä organisaation skaalaamisen kautta.

Invesdorin edellisen rahoituskierroksen jälkeen yhtiö on keskittynyt tuotekehityksessään ServoPropin kehittämiseen, uuden AXC-moottorin lanseeraamiseen, ohjelmistokehitykseen järjestelmien etätukea varten sekä useisiin tuotepäivityksiin laadun ja luotettavuuden parantamiseksi. Nämä toimet vahvistavat Oceanvoltin asemaa markkinasegmenteissään.

Lisäksi Oceanvolt on hankkinut uusia partnereita ja agentteja kansainväliseen verkostoonsa esimerkiksi Espanjassa, UK:ssa, Benelux-maissa ja Saksassa. Yhdysvalloissa yhtiö on tehnyt sopimuksen uuden asennuskumppanin kanssa Floridassa ja palkannut yhden uuden henkilön myyntitiimiinsä.

Oceanvolt on investoinut tiimiinsä Suomessa lisäämällä resursseja myyntiin, tuotantotiimiin, R&D-tiimiin ja tuotetukeen.

Varojen käyttö

use of funds 1

Skenaario I

Rahoituskierroksella kerätään vähintään 215 000 euron rahoitus

Yhtiö työskentelee tutkimus- ja kehityshankkeessa nimeltä HighPower ServoProp. Kyseessä on suurempi ServoProp-yksikkö, jossa on suurempi teho ja kehittyneempi ohjausjärjestelmä, jotta hydrogeneroinnissa päästään seuraavalle tasolle. Alustavissa testeissä HighPower ServoProp on pystynyt tuottamaan 3 kW 8 solmun nopeudella ja huikeat 14 kW 15 solmun nopeudella. Tämän tuotteen arvioitu markkinakoko on 38 miljoonaa euroa vuodessa. Varoja käytetään HighPower ServoProp -prototyypin testaamiseen, mikä on välttämätöntä, jotta hanke saadaan valmiiksi ja läpimurto suurempien 50–75 jalan purjeveneiden markkinasegmentissä on mahdollista.

use of funds 2

Skenaario II

Rahoituskierroksella kerätään 500 000 euron rahoitus

Lisävaroja käytetään tuotannon laajentamiseen ja tehostamiseen uusien resurssien ja työkalujen avulla. Näin yhtiö voi vastata paremmin kasvavaan kysyntään lisäämällä tuotantokapasiteettia.

use of funds 3

Skenaario III

Rahoituskierroksella kerätään 800 000 euron rahoitus

Enimmäisvarojen avulla yhtiö voi lisätä resursseja T&K-osastoon viimeistelläkseen ohjelmistoja, joita tarvitaan järjestelmäintegraatioon ja etäyhteyksien mahdollistamiseen. Nämä ominaisuudet luovat mahdollisuuksia uusille palvelupäivitystuotteille. 

Lue lisää varojen käytöstä Scenario IV -rahoituskierroksella kerätään 1,2 miljoonan euron rahoitus päivitysosiosta.

Lue lisää varojen käytöstä Scenario V -rahoituskierroksella kerätään 1,4 miljoonan euron rahoitus päivitysosiosta.

Lue lisää varojen käytöstä Scenario VI -rahoituskierroksella kerätään 1,6 miljoonan euron rahoitus päivitysosiosta.

Markkina

market

Oceanvoltin monimuotoisuus antaa yritykselle hyvän markkina-aseman

Oceanvoltin sähkömoottorijärjestelmät soveltuvat monenlaisiin veneisiin retkiveneistä yksirunkoisiin prujeveneisiin, kilpakatamaraaneihin ja ei-liukuviin moottoriveneisiin. Tämä monipuolisuus antaa Oceanvoltille hyvän markkina-aseman.

Ympäristöystävälliset ratkaisut ovat yhä kysytympiä eri aloilla - eikä liikenne poikkea tästä. Markkinoille tulee yhä enemmän sähkökäyttöisiä ratkaisuja autoihin, polkupyöriin, lentokoneisiin - ja myös veneisiin. Sähköistä veneilyä suosivia säädöksiä ja lainsäädäntöä on jo olemassa. Suurilla järvialueilla Saksassa, Sveitsissä, Itävallassa, Unkarissa ja Yhdysvaltojen suurilla järvillä ei hyväksytä uusia polttomoottoreita, kaikkien Amsterdamin vesiväylillä liikkuvien veneiden on oltava sähkökäyttöisiä vuoteen 2025 mennessä, Balaton-järvellä on kielletty kaikki polttomoottorit, ja Washingtonin osavaltiossa Yhdysvalloissa sähkökäyttöiset veneet saavat veroetua.

Myös isommat venevalmistajat veneenrakentajat ovat liittymässä sähköistämistrendiin. Venemarkkinoiden sähkömallit jakautuvat kahteen luokkaan;

 • sähköveneet, joissa sähkökäyttö on otettu huomioon ja toteutettu jo veneen alkuperäisessä suunnittelussa;
 • ja venemalleihin, joissa sähköinen käyttövoimavaihtoehto tarjotaan vaihtoehtona dieselin sijaan.

Kilpailu ja asema markkinoilla

Tällä hetkellä sähkömoottoreilla on vielä pieni osuus maailmanlaajuisista huviveneiden markkinoista. Yhtiö arvioi, että vuonna 2022 sähkömoottoreidenpotentiaaliset maailmanlaajuiset markkinat ovat noin 750 miljoonaa euroa vuodessa purjeveneissä ja ei-liukuvissa moottoriveneissä, mukaan lukien kevyet kaupalliset veneet. Alalla Oceanvoltia on usein verrattu kolmeen muuhun valmistajaan: Torqeedoon, ePropulsioniin ja Bellmarineen. Perinteiset dieselmoottorit ovat edelleen Oceanvoltin suurin kilpailija jopa muihin sähkömoottorivalmistajiin verrattuna. Markkinat ovat kuitenkin suuressa muutoksessa: polttomoottoreiden suosio on laskussa, kun taas sähkömoottoreiden suosio kasvaa.

