Valitse, miten haluat käyttää verkkosivustoamme:

Evästeet auttavat parantamaan verkkosivuston käyttökokemusta ja tarjoamaan turvallisia palveluja. Jotkin evästeet ovat välttämättömiä turvallisuuden ja kirjautumistoimintojen kannalta, toiset taas mahdollistavat helpomman käytön ja kätevän tuen. Voit peruuttaa päätöksesi milloin tahansa.

Naava on pohjoismainen terveysteknologiayritys, joka valmistaa ilmaa puhdistavia älykkäitä viherseiniä. Naava haluaa tuoda luonnon lähemmäs ihmisiä sisätiloissa yhdistämällä innovaatiossaan uniikilla tavalla luontoa, teknologiaa ja designia.

Tiedot sijoituksesta

Tyyppi:
Osakeanti
Sijoitettu:
2 040 933,40 €
Jaettava omistusosuus:
3,25 – 7,75 %
Osakkeen hinta :
0,55 €
minimisijoitus 1 211 osaketta
Osakkeiden nykyinen lukumäärä:
54 071 764
Osakekanta täyden diluution jälkeen:
62 894 150
Valuaatio (pre-money):
29 739 470,20 €

Tarinamme

Uutisia Naavalta

Miksi Naava perustettiin?

Ihmiskeho on suunniteltu ulkoilmaan — luonnon ja raikkaan hengitysilman äärelle. Siitä huolimatta vietämme 90 % ajastamme sisätiloissa, asuimmepa sitten Helsingissä, New Yorkissa tai Soulissa. Siis yhteensä 22 tuntia vuorokaudessa! Olemme sulkeneet itsemme sisätiloihin: toimistoihin, kouluihin, koteihin ja autoihin.

Tämä on ongelmallista monista eri syistä. Ilma, jota hengitämme sisätiloissa, ei ole samanlaista kuin luonnon tarjoama. Se on keinotekoista ja sisältää usein sellaisia epäpuhtauksia, joita emme voi paljain silmin nähdä. Jokainen meistä hengittää huimat 10 000 litraa sisäilmaa joka päivä, joten sisäilmalla on meihin suuri vaikutus. Sisätiloissa olemme myös eristyksissä luonnosta ja sen tarjoamista hyödyistä.

Ympäristö, jonka olemme itsellemme rakentaneet, ei ole meille hyväksi, vaikka se voisi oikeanlaisena jopa edistää terveyttämme.

Naavan perustajat Aki Soudunsaari ja Niko Järvinen tajusivat tämän jo vuonna 2011 ja halusivat ratkaista ongelman luonnollisella tavalla: tuomalla luonnon sisätiloihin lähelle ihmistä.

NASAn aiheesta tekemät tutkimukset, Akin henkilökohtainen kokemus sisäilmaongelmien aiheuttamista terveyshaitoista sekä Nikon tausta ympäristötieteilijänä ja veden biologisen puhdistamisen asiantuntijana mahdollistivat Naavan, maailman kehittyneimmän terveysteknologisen sisustuselementin ja biologisen ilmanpuhdistimen kehittämisen.

Nykyään Naava on maailman johtava älykkäiden viherseinien tuottaja. Naavoja on toimitettu jo yli 2 000 kappaletta Pohjoismaissa, Yhdysvalloissa ja viimeisimpänä aluevaltauksena Etelä-Koreassa. Naava suunnitteleekin laajentuvansa ympäri maailman. Naava on Inc-lehden mukaan yksi nopeimmin kasvavista eurooppalaisista yrityksistä, ja sen liikevaihto vuonna 2017 ylsi kolmeen miljoonaan euroon, josta 30 % oli toistuvaa palveluliikevaihtoa. Naava mullistaa kolme eri markkina-aluetta ainutlaatuisella innovaatiollaan: 9 miljardin vihersisustusmarkkinat, 29 miljardin ilmanpuhdistusmarkkinat ja 50 miljardin toimistokalustemarkkinat.

Katso nämä videot siitä, miksi Aki perusti Naavan, kuinka biologinen ilmanpuhdistus oikeasti toimii ja miksi luonnon suurin lahja on ilma.
 

Naavan missio ja visio

Maailman terveysjärjestö WHO: Ilmansaasteet ovat aikamme suurin ympäristöterveysriski.

Yhdysvaltain ympäristönsuojelujärjestö EPA: Sisäilman saastepitoisuudet ovat 2—5-kertaiset ulkoilmaan verrattuna.

