Valitse, miten haluat käyttää verkkosivustoamme:

Evästeet auttavat parantamaan verkkosivuston käyttökokemusta ja tarjoamaan turvallisia palveluja. Jotkin evästeet ovat välttämättömiä turvallisuuden ja kirjautumistoimintojen kannalta, toiset taas mahdollistavat helpomman käytön ja kätevän tuen. Voit peruuttaa päätöksesi milloin tahansa.

 
Invesdorin monet kasvot: Jakoba van der Mei 

INVESDOR INSIGHTS | 3.5.2023 

"Rakastan työni kansainvälisyyttä!" 

Saammeko esitellä? Jakoba van der Mei on sijoituspäällikkö StartGreen Capitalissa, joka on OnePlanetCrowd-joukkorahoitusalustan takana oleva yritys. OnePlanetCrowd on nyt osa Invesdoria. 

Jakoballa on runsaasti kokemusta erityisesti tuulivoimahankkeiden rahoituksesta, ja hän onkin mukana hallinnoimassa erilaisia rahastoja uusiutuvan energian ja kestävän kehityksen alalla. Tietotaitonsa hän on hankkinut paitsi kotimaassaan Alankomaissa myös lukuisissa muissa rooleissa eri puolilla maailmaa. Tätä asiantuntemusta hän on tuonut joukkorahoitukseen OnePlanetCrowdissa jo lähes neljän vuoden ajan.
 

Jakoba, miten päädyit kestävän sijoittamisen pariin? 

Perheelläni on taksiyritys Alankomaiden pohjoisosassa. Kun olin nuori, markkinoille tuli vaihtoehtoisia polttoaineita, ja olimme ensimmäisiä yrityksiä, jotka niihin sijoittivat. Siihen aikaan polttoaineet olivat kasvipohjaisia, ja autot haisivatkin ihan sipsitehtaalta – se oli kuitenkin ensimmäinen askel kohti kestävää liikennettä. Testasimme erilaisia polttoaineita ja yritimme jatkaa liiketoimintaamme ammattimaisesti muutoksista ja haasteista huolimatta. Se oli vaikeaa, koska kasvipohjaiset polttoaineet tukkivat dieselsuodattimet. Autot hajosivat muutaman sadan kilometrin jälkeen, ja sitten suodattimet oli puhdistettava tai vaihdettava. Mutta näin se alkoi. Perheyritys pyörii edelleen, ja nykyään olemme veljieni kanssa sen osakkaita.

Mitä seuraavaksi tapahtui?

Kun olin valmistunut maisteriksi rahoituksen pääaineesta, aloitin sijoituspankkitoiminnassa JP Morganilla Lontoossa. Aloitin uusiutuviin energialähteisiin liittyvien yritysten etsimisen aikana, jolloin koko energia-ala keskittyi kaasuun ja öljyyn. Hyvin harvat yritykset edes olivat tekemisissä uusiutuvan energian kanssa. Sitten löysin Lontoosta suomalaisen yritysrahoitusliikkeen, joka oli erikoistunut paperipakkauksiin, energiaan ja metsätalouteen. 

Olen ollut mukana monissa liiketoimissa, joilla on yhteyksiä Pohjoismaihin. Rakastan kansainvälistä työtä. Lontoossa vietetyn ajan jälkeen lähdin Intiaan matkustamaan ja työskentelemään. Siellä tutustuin muun muassa yrityshautomoihin ja vaikuttavuussijoittamiseen. Se oli hienoa aikaa. Vuoden kuluttua palasin Alankomaihin ja päätin yhdistää rahoituksen ja uusiutuvan energian. Japanilaisessa pankissa autoin rahoittamaan maa- ja merituulipuistoja kolmen vuoden ajan.
 
Ennen kuin liityit StartGreeniin, vietit vuoden pyöräillen Pohjois- ja Keski-Amerikassa. Miten päädyit tällaiseen ratkaisuun?  

Japanilaisessa pankissa työskentelyn jälkeen lähdimme vuodeksi häämatkalle. Halusimme mieheni kanssa tehdä matkasta merkityksellisen, joten päätimme matkustaa läpi Amerikan ja käydä matkan varrella katsomassa erilaisia uusiutuvan energian hankkeita. 

Halusimme tehdä matkasta mahdollisimman ympäristöystävällisen, joten matkustimme Alaskasta Panamaan allamme eräänlainen tuulella toimiva polkupyörä, Whike. Se yhdistää pyöräilyn ja purjehduksen. Matkamme aikana korkeuserot olivat toisinaan valtavia, mutta lukuisat vierailukohteemme, ja ystävälliset ihmiset, joiden ansiosta tutustuimme maihin paremmin, olivat ehdottomasti sen arvoisia.
 