Oceanvoltin tärkeimmät markkina-alueet ovat seuraavat:

 • Pohjoismaat: Suomi, Ruotsi, Tanska ja Norja
 • Eurooppa: Iso-Britannia, Espanja, Saksa, Alankomaat, Belgia, Ranska ja Italia
 • Pohjois-Amerikka: Yhdysvallat ja Karibian alue
 • Afrikka, Australia ja Oseania: Etelä-Afrikka, Australia ja Uusi-Seelanti

Taloudelliset luvut ja kasvu

Liikkeeseenlaskijan avainluvut (toteutuneet ja ennakoidut)

Kaikki luvut ovat pyöristettyjä lähimpään tuhanteen ja esitetty tuhansina euroina.

TODELLINEN ENNUSTE
2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026
Liikevaihto 1.405 1.592 2.356 2.765 4.438 6.630 10.453 16.561
Varaston muutos 260 -114 180 200 300 500 600 500
Muut tulot 7 - - - - - - -
Kokonaistuotanto 1.672 1.478 2.536 2.965 4.738 7.130 11.053 17.061
Materiaalikulut ja ulkoiset palvelut (COGS) 1.219 -1.015 -1.793 -1.970 -2.963 -4.146 -6.140 -8.946
Bruttotulos 453 463 743 995 1.775 2.984 4.913 8.115
Henkilöstökulut -758 -1.031 -1.132 -1.142 -1.272 -1.381 -1.982 -2.694
Liiketoiminnan muut kulut -633 -429 -452 -435 -621 -854 -1.442 -1.919
COVID-19 taloudellinen tuki - 69 30 - - - - -
EBITDA -938 -928 -811 -582 -118 749 1.489 3.502
Arvonalentumiset -293 -312 -378 -479 -498 -533 -573 -617
Liiketulos [EBIT] -1.231 -1.240 -1.189 -1.061 -616 216 916 2.885
Korkotulot -63 -167 -20 -20 -25 -29 -34 -37
Verot - - - - - - - -
Nettotulos verojen jälkeen (NIAT) -1.294 -1.407 -1.209 -1.081 -641 187 882 2.848

Taloudellisten lukujen selitykset

Vuosien 2019–2021 taloudelliset luvut perustuvat PricewaterhouseCoopers Oy:n tilintarkastamiin lukuihin.

Ennusteen oletukset perustuvat viime vuosien lukuihin ja johdon arvioihin. Laskelma perustuu joukkorahoituksella kerättävään 215 000 euron suuruiseen sijoitukseen. Ulkopuolista lisärahoitusta hankkimalla on mahdollisuus nopeampaan kasvuun.

Vuonna 2021 Oceanvoltin liikevaihto kasvoi merkittävästi 47,99 % ja oli 2,35 M€ ilman varastomuutoksia ja COVID-19:ään liittyviä rahoitustukia. Positiivinen suuntaus on jatkunut koko vuoden 2022 ajan, ja uusien tilausten odotetaan nousevan 3 M€:oon, mikä osoittaa tilausten kasvua 50 % edellisiin vuosiin verrattuna. Vuoden 2022 liikevaihdon odotetaan nousevan 2,76 M€:oon bruttokatteen ollessa 36 %. Tilikausi päättyy joulukuussa 2022.

Oceanvoltin liikevaihdon voimakas kasvu jatkui COVID-19-pandemian aikana, ja yhtiö pystyi jatkamaan kannattavuuden kehitystään. Yhtiö sai COVID-19-pandemiaan liittyvää rahoitustukea 69 tuhatta euroa vuonna 2020 ja 30 tuhatta euroa vuonna 2021. Yhtiön nettotulos kasvoi -1,4 miljoonasta eurosta vuonna 2020 -1,2 miljoonaan euroon vuonna 2021, ja sen odotetaan kasvavan edelleen -1,08 miljoonaan euroon vuonna 2022. Yhtiön johto odottaa yhtiön kassavirran muuttuvan positiiviseksi vuoden 2023 neljänteen neljännekseen mennessä ilman tutkimus- ja kehitystoimintaa.

Ennuste

Johto odottaa yhtiön saavuttavan -118 tuhannen euron käyttökatteen vuonna 2023, mikä johtuu liikevaihdon huomattavasta kasvusta 4,4 M€:oon, joka on 60 % enemmän kuin vuonna 2022, kun uusi HighPower ServoProp lanseerataan. HighPower ServoPropin avulla Oceanvolt pääsee yli 50 jalan purjeveneiden markkinoille. Hintataso näillä markkinoilla on huomattavasti korkeampi, mikä antaa Oceanvoltille mahdollisuuden kasvattaa markkinoitaan ja lopulta sekä liikevaihtoa että kannattavuutta.

Sekä liikevaihdon että kannattavuuden vahvan kasvun odotetaan jatkuvan koko vuoden 2024 ajan, jolloin kokonaisliikevaihto on 6,6 miljoonaa euroa. Johto arvioi liiketoiminnan kääntyvän kannattavaksi vuonna 2024, jolloin EBITDA on 749 tuhatta, EBIT 216 tuhatta ja nettovoitto 187 tuhatta euroa. Sekä liikevaihdon että kannattavuuden odotettu voimakas kasvu johtuu uuden HighPower ServoProp -laitteen lanseerauksesta ja olemassa olevien tuotteiden myynnistä uusille markkinoille. Uuden tuotteen osuus arvioiduista kokonaistuloista on 8 % vuonna 2023 ja 21 % vuonna 2024. Vuosina 2025 ja 2026 luku on 24 % ja 30 %.

ACTUAL FORECAST
2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026
Liikevaihdon kasvu % - 13,31 % 47,99 % 17,36 % 60,51 % 49,39 % 57,66 % 58,43 %
EBITDA % -66,76 % -58,29 % -34,42 % -21,05% -2,66 % 11,30 % 14,24 % 21,15 %
Työntekijöiden määrä 15 18 21 22 25 28 38 47

Tulojen ja kannattavuuden odotetaan kasvavan

HighPower ServoPropin avulla Oceanvolt voi päästä yli 50 jalan purjeveneiden markkinoille. Yli 50 jalkaisten purjeveneiden HPSP:n arvioitu markkina-arvo on 38 M€ vuodessa. Yli 50-jalkaisten purjeveneiden markkinoilla hintapiste on merkittävästi korkeampi, mikä edesauttaa Oceanvoltin markkinakasvua lisäämällä sekä liikevaihtoa että kannattavuutta. Johto odottaa myös, että yli 50-jalkaisten purjeveneiden markkinoille pääseminen lisää näkyvyyttä, mikä puolestaan lisää Oceanvoltin tuotemerkin tunnettuutta ja siten myös sellaisten nykyisten tuotteiden myyntiä, jotka on suunnattu purjeveneisiin alkaen 30 jalasta.