Harvardin yliopisto: Keskivertotoimiston sisäilma tekee meistä tyhmempiä ja vähentää tuottavuutta.

Naavan missio on tuoda ihmiset lähemmäs luontoa rakennetussa ympäristössä. Toteutamme tavoitteemme yhdistämällä miljoonien vuosien aikana kehittyneen luonnon ilmanpuhdistuskyvyn tulevaisuuden teknologiaan ja skandinaaviseen designiin.

Kaupungistumisen kiihtyessä haluamme tarjota maailman metropoleissa asuville miljardille ihmiselle mahdollisuuden hengittää puhdasta luonnonilmaa Naavan teknologian avulla. Huono sisäilma vaikuttaa päivittäin negatiivisesti miljoonien ihmisten terveyteen. Naava uskoo, että terveellisen hengitysilman pitäisi olla ihmisoikeus. Hengitysilma on seuraava terveystrendi heti ruoan ja veden jälkeen.

Haluamme, että ihmiset ovat Naavojen avulla terveempiä ja onnellisempia. Olemme sitoutuneet muuttamaan koteja ja toimistoja ihmisystävällisempään suuntaan rakennus ja kaupunki kerrallaan. Saavuttaaksemme tämän tavoitteen teemme yhteistyötä sellaisten Euroopan, Pohjois-Amerikan ja Aasian metropoleissa sijaitsevien yritysten kanssa, jotka jakavat tavoitteemme.
 

Maailmanlaajuiset trendit

Luonto, ilmanlaatu ja terveys. Luonto tarjoaa meille puhdasta ilmaa. Luonto ja puhdas ilma tekevät olon onnellisemmaksi, terveemmäksi ja energisemmäksi.

Tänä päivänä terveellinen hengitysilma on etuoikeus. On arvioitu, että vuoteen 2050 mennessä 66 % maailman väestöstä elää kaupunkialueilla (YK). Nykyisellään yli 90 % kaupunkialueilla elävästä väestöstä altistuu hengitysilmalle, joka ei täytä Maailman terveysjärjestö WHO:n asettamia kriteereitä. Kiihtyvän kaupungistumisen takia ihmiset vieraantuvat yhä enemmän luonnosta ja joutuvat hengittämään yhä enemmän keinotekoista ilmaa luonnon puhtaan ilman sijasta.

Terveystietoisuus on selkeä trendi, jonka seurauksena ihmiset kiinnittävät yhä enemmän huomiota siihen, miten he syövät, juovat ja pitävät huolta kehostaan. Seuraava askel on huomion kiinnittäminen siihen, mitä hengitämme ja miten se vaikuttaa terveyteen sekä kognitiiviseen suorituskykyyn.

Rakennettu ympäristö hallitsee elämää isoissa kaupungeissa. Ihmiset viettävät 90 % ajastaan sisätiloissa. Hengitämme keinotekoista ilmaa, joka Harvardin yliopiston tutkimusten mukaan voi alentaa huomattavasti kognitiivista suorituskykyämme. Lisäksi noin 15 % kaikista sairauspoissaoloista johtuu huonosta sisäilmasta (Seppänen & Palonen 1998). Huono sisäilma aiheuttaa hengitystiesairauksia, allergioita, astmaa ja sairas talo -oireyhtymää. Jopa 30 %:ssa uusista rakennuksista tehdään valituksia huonon sisäilman vuoksi. Sisäilman laadun heikkous johtuu näissä tapauksissa esimerkiksi kemikaaleista, uusista materiaaleista, liimoista, matoista ja kalusteista. Yhdysvaltain ympäristöjärjestö EPA:n mukaan sisäilman saastepitoisuudet ovat normaaleissa rakennuksissa 2–5-kertaiset ulkoilmaan verrattuna. Tuoreessa tutkimuksessa on myös todettu, että kotitalouksissa käytettävät kemikaalit saastuttavat yhtä paljon kuin autot.

Ihmisystävälliset rakennukset. Kaupungistuminen, voimakas keskittyminen rakennusten energiatehokkuuteen ja ihmisten pyrkimys yhä korkeampaan elintasoon tarkoittavat myös, että rakennusten tulisi vastata ihmisten biologisia tarpeita. Rakennusstandardit, kuten LEED ja WELL varmistavat, että rakentaminen on tulevaisuudessa yhä kestävämpää ja ihmisystävällisempää. Uusissa rakennuksissa käytetään automatiikkaa sekä sensori- ja tekoälyteknologiaa paremman mukavuuden ja terveellisyyden saavuttamiseksi. Naava on avaimet käteen -ratkaisu, joka voidaan asentaa niin uuteen rakennukseen kuin vanhempaan kiinteistöön jälkeenpäin.

