Valitse, miten haluat käyttää verkkosivustoamme:

Evästeet auttavat parantamaan verkkosivuston käyttökokemusta ja tarjoamaan turvallisia palveluja. Jotkin evästeet ovat välttämättömiä turvallisuuden ja kirjautumistoimintojen kannalta, toiset taas mahdollistavat helpomman käytön ja kätevän tuen. Voit peruuttaa päätöksesi milloin tahansa.

Invesdorin monet kasvot: Christian Becker

INVESDOR INSIGHTS | 23.2.2023 

Haluatko muuttaa maailmaa? Vastuullinen sijoittaminen voi olla juuri sinua varten. Jotta voit tehdä harkitun sijoituspäätöksen, luottoasiantuntijat analysoivat mahdolliset sijoitusmahdollisuudet etukäteen. Haastattelussamme keskustelemme Invesdorin johtavan sijoitusanalyytikon Christian Beckerin kanssa juuri niistä analyysimenetelmistä, joiden tarkoituksena on tuoda sijoittajille rahoituskampanjoita joissa on mahdollisimman hyvä tuotto-riski -suhde.

Saammeko esitellä? Tässä on Christian Becker.

Christian Becker liittyi Invesdoriin (entinen Kapilendo) oltuaan 30 vuotta perinteisellä pankkialalla. Hän työskenteli useissa berliiniläisissä pankeissa asiakkuuspäällikkönä, luottoanalyytikkona ja saneerausasiantuntijana. Nykyään hän tutkii tarkasti jokaista Invesdorilta vieraan pääoman ehtoista rahoitusta hakevaa yritystä.

Christian, sinulla on yli 30 vuoden kokemus pankkialalta. Näin pitkän ajan jälkeen sinulla on varmasti jo omat työrutiinisi. Kun aamulla pääset työpöytäsi ääreen, mitä teet ensimmäiseksi?

Christian Becker (nauraa): Olettaen, että työpöytäni on kerrankin tyhjä, tarkistan ensin, onko myyntiosasto lähettänyt minulle uusia potentiaalisia asiakasyrityksiä analysoitavaksi. Sitten se alkaa: Selaan taseet läpi, katson vuoden luvut, tarkistan taloussuunnitelmat, tarkistan muodollisuudet. Sitten syvennyn analyysiin.

...Hetkinen, tuossa oli paljon pankkijargonia – selittäisitkö tarkemmin, kiitos!

Yhteenvetona: Tehtäväni on varmistaa niin hyvin kuin mahdollista, että sijoittajat pääsevät sijoittamaan kohteisiin, joissa heillä on mahdollisuus saada sijoituksensa takaisin korkojen kera. Tätä varten tarkistan, onko yrityksen liiketoimintamalli johdonmukainen lukujen valossa, eli tulojen ja menojen sekä suunniteltujen investointien osalta. Jos jokin asia vaikuttaa silmiinpistävältä, keskustelemme siitä yrityksen kanssa tai, jos kyseessä on hyvin ilmeinen epäjohdonmukaisuus, keskeytämme prosessin suoraan.

Esimerkiksi?

Yrityksellä on esimerkiksi saatavaa, joka muodostaa suuren osan sen kirjatusta myynnistä. Tämä voidaan hyväksyä, jos toimeksisaaja on hyväksynyt suuren tilauksen, lasku ei ole vielä erääntynyt esimerkiksi myönnetyn maksuajan vuoksi ja toimeksisaajan luottokelpoisuus on hyvä. Jos taas saatavaa ei ole maksettu pitkään aikaan siitä huolimatta, että se on erääntynyt, eikä toimeksisaajan luottokelpoisuudesta ole tietoa, tai heistä on jopa negatiivista tietoa, emme jatka rahoituskierroksen valmisteluja..

Alustanne tunnetaan myös innovatiivisista hankkeistaan. Yrityksiä ei varmaankaan voi arvioida samalla tavalla kuin perinteisessä pankissa, vai voiko?

Invesdorin arviointiprosessi vieraan pääoman ehtoiselle rahoitukselle on samanlainen kuin pankeissa. Joukkorahoitukseen liittyy kuitenkin joitakin erityispiirteitä. Toisin kuin pankit, emme esimerkiksi yleensä ota vakuuksia, ja rahoittajat ovat usein alisteisessa asemassa. Siis, jos pahin tapahtuu, sijoittajat voivat odottaa takaisinmaksua vasta kaikkien muiden velkojien jälkeen. Siksi epäselvissä tapauksissa mieluummin harkitsemme kahdesti, jatkammeko rahoituskierroksen valmistelua. Tarjoamiemme lainojen korot ovat korkeammat kuin pankkien yrityslainojen, mikä puolestaan hyödyttää sijoittajiamme ja huomioi riskin.