Oceanvolt HPSP

Alustava luonnos Oceanvolt HighPower ServoPropista

Voimassa olevat lainat

Oceanvoltilla on yhteensä 765 tuhatta euroa jäljellä olevia lainoja Valtiokonttorille.  Oceanvoltilla on lisäksi yhteensä 164 tuhatta euroa lainoja Nordealle. Näiden lainojen takaajana on Finnvera. Oceanvoltilla on Janne Kjellmanille myönnetty 50 tuhannen euron pääomalaina, jonka korko on 3,5 prosenttia vuodessa. Tälle lainalle oli kertynyttä korkoa 31.12.2021 mennessä 23 334 euroa.

Oceanvoltilla on lainojen vakuutena 750 000 euron arvosta yrityskiinnityksiä. Pitkäaikaisten velkojen kokonaismäärä on 980 356 euroa.

Tässä osakeannissa kerätty pääoma kirjataan sijoitettuun vapaaseen omaan pääomaan. Yhtiön osakepääoma on 12 274 euroa ja sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto oli 12 364 390 euroa 31.12.2021.

Kaikki luvut ovat pyöristettyjä lähimpään tuhanteen ja esitetty tuhansina euroina.

Pääoma Korko Maksettava yhteensä
Käteisvarat 31.10.2022 79  0 0
Lainat yhteensä  31.10.2022 980 0 0
Josta takaisinmaksettava 12 kk:n kuluessa 205 15 220
Josta takaisinmaksettava 24 kk:n kuluessa 195 9 204
Josta takaisinmaksettava 36 kk:n kuluessa 247 5 253
Josta takaisinmaksettavan 48 kk:n kuluessa 125 1 126
Josta takaisinmaksettava 60 kk:n kuluessa 0 0 0

Yhtiöllä oli 28.11.2022 erääntyneitä laskuja noin 125 000 euron edestä. Yhtiön mukaan laskuja maksetaan päivittäin, uusia laskuja erääntyy myös päivittäin ja jotkut laskuista odottavat toimenpiteitä toimittajan puolelta. Yhtiöllä oli lyhytaikaisia myyntisaamisia 22.11.2022 noin 191 000 euroa ja tytäryhtiön Oceanvolt USA Inc.:in noin 50 000 euron tilitys yhtiölle oli prosessoitavana. Yhtiön mukaan sille ei pääse syntymään merkittäviä luottotappioita, sillä asiakastilausten kasaantuessa loppuvuodelle, niistä saatavat ennakkomaksut auttavat yhtiön likviditeettiin. Yhtiön käyttöpääomaa sitoutuu eniten sen varastoon, joka on Yhtiön arvion mukaan yli 1 000 000 euroa, ja tarvittaessa yhtiö voi tasapainottaa taloudellista tilannettaan myös varastoaan hyödyntäen.

Kasvutekijät

Oceanvoltin johto on laatinut talousennusteen markkinoiden strategisen analyysin perusteella. Markkina-analyysin perusteella johto on havainnut viisi selkeää markkinoiden kasvua edistävää tekijää.

Sähköisten käyttövoimien kasvavat markkinat

Sähköistäminen on ollut kasvava trendi automarkkinoilla jo yli vuosikymmenen ajan, ja on etenemässä myös venealalla. Sähköistämisen odotetaan voimistuvan veneilymarkkinoilla ympäristöystävällisten ratkaisujen lisääntyneen kysynnän vuoksi. Oceanvoltilla on hyvät edellytykset hyödyntää markkinasuuntausta ainutlaatuisella teknologiallaan, joka mahdollistaa sähkön regeneroinnin. Oceanvoltin tavoittelemien markkinoiden kokonaisarvon on arvioitu olevan 750 miljoonaa euroa vuodessa. Tähän sisältyvät uusien veneiden segmentti, refit-segmentti ja kevyiden kaupallisten veneiden segmentti.

Sarjatuotanto

Markkinakysynnän ohjaamana venevalmistajat tuovat uusia sähkövenemalleja yhä nopeammin markkinoille. Oceanvolt on markkinajohtaja uusien sähköpurjeveneiden segmentissä, jossa markkinaosuus on arviolta 80 prosenttia. Toistuvien tilausten osuus on kasvanut 40 prosentista vuonna 2021 60 prosenttiin vuonna 2022, ja kasvun odotetaan jatkuvan, kun venemarkkinoiden sähköistyminen etenee. Toistuvat tilaukset ovat tärkeä tekijä standardituotteiden tuotannon skaalaamisessa, mikä lopulta parantaa sekä myynnin että tuotannon kannattavuutta, ennustettavuutta ja vakautta.

HighPower ServoProp

Oceanvolt lanseeraa uuden HighPower ServoProp -tuotesarjansa vuoden 2023 aikana, mikä avaa yhtiölle pääsyn yli 50-jalkaisten purjeveneiden markkinoille. Näillä markkinoilla propulsiojärjestelmien hinnat ovat huomattavasti korkeammat ja Oceanvoltin ainutlaatuisella regenerointiominaisuudella nähdään merkittävä arvo. Alustavissa testeissä HighPower ServoProp on pystynyt tuottamaan 3 kW 8 solmun nopeudella ja huikeat 14 kW 15 solmun matkanopeudella, mikä tarkoittaa, että Oceanvoltin ainutlaatuinen regenerointi mahdollistaa monissa tapauksissa generaattorin jättämisen kokonaan pois. Vaikka HighPower ServoProp on suunnattu pääasiassa 50–75-jalkaisten purjeveneiden markkinoille sekä moottorina että generaattorina, HighPower ServoPropia voidaan käyttää myös huomattavasti suuremmissa veneissä itsenäisenä generaattorina. HighPower ServoProp mahdollistaa polttomoottorien ja dieselgeneraattoreiden jättämisen pois.