Kun palasimme takaisin pyörämatkalta, etsin työtä rahoituksen ja kestävän kehityksen parista. Törmäsin StartGreen Capitaliin, eikä matkani pyörällä Amerikassa ollut heille ongelma – päinvastoin. Se osoitti heille, että olen hyvin sitoutunut ympäristöasioihin. 

Miten osaamisesi näkyy StartGreenilla ja OnePlanetCrowdilla? 

Jaan aikani rahastojen ja joukkorahoitusalustan välillä. Olemme tehneet joukkorahoitusta kymmenen vuotta, ja haluamme laajentaa sitä edelleen uusiutuvan energian alalla. Taustani pankkitoiminnasta ja tuulivoimahankkeiden rahoittamisesta maalla ja merellä on yhtä hyödyllistä tässä yhteydessä kuin rahastojen hallinnoinnissa. 
  
Miten kuvailisit päivittäistä työtäsi?  
 
Tiimimme aamupalaverin jälkeen suurin osa päivästä koostuu tapaamisista muun muassa yrittäjien kanssa. Nämä kohtaamiset ovat todella inspiroivia – saatamme keskustella yritysostoista tai vaikka uusista yhtiörakenteista tulevia kauppoja varten. Näiden keskustelujen kautta saatu tieto auttaa myös kollegoitani Invesdorissa Suomessa, Itävallassa ja Saksassa, kun he haluavat tietää vaikkapa jonkin hankkeen rahoituspotentiaalista tai yhtiön tulojen muodostumisesta. Lisäksi saatan myös osallistua kampanjoihimme, pitää investointikomitealle esitelmän jonkin hankkeen saamiseksi alustallemme, tai sijoittaa johonkin StartGreenin hallinnoiman rahaston hankkeeseen. 

Pidän siitä, että jokainen päivä on erilainen. Nyt minulla on myös mahdollisuus työskennellä jälleen kansainvälisesti, mikä on minulle sydämen asia. Nautin, kun voin kohdata erilaisia kulttuureita ja oppia uusia markkinoista. 

Mitkä ovat työsi kohokohtia? 
 
Suosikkipäiviäni ovat ne, jolloin voin keskustella yrittäjien kanssa heidän energiasiirtymään liittyvistä innovatiivisista ideoistaan ja pohtia yhdessä, miten voimme ratkaista rahoitukseen liittyvät haasteet. Pidän myös siitä, että voin tuoda yksityissijoittajien saataville kestävää tulevaisuutta tukevia hankkeita. 

Valitsin tietoisesti pääomasijoitusalan, koska rahoituskumppanina voin nyt todella vaikuttaa tasoittamalla tietä yrittäjille ja tuomalla rahoitettavaksi hankkeita, joita pankit pitävät liian haastavina. 

Millainen on käsityksesi siitä, miten StartGreen, OnePlanetCrowd ja Invesdor kehittyvät tulevaisuudessa? 
 
Invesdorin ja OnePlanetCrowdin fuusion myötä voimme nyt niin sanotusti levittää siipemme ja rakentaa Euroopan suurimman vaikuttavuussijoitusalustan. Alustan tavoite on varmistaa, ettemme ylitä planeettamme rajoja. Tämän vision puolesta kannattaa taistella. 
  
Mitä itse teet pelastaaksesi maapallon? 
 
Olemme parhaillaan päivittämässä taksiyhtiömme kalustoa sähköautoihin, ja käytämme sähköä omalta aurinkokatoltamme. Sen lisäksi teen tietysti kaiken voitavani. Modernisoimme kotiamme kestävämmäksi ja energiatehokkaammaksi esimerkiksi lämpöpumpun ja aurinkopaneelien avulla. Matkustan yleensä polkupyörällä tai julkisilla liikennevälineillä, ja kun ajan autolla, käytän sähköautoa tai yhteiskäyttöautoa. Ajan paljon maantiepyörällä ja harrastan myös purjehdusta, mitkä ovat onneksi melko ympäristöystävällisiä vapaa-ajan viettotapoja.  
 

DISCLAIMER

The information contained herein is not meant to be, and it shall not be interpreted as investment advice or a recommendation and investors must neither accept any offer for, nor acquire, any securities unless they do so on the basis of the information contained in the applicable investment material of a target company. Investing in securities of unlisted companies is associated with high risk.

Haluatko lukea lisää?

Artikkeleihin