Erityisesti uudet ideat tarvitsevat sijoittajia. Uuteen sijoittaminen vaikuttaa ensivilkaisulla riskialttiimmalta kuin esimerkiksi toisen sukupolven perheyritykseen sijoittaminen. Onko asia näin?

Me emme tarjoa vieraan pääoman ehtoista rahoitusta alkuvaiheessa oleville yrityksille, koska yrityksen tuotteen kehittäminen voi viedä vuosia. Vaikka idea olisikin huippuluokkaa, emme voi ennustaa, lanseeraisiko kilpaileva yritys jotain vastaavaa juuri ennen tuotteen lanseerausta – se olisi aivan liian riskialtista sijoittajiemme edun kannalta. Siksi periaatteemme vieraan pääoman ehtoiselle rahoitukselle on, että tuotteen on oltava jo olemassa. Lisäksi yrityksen on osoitettava, että tuotteen myynti markkinoilla on jo käynnistynyt hyvin. Synnyit Berliinissä ja myös asut nykyisessä startup- ja perustajametropolissa. Vaikka startup-skene siirtyi pääkaupunkiin vasta 2000-luvulla, pankkiirina olet varmasti kokenut sen alun? Christian Becker: Pankkien näkökulmasta monet näistä yrityksistä eivät olleet – eivätkä ole – rahoituskelpoisia. Monilla perustajilla on hyvin teknologiapainotteisia ja suuria visioita. Maksukyvyttömyysriski on liian suuri klassiselle start-up-rahoitukselle, koska tuotteita ei ole vielä täysin kehitetty ja/tai vertailukelpoisia liiketoimintamalleja ei ole vielä olemassa. Työskentelin vuosia erään pankin saneerausosastolla ja jouduin kokemaan, kuinka monet ideat ja suunnitelmat eivät toimineet eri syistä – eivätkä start-upit niiden nykyisessä merkityksessä edes olleet niiden joukossa.

...joka tapauksessa jätit perinteisen pankkialan. Invesdorissa et keskity perustajiin, vaan monissa tapauksissa nuorempiin yrityksiin. Mikä siinä vetää puoleensa?

Pankit ovat pääasiassa avoimia perinteiselle yritystoiminnalle, eli jos joku ottaa haltuunsa isänsä leipomon ja tarvitsee lainaa yrityksen perustamiseksi uudelleen. Tai vanha yritys tarvitsee rahoitusta uusia koneita varten. Joukkorahoitusalustana meillä on hieman erilainen fokus. Meitä kiinnostaa myös se, onko yrityksellä jännittävä tarina kerrottavana. Kyse voi olla perinteisistä yrityksistä, kuten berliiniläinen snapsitislaamo Mampe, mutta myös täysin uusista tuotteista – yhä useammin kestävän kehityksen saralla.

Tiedotusvälineistä kuulee jatkuvasti, miten Berliini muuttuu: entisten yritysten tilalle rakennetaan nyt asuntoja, vuokrat nousevat ja perinteinen tuotanto siirtyy muihin kaupunkeihin. Alkuperäisenä berliiniläisenä olet varmasti kokenut kaupungin muutokset voimakkaasti?

No, se ei vaikuta minuun niin paljon yksityiselämässäni. Olen jo yli 50-vuotias, ja Sturm und Drang -aikani ovat ohi. Toki kaiken tämän ajan jälkeen kokonaisia kaupunginosia ei enää tunnista, mutta sitä, tapahtuiko se 1990- vai 2010-luvulla, en useinkaan enää tiedä. Mutta Berliinissä on paljon kauniita paikkoja – suuri osa niistä toivottavasti säilyy.

Jos teille tulisi vieraita muualta, mitä näistä kauniista paikoista näyttäisitte ehdottomasti?

Minulla on tuskin yhtään tuttavaa Berliinin ulkopuolella, ystäväpiirini on täällä, joten en ole koskaan halunnut lähteä pois. Mutta on yksi asia, jonka näyttäisin kaikille: Beelitzin parantolat Brandenburgissa ovat entinen keuhkoparantola 1900-luvun alusta. Rakennukset rappeutuivat DDR:n aikana, ja ne toimivat joskus elokuvien kulisseina -– mielestäni vanhat rakennukset ovat näkemisen arvoisia.

Entä kun sinulla ei ole vieraita, mitä odotat innolla töiden jälkeen?