Refit-kumppanit

Oceanvoltin strateginen elementti on yrityksen vahva verkosto, johon kuuluu paikallisia edustajia ja asennuskumppaneita, jotka tarjoavat yhtiölle maailmanlaajuisen ulottuvuuden. Globaalien refit-markkinoiden arvo on 600 miljoonaa euroa. Korjausbudjetit ja veneen koko kulkevat yleensä käsi kädessä ja siksi yli 50-jalkaisten veneiden markkinoiden hyödyntäminen antaa Oceanvoltille mahdollisuuden tavoittaa asiakkaita, jotka eivät ole yhtä hintasensitiivisiä. Menestyminen refit-markkinoilla edellyttää laajaa kumppaniverkostoa ja selkeitä asiakashyötyjä. Oceanvoltilla on jo 34 yhteistyökumppania 17 maassa, ja uusia kumppaneita liittyy jatkuvasti. Yhteistyökumppanit ja myyntiagentit täydentävät Oceanvoltin jo ennestään vahvaa myyntihenkilöstöä ja mahdollistavat paikallisen läsnäolon kaikkialla maailmassa, mikä on venealalla menestyksen avaintekijä.

Kaupalliset veneet

Sähköistyminen on saamassa vauhtia myös kevyiden kaupallisten veneiden markkinoilla, turistiveneet mukaan lukien. Oceanvolt on toimittanut sähkömoottorijärjestelmiä kaupallisiin veneisiin maailmanlaajuisesti. Yhtiö odottaa, että kaupallisten veneiden sähköistäminen jatkaa kasvuaan, mikä tarjoaa mahdollisuuksia standardoitujen ratkaisujen toimittamiseen. Tällaiset veneet ovat yleensä samantyyppisiä ja siten helppoja asentaa ja tarjota. Kaupallisten venemarkkinoiden sähköistyminen tarjoaa Oceanvoltille synergiaetuja ja sitä kautta suurempaa ja kustannustehokkaampaa liiketoimintaa.

Arvonmääritys

Yrityksen arvonmääritys

Yhtiön arvonmääritys tällä rahoituskierroksella on noin 12,3 miljoonaa euroa ennen sijoituksia. Arvonmääritys edustaa yhtiön hallituksen näkemystä tämänhetkisestä käyvästä markkinahinnasta ja on linjassa muiden markkinoilla toimivien vertailukelpoisten yritysten kanssa. 12,3 M€:n arvostus vastaa 5,2:n liikevaihtokerrointa vuodelle 2021, kun taas vuoden 2022 liikevaihtoon perustuva liikevaihtokerroin on 4,4. Vuodelle 2023 ennustettu liikevaihdon kerroin on 2,7 ja vuodelle 2024 1,8, mikä vastaa alan vakiintuneiden yritysten pitkän aikavälin markkinakeskiarvoa. Oceanvoltin vuoden 2024 EBITDA-kertoimen ennustetaan laskevan 8,3:een vuoteen 2025 mennessä, kun taas vuoden 2024 EBITDA-kertoimen ennustetaan laskevan 16,4:ään.

Arvonmääritys perustuu seuraaviin seikkoihin:

1. Tulevaisuuden liiketoimintapotentiaali maailmanlaajuisen vihreän siirtymän ansiosta

Ajoneuvojen sähköistyminen on ollut megatrendi jo yli vuosikymmenen ajan, ja se saa yhä enemmän vauhtia venealalla. Kuluttajakysynnän lisäksi kiristyvä sääntely tukee ympäristöystävällisiä ratkaisuja, kuten sähkökäyttöä liikenteessä. Tämän suuntauksen odotetaan lisäävän Oceanvolt-tuotteiden ja veneilyalan yleistä kysyntää. Oceanvoltin tavoiteltavien markkinoiden kokonaisarvon on arvioitu olevan 750 miljoonaa euroa vuodessa.

2. Uuden tuotteen lanseeraus vuonna 2023

Uuden HighPower ServoProp -moottorin lanseeraus vuonna 2023 mahdollistaa Oceanvoltin pääsyn uusille markkinasegmenteille suuremmissa purjeveneissä, joissa hintapisteet ovat huomattavasti korkeammat. Uusi HighPower ServoProp lisää huomattavasti Oceanvoltin kasvupotentiaalia ja vahvistaa entisestään yhtiön asemaa yhtenä toimittajana veneenrakentajille ja refit-partnereille.

3. Liiketoiminnan myönteinen kehitys ja valmisteilla olevat tuotteet

Oceanvolt solmi ennätysmäärän kauppoja Q1-Q3 vuonna 2022. Tilauskanta oli 694 tuhatta euroa 31. lokakuuta 2022. Vahvan kauppavirran arvioidaan jatkuvan koko vuoden 2023 ajan, ja johto odottaa, että Oceanvoltin operatiivinen kassavirta muuttuu sen seurauksena positiiviseksi vuoden 2023 neljännen neljänneksen aikana.

4. Skaalautuvuus

Oceanvolt on saavuttanut erinomaisia tuloksia tuotekehityksessä ja valmistautuu nyt tuotannon kasvattamiseen ja sarjatuotantoon siirtymiseen. Yhtiö on saanut markkinoilta myönteisiä signaaleja ja palautetta sekä nykyisistä tuotteista että uudesta HighPower ServoPropista, minkä seurauksena johto arvioi, että Oceanvoltilla on erittäin hyvät edellytykset siirtyä seuraavalle kasvutasolle. Sarjatuotanto ja skaalautuvuus ovat vahvoja tekijöitä, jotka edistävät Oceanvoltin kykyä kasvattaa kannattavuutta merkittävästi.

5. Patentoitu avainteknologia

Oceanvoltilla on kilpailuetu immateriaalioikeuksiensa ansiosta: yhtiöllä on viisi patenttia avainteknologioilleen strategisesti valituilla markkina-alueilla (Yhdysvallat, Alankomaat, Ranska, Saksa, Yhdistynyt kuningaskunta ja Suomi).

