Valitse, miten haluat käyttää verkkosivustoamme:

Evästeet auttavat parantamaan verkkosivuston käyttökokemusta ja tarjoamaan turvallisia palveluja. Jotkin evästeet ovat välttämättömiä turvallisuuden ja kirjautumistoimintojen kannalta, toiset taas mahdollistavat helpomman käytön ja kätevän tuen. Voit peruuttaa päätöksesi milloin tahansa.

Suomalaiset medtechit ja joukkorahoitus - mikä pari!

RAHOITUS JA SIJOITTAMINEN | 13.04.2021

RAHOITUS JA SIJOITTAMINEN: Suomalaiset medtechit ja joukkorahoitus - mikä pari!

Suomalainen Mobidiag myytiin äskettäin kovaan hintaan Yhdysvaltoihin. Mediassakin on huomattu, että useat terveysteknologiayhtiöt Suomessa aloittavat kasvupolkunsa joukkorahoituksen tukemina.

Viime viikolla saimme lukea iloisia uutisia sekä suomalaisen terveysteknologian että rahoitusalan tiimoilta: yhdysvaltalainen Hologic osti suomalaisen terveysteknologiayhtiö Mobidiagin 668 miljoonan euron hintaan.

Mobidiag on kerännyt rahoitusta Springvest-alustan kautta: ensimmäisen yleisen Mobidiag-osakeannin yhtiöt järjestivät jo vuonna 2015. Iloitsimme uutisesta isosti myös Invesdorilla. On upeaa, kun kasvunälkäinen yritys yltää tavoitteisiinsa ja onnistuu samalla tuomaan sijoittajilleen sievoisen tuoton.

Mobidiagin kaltaiset täysosumat muistuttavat myös siitä, millaisia lopputuloksia varhaisen vaiheen sijoitukset voivat parhaimmillaan saada aikaan.

Medtechissä kiteytyvät riskisijoittamisen ilot ja surut

Listaamattomista kasvuyrityksistä vain harva yltää hurjimpiin unelmiinsa tai edes tuottavuuteen, mutta kun kasvuyritys kykenee lunastamaan potentiaalinsa, voi tuotto olla ilmiömäinen. Terveys- ja lääketiedealan yritykset ovat monella tapaa mainio esimerkki varhaisen vaiheen sijoittamiseen liittyvistä eduista ja riskeistä.

Jos yhtiön kehittämä hoitomuoto, lääke tai laite läpäisee viranomaisten tiukan seulan, voi se parhaimmillaan tuoda lisäarvoa terveydenhuoltoon globaalisti. Markkinapotentiaali on tuolloin huikea ja usein yhtiö voi odottaa raskaan sarjan ostotarjousta, tai merkittävään nousuun lähtevää liikevaihtoa.

Terveysteknologia vaatii sijoittajalta kuitenkin pitkää pinnaa. Mobidiagista noin 8 prosenttia omistava Helsingin yliopisto saanee yrityskaupassa noin 48 miljoonaa euroa, mutta polku on ollut pitkä. HY:n ensisijoitus yhtiöön on tehty jo vuonna 2006. 

Medtecheissä tiivistyy vahvasti se, millaisia mahdollisuuksia varhaisen vaiheen sijoittajat usein metsästävät. Tästä siis puhumme, kun puhumme korkean riskin, mutta myös korkean tuottomahdollisuuden kohteista.

Terveysalan kasvuyritykset vetävät sijoittajia puoleensa

Olemme huomanneet, että sijoittajat ovat viime vuosina selvästi kiinnostuneet terveysalan toimijoista myös meidän alustallamme. Älyneulaa kehittävän Injeqin kolmas Invesdor-osakeanti täyttyi viime vuoden lopulla noin 30 tunnissa. Injeqistä tuli ensimmäinen yli viisi miljoonaa euroa alustallamme kerännyt yritys.

"Joukkorahoitus on ollut elintärkeä oman pääoman rahoituksen lähde medtech-alan yhtiöille. Tämän alan venture capital -sijoittajat puuttuvat Suomesta lähes kokonaan", kommentoi Injeqin onnistunutta kierrosta tiedotteessa tuolloin Finnveran Kalle Åström.

Myös moni muu health- tai medtech-yritys on kerännyt kauttamme miljoonarahoitusta, osa yhden ja osa useamman rahoituskierroksen voimin. Tähän kerhoon kuuluvat Injeqin lisäksi mm. diagnostiikkateknologiayritys Abacus Diagnostica ja rustovaurioita korjaavaa nivelistutetta kehittävä Askel Healthcare.

Lisäksi lääkekehitysyhtiö Aplagonin osakeanti on parhaillaan käynnissä Invesdorissa. Anti ylitti miljoonan euron rajan nopeassa tahdissa. 

Mikä suomalainen yhtiö ottaa seuraavana Mobidiag-henkisen harppauksen, joko yrityskaupan tai markkinaläpimurron kautta?

Kirjoittaja: Invesdor

Kirjoittaja

Invesdor

DISCLAIMER

Tämä artikkeli on vain kapea katsaus käsittelemäänsä toimialaan. Sen tarkoituksena on esitellä toimiala lukijalle ja toimia lähtöpisteenä syvällisemmälle taustatutkimukselle. Artikkeli on tarkoitettu ainoastaan informatiiviseen tarkoitukseen eikä sen väitetä olevan kattava. Artikkeli sisältää kolmansilta osapuolilta peräisin olevaa tietoa; kyseisten tietojen paikkansapitävyyttä ja kattavuutta ei ole vahvistettu eikä kenenkään tulisi pohjata päätöksiä ainoastaan näiltä kolmansilta osapuolilta saatuun tietoon. Tässä yhteydessä esitettyjä tietoja ei ole tarkoitettu eikä niitä tule tulkita sijoitusneuvoina tai -suosituksina. Sijoittajien ei tule hankkia tai hyväksyä tarjouksia mistään arvopapereista, elleivät he tee niin asianmukaisten, kyseessä olevaa yritystä ja sijoituskohdetta koskevien sijoitusmateriaalien pohjalta. Sijoittajat kantavat itse listaamattomiin yrityksiin liittyvän korkean sijoitusriskin.

Haluatko lukea lisää?

Katso artikkelin yleiskatsaus