Perhettäni, koiraani ja kesällä puutarhaani.

Lopuksi: Mitkä ovat mielestäsi yrityksiä, joihin kannattaa sijoittaa tulevaisuudessa?

Nämä tulevat olemaan pääasiassa hankkeita, jotka keskittyvät kestävään kehitykseen. Jo nyt monet alustallamme olevat yritykset ovat vastuullisempia – erityisesti elintarvike- ja pakkausalalla. Meille joukkorahoitus tarkoittaa sitä, että tuomme alustallemme yrityksiä, jotka eivät vain tarvitse rahaa vaan joilla on tarina kerrottavanaan, ja tuomme nämä yritykset yhteen suoraan yksityisten sijoittajien kanssa. Juuri tämä palvelu luo lisäarvoa molemmille osapuolille, ja toivon, että tämä liiketoimintamalli leviää edelleen tulevaisuudessa – Invesdor näyttää tietä.

Miksi luottoanalyysi on arvokas myös vastuullisten sijoitusten kannalta?

Kun yhä useammat sijoittajat suuntautuvat vastuulliseen sijoittamiseen, luottoanalyysi on yhä tärkeämmässä asemassa arvioitaessa yritysten ja sijoitusten taloudellista tilaa. Vastuullisiin toimintatapoihin sitoutuneet yritykset ovat todennäköisesti paremmin johdettuja ja niillä on paremmat pitkän aikavälin näkymät kuin yrityksillä, joilla ei ole selkeää suuntaa tai vastuullista lähestymistapaa. Mutta mitä vastuullisiin sijoituksiin liittyvä luottoanalyysi oikeastaan tarkoittaa?

Mitä luottoanalyysin taustalla on?

Kestävän rahoituksen luottoanalyysi on kattava prosessi, joka ylittää perinteiset mittarit, kuten korot, velkaantumisasteen ja maksukyvyttömyyden todennäköisyyden. Sen sijaan, että luottoanalyytikot tarkastelevat yrityksen taloudellista tilaa yksiulotteisesti, he käyttävät useita indeksejä ja mittareita arvioidakseen ympäristöön, yhteiskuntaan ja hallintoon (ESG) liittyvien tekijöiden vaikutusta taloudelliseen suorituskykyyn ja tulevaan kestävyyteen.

Luottoasiantuntijat tarkastelevat myös laadullisia kriteerejä, kuten hallintokäytäntöjä, hallituksen kokoonpanoa, johdon laatua ja strategista visiota. He tutkivat myös sitä, miten hyvin yritys johtaa työntekijöitään, miten se kohtelee tavarantoimittajiaan ja asiakkaitaan ja miten se noudattaa eettisiä normeja.

Miten Invesdorin luottoasiantuntijat tarkistavat sijoituskohteen potentiaalin?

Toisin kuin pankeissa, joukkorahoituksessa ei yleensä vaadita vakuuksia maksukyvyttömyystilanteessa. Tämän riskitekijän vuoksi Invesdorin luottoasiantuntijat tarkistavat luotonantajien luottokelpoisuuden erityisen huolellisesti ennen kuin aloitamme rahoituskierroksen valmistelun. Esimerkiksi korot määritellään korkeammiksi kuin perinteisissä pankkilaitoksissa, mikä hyödyttää sijoittajia. Kuitenkin, jos jokin vaikuttaa epäilyttävältä kyseisten yritysten liiketoimintamalleja analysoitaessa, asiantuntijat ryhtyvät asianmukaisiin toimenpiteisiin tai ääritapauksissa jopa sulkevat yritykset kokonaan joukkorahoituksen ulkopuolelle.

Miten luottoanalyysi auttaa sinua tekemään sijoituspäätöksen?

Vastuullisten sijoitusten luottoanalyysin perimmäisenä tavoitteena ei ole ainoastaan antaa sijoittajille kattava arvio taloudellisesta riskistä, vaan myös auttaa heitä tunnistamaan yritykset, joista on kehittymässä vastuullisempia organisaatioita. Analysoimalla sekä määrällisiä että laadullisia indikaattoreita luottoluokittajat voivat antaa sijoittajille varmuuden siitä, että heidän sijoituksensa tuottavat ajan mittaan tulosta paitsi taloudellisesti myös eettisesti.

DISCLAIMER

The information contained herein is not meant to be, and it shall not be interpreted as investment advice or a recommendation and investors must neither accept any offer for, nor acquire, any securities unless they do so on the basis of the information contained in the applicable investment material of a target company. Investing in securities of unlisted companies is associated with high risk.

Haluatko lukea lisää?

Artikkeleihin