6. Maailmanlaajuisen kumppaniverkoston kehittäminen

Oceanvoltin kumppaniverkoston kautta tapahtuvan myynnin osuus kokonaismyyntimäärästä kasvaa. Yhtiö on saanut merkittävää kasvua agenteiltaan ja allekirjoittanut uusia edustussopimuksia Saksaan, Alankomaihin, Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, Espanjaan, Norjaan ja Yhdysvaltoihin.

Oceanvolt partner boat

Esimerkki Oceanvoltin asiakkaasta: Bugesissa, Belgiassa

Exit-skenaariot

Icon 1

Fuusio ja yrityskauppa

Alan toimija ostaa Oceanvoltin. Johto pitää alan vene- ja laitevalmistajia ja Oceanvoltin verkostoon kuuluvia venevalmistajia potentiaalisina yrityksen tai sen osien ostajina. Alan vastapuolet ovat osoittaneet kiinnostusta Oceanvoltia kohtaan.

Icon 2

Rahoitusalalla toimivat ostajat

Oceanvoltin ostaa sijoitusyhtiö, kuten pääomasijoitus- tai riskipääomayhtiö. On mahdollista, että kansainvälinen Private Equity- tai Venture Capital -sijoittaja hankkii Oceanvoltin osittain tai kokonaan sen ainutlaatuisen arvolupauksen ansiosta.

Icon 2

Listautumisanti

Oceanvolt listautuu pörssiin ja siitä tulee julkisesti noteerattu yhtiö.

Tietoa annin ehdoista

Tässä annissa Oceanvolt Oy (1904140–0) tarjoaa merkittäväksi vähintään 2 397 (215 730,00 euroa) ja enintään 8 889 (800 010,00 euroa) kappaletta yhtiön uusia osakkeita.

Mikäli osakkeita merkitään vähemmän kuin 2 397 kappaletta, on yhtiöllä oikeus päättää annin peruuttamisesta. Tällöin maksetut sijoitukset palautetaan kokonaisuudessaan sijoittajille. Takaisinmaksetuille sijoituksille ei makseta korkoa.

Yhtiön hallitus pidättää oikeuden päättää annin maksimikoon nostamisesta.

Osakkeet oikeuttavat niiden haltijan osinkoon ja muihin osakasoikeuksiin, kun ne on rekisteröity kaupparekisteriin ja merkitty osakasluetteloon.

Merkintä hinta on 90,00 euroa osakkeelta. Vähimmäismerkintä on 4 osaketta, eli 360,00 euroa. Uusien osakkeiden merkintähinta on maksettava kokonaisuudessaan Invesdorin osoittamalle asiakasvaraintilille Invesdorin ohjeistuksen mukaisesti, tai ulkoisten sijoitusten osalta yhtiön hallituksen osoittamalle pankkitilille.

Merkintäaika alkaa 29.11.2022 ja päättyy alustavasti 5.1.2023. Merkintäaika Invesdorin alustalla alkaa 29.11.2022 ja päättyy alustavasti 5.1.2023. Yhtiön hallitus pidättää oikeuden päättää merkintäajan pidentämisestä. Ylimerkintätilanteessa yhtiön hallitus voi päättää annin keskeyttämisestä. Ylimerkintätilanteessa osakkeet allokoidaan siten, että osakkeet allokoidaan merkintäjärjestyksessä (“first come, first served”). Uusien osakkeiden merkintähinta kirjataan kokonaisuudessaan yhtiön sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon.

Osakkeet merkitään tekemällä merkintäsitoumus Invesdorin verkkopalvelussa ja hyväksymällä Invesdorin asiaankuuluvat ehdot sekä liittymällä yhtiön joukkorahoitusosakassopimukseen, tai muulla yhtiön hallituksen osoittamalla tavalla. Merkinnän tekeminen Invesdorin verkkopalvelun kautta edellyttää palvelun käyttöehtoihin sekä rahoituskierroskohtaisiin ehtoihin sitoutumista ja pyydettyjen tunnistetietojen toimittamista Invesdorille. Yhtiön hallitus päättää merkintöjen hyväksymisestä merkintäajan päätyttyä. Merkinnät voidaan hyväksyä osittain tai kokonaan tai ne voidaan hylätä.

Yhtiöllä on 137 194 kappaletta rekisteröityä osaketta. Yhtiön kokonaan dilutoitu (fully diluted) osakemäärä on 149 588 osaketta. Yhtiöllä on yksi (1) osakesarja ja näin ollen kaikilla osakkeilla on yhtäläiset oikeudet.

Osakkeiden luovutettavuutta on rajoitettu seuraavasti: 

 • Siirronsaajan on liityttävä yhtiön osakassopimukseen 
 • Lunastuslauseke yhtiöjärjestyksessä

Optiot: Yhtiöllä on osakeannin alkaessa 5 394 rekisteröityä optiota, jotka oikeuttavat niiden haltijoita merkitsemään yhteensä 5 394 yhtiön tavallista osaketta.

Vaihtovelkakirjalaina: Yhtiöllä on osakeannin alkaessa vaihtovelkakirjalaina määrältään 426 403,37 euroa. Vaihtovelkakirjalaina tullaan konvertoimaan osakeannin kanssa samanaikaisesti, mutta osakeannista erillään, yhtiön uusiksi osakkeiksi. Vaihtovelkakirjalaina konvertoituu yhteensä 5 922 osakkeeseen.

Valtuutukset: Yhtiön hallituksella on osakeannin alkaessa yhtiökokouksen antamat valtuutukset antaa enintään 38 518 osaketta. Yllä mainitun vaihtovelkakirjalainan konvertointi tulee vähentämään valtuutuksien perusteella annettavien osakkeiden määrää 5 922 osakkeella. Lisäksi tässä osakeannissa annetut osakkeet tulevat myös vähentämään valtuutuksien perusteella annettavien osakkeiden määrää vastaavasti riippuen siitä, kuinka paljon osakkeita osakeannin aikana merkitään.

Antipäätökset: Yhtiöllä on kaksi voimassa olevaa antipäätöstä, joiden mukaan se voi antaa yhteensä 478 osaketta.

Ankkurisijoitukset: Yhtiö on sopinut kahden osakeantiin sijoittavan ankkurisijoittajan kanssa, että se tulee liikkeeseen laskemaan näille kahdelle ankkurisijoittajalle maksutta yhteensä 600 osaketta. Osakkeet annetaan tähän osakeantiin tehdyn merkinnän tekemisestä 30 päivän sisällä, mutta erillään tästä osakeannista. Näillä kahdella ankkurisijoittajalla oli ennen annin alkua yhtiön vaihtovelkakirjalainat yhteismäärältään 215 666,14 euroa. Yhtiö ja ankkurisijoittajat olivat sopineet, että ankkurisijoituksien osakkeiden merkintähinnat maksetaan niin, että yhtiö kuittaa merkintähinnan maksamatta olevien vaihtovelkakirjalainojen pääomaa vastaavilla määrillä. Kyseiset vaihtovelkakirjalainat näkyivät ennen osakeannin alkua yhtiön kirjanpidossa sen lyhytaikaisen vieraan pääoman alla.

Sijoittajan on sijoittaessaan sitouduttava yhtiön joukkorahoitusosakassopimukseen (päivätty 24.4.2019), joka on tämän pitch -sivun liitteenä, ellei sijoittaja ole jo osapuolena yhtiön osakassopimuksessa. Joukkorahoitusosakassopimukseen sitoutuminen on osa sijoitusprosessia. Joukkorahoitusosakassopimuksessa sijoittaja:

 • Sitoutuu olemaan vaatimatta sertifikaatteja osakkeista 
 • Sitoutuu olemaan myymättä, siirtämättä tai muutoin luovuttamatta osakkeita sellaiselle taholle, joka ei ole liittynyt yhtiön joukkorahoitusosakassopimukseen 
 • Sitoutuu äänestämään yhtiön tulevien rahoituskierrosten edellyttämien päätösten puolesta sekä allekirjoittamaan ja täytäntöön panemaan mahdolliset osakassopimukset ja muut edellä mainittujen toimenpiteiden toteuttamiseksi tarvittavat sopimukset yhtiön hallitukselta saatujen ohjeiden mukaisesti, olettaen, että kaikkia osakkeenomistajia kohdellaan reilusti ja tasapuolisesti

Lisäksi

 • Osakkeenomistajilla on Drag-Along ja Tag-Along oikeudet
 • Osakkeenomistajilla on exit-tilanteessa velvollisuus toimia hallituksen ohjeiden mukaisesti ja tarvittavalla tavalla exitin toteuttamiseksi

Tutustuthan huolella liitteenä olevaan joukkorahoitusosakassopimukseen ennen sijoittamista! Yhtiön nykyisten osakkaiden välillä on erillinen osakassopimus. Vaikka tässä annissa sijoittavat eivät liity tähän sopimukseen, seuraavat osakassopimuksen ehdot voivat kuitenkin kiinnostaa sijoittajia: 

 • Osakkeenomistajat eivät saa rasittaa osakkeita, osakekirjoja tai niiden oikeuksia 
 • Janne Kjellmanilla ja Richard Laxilla yhdessä on oikeus nimittää yksi (1) hallituksen jäsen. Aloitusrahasto Vera Oy:llä on oikeus nimittää yksi (1) hallituksen jäsen. Yhtiökokous voi lisäksi nimittää riippumattomia hallituksen jäseniä, jos se katsoo sen tarpeelliseksi.
 • Tietyt yhtiökokouksen päätökset edellyttävät 2/3:n enemmistöä, sisältäen Aloitusrahasto Vera Oy:n äänen.
 • Tietyt hallituksen päätökset edellyttävät äänienemmistöä, mukaan lukien Aloitusrahasto Vera Oy:n nimeämän edustajan ääni.
 • Osakkeiden luovutusta koskevat yleiset rajoitukset
 • Etuosto-oikeus
 • Tag-Along and Drag-Along oikeudet

Yhtiön yhtiöjärjestykseen sisältyy lunastuslauseke, joka vaikuttaa osakkeiden luovutettavuuteen. Yhtiöjärjestys löytyy tämän pitch sivun liitteistä.

Mahdollinen eturistiriitatilanne yhtiön osakkeenomistajan ja Invesdor Oy:n välillä: Invesdor Oy:n investointikomitean jäsenenä toimiva Invesdor Oy:n hallituksen jäsen ja Invesdor Groupin työntekijä omistaa 19 yhtiön osaketta (0,01 % omistusosuudella). Hän oli mukana, kun yhtiötä käsiteltiin investointikomiteassa, mutta hänen äänensä ei ollut ratkaiseva ääni investointikomitean päättäessä Invesdor Oy:n toimivan osakeannissa joukkorahoituksen välittäjänä. Kyseinen henkilö pidättäytyy merkitsemästä osakkeita tässä yhtiön osakeannissa eturistiriitatilanteen minimoimiseksi.

Joukkorahoituksen välittäjänä tässä osakeannissa toimii Invesdor Oy (y-tunnus 2468896-2 osoite Salomonkatu 17 A, 00100 Helsinki, Suomi, puh. +358 20 735 2590, sähköposti service@invesdor.fi).

Invesdor Oy:llä on Finanssivalvonnan päätösten mukaisesti oikeus toimilupansa nojalla tarjota seuraavia sijoituspalvelulain (747/2012) mukaisia sijoituspalveluja ja oheispalveluja:

Sijoituspalvelut (1 luvun 15 §): 

 • rahoitusvälineitä koskevien toimeksiantojen vastaanottaminen ja välittäminen (toimeksiantojen välittäminen) (1 kohta) 
 • yksilöllisen suosituksen antaminen asiakkaalle tiettyä rahoitusvälinettä koskevaksi liiketoimeksi (sijoitusneuvonta) (5 kohta) 
 • rahoitusvälineiden liikkeeseenlaskun tai myynnin järjestäminen ilman merkintä- tai ostositoumuksen antamista (liikkeeseenlaskun järjestäminen) (7 kohta)

Oheispalvelut (2 luvun 3 §:n 1 momentti): 

 • tarjota yrityksille pääomarakenteita, liiketoimintastrategiaa ja muita niihin liittyviä kysymyksiä koskevaa neuvontaa sekä yritysten sulautumisia, yritysostoja ja muita yritysjärjestelyjä koskevaa neuvontaa ja palveluja (2 kohta) 
 • tarjota rahoitusvälineiden liikkeeseenlaskun takaamiseen liittyviä palveluja (5 kohta) 
 • tarjota rahoitusvälineiden säilyttämistä ja hoitoa asiakkaan lukuun, mihin kuuluvat säilytyspalvelut ja muut asiaan liittyvät palvelut, lukuun ottamatta EU:n arvopaperikeskusasetuksen liitteessä olevan A jakson 2 kohdassa tarkoitettua arvopaperitilien ylläpitoa ylimmällä tasolla (7 kohta).

Riskit

Listautumattomat kasvuyritykset ovat korkean riskin sijoituskohteita. Sijoituksen tekemiseen liittyy erinäisiä riskitekijöitä, jotka voivat olla toteutuessaan merkittäviä. Monet riskitekijöistä kuuluvat yhtiön liiketoiminnan luonteeseen ja ovat tyypillisiä sen toimialalle. Jokaisella riskillä voi olla olennainen vaikutus yhtiön liiketoimintaan, liiketoiminnan tulokseen ja taloudelliseen asemaan ja yhtiön mahdolliseen kykyyn saavuttaa taloudelliset tavoitteensa. Esitetyt riskit eivät ole tärkeysjärjestyksessä eikä riskien esittämisjärjestys kuvasta niiden toteutumisen todennäköisyyttä.

Osakeantiin ja yhtiön osakkeisiin liittyvät riskit

 • Erilaiset riskitekijät ja olosuhteet voivat johtaa osakkeen markkinahinnan laskuun ja siksi on olemassa riski menettää osa tai koko sijoitettu pääoma.
 • Sijoitukselle ei välttämättä saa lainkaan tuottoa. 
 • Yhtiön osakkeilla ei käydä julkista tai monenkeskistä kauppaa millään markkinapaikalla, joten osakkeella ei ole aktiivisia tai likvidejä jälkimarkkinoita. Riskinä tässä tapauksessa on, että arvopaperia ei välttämättä pysty myymään haluttuna ajanhetkenä tai ollenkaan tai että siitä tarjottu hinta on alempi kuin sen merkintähinta tai todellinen arvo. 
 • Sijoituskohteen luovutettavuutta on rajoitettu yhtiöjärjestyksen lunastuslausekkeella sekä velvollisudella liittyä yhtiön osakassopimukseen.

Makrotalouden kehitykseen liittyvät riskit

 • Veneenrakennus on suhdanneherkkä ala, kuten koko merenkulkuala. Yleisesti ottaen tulot ja myynti ovat yleensä korkeammat taloudellisen kasvun aikana ja alhaisemmat talouden laskusuhdanteessa. Myös muutokset arvopaperimarkkinoilla tai esimerkiksi koroissa vaikuttavat todennäköisesti yhtiön myyntiin. Vuonna 2019 alkaneella ja vuonna 2020 pandemiaksi kasvaneen COVID-19-viruksen leviämisellä on ollut merkittäviä vaikutuksia maailmanlaajuiseen talouskasvuun ja sitä kautta myös veneenrakennus- ja myyntisektoriin. COVID-19:n vaikutusten koko laajuutta ja pitkäaikaisuutta maailmantalouteen vielä vuonna 2022 on kuitenkin vaikea ennustaa.

Yhtiön liiketoimintaan liittyvät riskit

 • Epäonnistuminen markkinoinnissa voi haitallisesti vaikuttaa yhtiön asiakassuhteisiin sekä tuotteiden kysyntään.
 • Yhtiö ei pysty välttämättä toteuttamaan laajentumisstrategiaansa ja hyödyntämään uusia liiketoimintatilaisuuksia täysimääräisesti tai oikea-aikaisesti. 
 • Yhtiö saattaa kerätä suunniteltua vähemmän pääomaa. Tämä voi johtaa siihen, että yhtiö ei pysty toteuttamaan liiketoimintaansa menestyksekkäästi varojen puutteen vuoksi. 
 • Jos yhtiö ei pysty kilpailemaan tehokkaasti nykyisten ja mahdollisten uusien kilpailijoiden kanssa tai reagoimaan kilpailuympäristön muutoksiin, se voi vaikuttaa haitallisesti yhtiön liikevaihtoon, kannattavuuteen ja asiakasuskollisuuteen. Kilpailu voi kiristyä merkittävästi, jos markkinoille tulee kilpailijoita, joilla on enemmän pääomaa. 
 • On olemassa riski, että yhtiö saa negatiivista huomiota mediassa. Tämä voi johtaa yhtiön myynnin merkittävään laskuun ja tappioihin, koska yhtiön tuotteille ei ole riittävästi kysyntää negatiivisen mediahuomion vuoksi. 
 • Yhtiön tuotteiden kysyntään ja siten sen liiketoiminnan tulokseen vaikuttavat muun muassa yleinen maailmanlaajuinen markkinatilanne, kilpailuasema ja teknologian kehitys. Näin ollen yhtiö ja sen liiketoiminta altistuvat markkinariskeille yhtiön toimista riippumatta.    

Volyymiriskit

 • COVID-19-virus muodostaa mahdollisen riskin keskeisten tuotantohyödykkeiden hankinnalle. Varotoimenpiteet, kuten eri puolilla maailmaa viruksen leviämisen torjumiseksi asetetut karanteenit, voivat vaikuttaa väliaikaisesti komponenttien tuotantoon paikallisissa laitoksissa ja alihankkijoiden toimesta sekä johtaa toimitusaikojen pidentymiseen. 
 • Ukrainan sota voi lisätä materiaalien ja komponenttien saatavuuspulaa entisestään, vaikka markkinat alkavat löytää korvaavaa tuotantoa. 
 • Koska sähköistäminen on edelleen kasvava trendi, sähkökäyttöisten järjestelmien ja akkujen rakentamisessa käytettäviin avainkomponentteihin liittyy myös yleisempi volyymiriski. Jos näiden tekniikoiden markkinakysyntä ylittää niiden tarjonnan, tämä voi johtaa siihen, että useat toimijat lisäävät tuotantomääriään, mikä puolestaan voi aiheuttaa komponenttien valmistajille ainakin tilapäisiä tai satunnaisia haasteita pysyä kasvavan kysynnän mukana tai johtaa keskeisten komponenttien hintojen nousuun.

Johtoon ja henkilöstöön liittyvät riskit

 • Yhtiö on riippuvainen johdostaan sekä pätevästä henkilökunnasta ja näiden henkilöiden menettämisestä voi syntyä haittaa liiketoiminalle.
 • Epäonnistuminen pätevien henkilöiden rekrytoinnissa ja sitouttamisessa voi vaikuttaa haitallisesti yhtiön liiketoiminnan kehitykseen.
 • Henkilöstön kasvattamisella voi olla haitallinen vaikutus yhtiön kannattavuuteen.    

Oikeudelliset ja lainsäädäntöön liittyvät riskit

 • Yhtiön toimintaa ja tuotteita koskevan lainsäädännön, sääntelyn ja yleisen yhteiskuntavastuun noudattamatta jättäminen voi johtaa sanktioihin ja vahingoittaa yhtiön julkikuvaa asiakasryhmien parissa.
 • Yhtiöllä ei ole vireillä oikeudenkäyntejä tai muita avoimia riita-asioita, mutta toiminnan laajentuessa myös juridisten riskien merkitys yhtiön toiminnassa kasvaa.
 • Yhtiölle voidaan esittää vaateita tai kanteita, jotka voivat vahingoittaa yhtiötä ja vaativat johdon resursseja.
 • Yhtiön oikeudellinen sääntely-ympäristö voi muuttua, mikä saattaa vaikeuttaa yhtiön liiketoiminnan harjoittamista. Esim. yhtiön ollessa maailmanlaajuisesti toimiva vientiyritys, voivat mahdolliset uudet kaupalliset esteet ja tariffit vahingoittaa sen liiketoimintaa.
 • Yhtiö on patentoinut avainteknologiansa, mutta on aina olemassa riski, että yhtiön patentit raukeavat tai ne haastetaan oikeuteen. Jokaisessa yhtiön järjestelmässä on joukko algoritmeja, joita ei ole patentoitu, mutta jotka ovat ratkaisevia koko järjestelmän kyvylle toimia järjestelmänä eikä vain yksittäisten komponenttien kokoelmana. On mahdollista, että syntyy uutta teknologiaa, joka haittaa yhtiön kilpailuetua.
 • Immateriaalioikeuksien kaupallistamiseen, tuotteiden jakeluun ja uusien tuotteiden lanseeraukseen liittyy erilaisia vastuuriskejä, kuten kolmansien osapuolten vaatimuksia väitetyistä immateriaalioikeuksien loukkauksista.

Taloudelliset ja rahoitukseen liittyvät riskit

 • Valuuttakurssien vaihteluilla voi olla haitallinen vaikutus yhtiön toimintaan. 
 • Yhtiö on altis lainakorkojen muutoksille. 
 • Yhtiö on altis luotto- ja vastapuoliriskeille. 
 • Yhtiön taloudellisiin ennusteisiin liittyy riskejä, sillä tulevaisuutta koskeviin arvioihin, tavoitteisiin ja muihin lausumiin liittyy aina epävarmuutta ja ne ovat vain ennusteita, eikä takeita tulevaisuudesta. 
 • Yhtiön toiminta ei ole vielä kannattavaa, joten se saattaa tarvita lisäinvestointeja toimiakseen ja tullakseen kannattavaksi. 
 • Yhtiön käyttöpääoma ei riitä tyydyttämään yhtiön tarpeita seuraavien 12 kuukauden ajaksi, joten yhtiön kyky jatkaa toimintaansa voi vaarantua, jos se ei saa tarvittavaa rahoitusta.

Yllä luetellut riskit eivät ole ainoita yhtiön toimintaan vaikuttavia tekijöitä. Myös muilla riskeillä ja epävarmuustekijöillä, joita yhtiö ei tällä hetkellä tunne tai joita se pitää tällä hetkellä epäolennaisina, voi olla olennainen vaikutus yhtiön liiketoimintaan, tulokseen ja taloudelliseen asemaan.

Päivitykset

Päivitys 5.1.2023

Yhtiön hallitus on päättänyt suuren kysynnän vuoksi nostaa ehtojen mukaisesti kierroksen maksimirajaa 1 600 020 euroon. Merkintäaika pysyy edelleen samana.

Skenaario VI

Rahoituskierroksella kerätään 1,6 miljoonan euron rahoitus

Lisävaroja käytetään HighPower ServoProp -tuoteperheen kaupallistamiseen. 

Päivitys 4.1.2023

Yhtiön hallitus on päättänyt suuren kysynnän vuoksi nostaa ehtojen mukaisesti kierroksen maksimirajaa 1 400 040 euroon. Merkintäaika pysyy edelleen samana.

Skenaario V

Rahoituskierroksella kerätään 1,4 miljoonan euron rahoitus

Lisävarojen avulla Oceanvolt aikoo jatkokehittää asiakastukeaan ja teknistä verkostoaan. Oceanvoltin visio on luoda sertifioitujen asennuspisteiden verkosto, jossa asiakas voi asentaa Oceanvoltin sähkömoottorijärjestelmän tai huollattaa olemassaolevaa järjestelmäänsä. Tämä edellyttää investointeja henkilöstöön ja työkaluihin sekä kattavan koulutusohjelman toteuttamista.

Päivitys 16.12.2022

Skenaario IV

Rahoituskierroksella kerätään 1,2 miljoonan euron rahoitus

Lisävarojen avulla Oceanvolt aikoo parantaa asiakastukeaan ja teknistä verkostoaan. Oceanvoltin visio on luoda sertifioitujen asennuspisteiden verkosto, jossa asiakas voi asentaa Oceanvoltin sähkömoottorijärjestelmän tai huollattaa olemassaolevaa järjestelmäänsä. Tämä edellyttää investointeja henkilöstöön ja työkaluihin sekä kattavan koulutusohjelman toteuttamista.

Päivitys 15.12.2022

Yhtiön hallitus on päättänyt suuren kysynnän vuoksi nostaa ehtojen mukaisesti kierroksen maksimirajaa 1 200 060 euroon. Merkintäaika pysyy edelleen samana.