Palveluliiketoimintamalli. On kulunut yli 15 vuotta siitä, kun Microsoft alkoi tarjota ohjelmistoja palveluna. Viime vuosina kiinteistönomistajat, kuten WeWork, ovat tarjonneet työskentelypaikkoja palveluna, minkä lisäksi yritykset, kuten Martela, tarjoavat toimistokalusteita omana palvelunaan. Naava tarjoaa luontoa omana palvelunaan asiakkaille, jotka haluavat tuoda luontoa ja puhdasta ilmaa sinne, missä ihmiset viettävät suurimman osan ajastaan — kokoushuoneisiin ja avokonttoreihin.
 

Miksi sijoittaa Naavaan?

Yrityksen vetovoima ja kasvu tällä hetkellä. Sijoittaessasi Naavaan sijoitat teknologiayritykseen (ohjelmistot, esineiden internet, fyysiset tuotteet ja palvelusopimukset), joka on kasvanut keskimäärin yli 70 % vuodessa. Inc. 5000 -listauksen mukaan Naava on yksi Euroopan nopeimmin kasvavista yrityksistä. Naava ennustaa vuoden 2018 myynnin saavuttavan 4 miljoonaa euroa. Suomen toiminta on viimeisten neljän kuukauden aikana ollut kannattavaa. Olemme pystyneet tekemään liiketoiminnastamme useiden miljoonien eurojen verran liikevaihtoa tuottavan, kannattavan hankkeen, ja asiakaskuntaamme kuuluu yli 450 A-luokan yritystä kautta maailman. Asiakkaat rakastavat Naavaa: sopimuksistamme 98 % uusitaan, ja asiakasvaihtuvuutemme on alle 2 %. Olemme ylpeitä siitä, että asiakkaidemme joukossa on sellaisia yrityksiä kuin Elisa, Estee Lauder, Finnair, Four Seasons, Hilton, IBM, JCDecaux, Microsoft, Nokia, Samsung, SOK ja Valmet. Naavan markkinapotentiaali on erityisen suuri globaaleissa metropoleissa, joissa ilmanlaatuun liittyvät ongelmat ja luonnonläheisyyden puute ovat ihmisten yleisiä huolenaiheita.

Listautumisantia edeltävä rahoitus ja sijoittajaystävälliset etuoikeutetut osakkeet. Naava tähtää pörssilistautumiseen vuosien 2020—21 tienoilla (riippuvainen markkinatilanteesta ja muista olosuhteista, jotka eivät ole Naavan hallittavissa). Tämä joukkorahoituskierros on osa listautumisantia edeltävästä rahoituksesta. Tällä rahoituskierroksella sijoittavilla on etuoikeus yhtiön varojenjakoon exit-tilanteessa (“liquidation preference”). Tämä tarkoittaa sitä, että exit-tilanteessa, selvitystilassa tai muussa likvidaatioprosessissa sijoittajat saavat yhtiön velkojen takaisinmaksun jälkeen takaisin ensin sijoittamansa rahat, jonka jälkeen loppuosa varoista jaetaan osakkeenomistajien kesken omistusosuuksien suhteessa. Aiemmassa loppuunmyydyssä joukkorahoituskampanjassamme, joka tuki laajentumistamme Yhdysvaltain markkinoille, yli 1 200 yksityishenkilöä sijoitti Naavaan (Naturvention Partners Nordic AB:n holding yhtiön kautta).  

Teknologia. Naavan ainutlaatuinen, NASAn löydöksiin perustuva teknologia kehitettiin Suomessa ratkaisuksi maailmanlaajuisiin terveysongelmiin, joiden arvo on 500 miljardia dollaria. Naava on patentoitu ja sen teho perustuu tutkimukseen. Sen vahvimmat kilpailuedut ovat Naava OS -käyttöjärjestelmä ja pilvipalvelupohjainen tekoälyteknologia. Suurimmat teknologiainvestoinnit ovat jo takanamme.

Tiimi. Naavaa ohjaa kokenut johto, jolla on takanaan kokemusta globaalien markkinajohtoaseman saavuttaneiden tuotteiden ja palveluiden hallinnoinnista miljardien dollarien arvoisissa yrityksissä. Johtoa tukee Naavan kansainvälinen hallitus. 40 hengen asiantuntijatiimin lisäksi Naava tekee yhteistyötä maailmanluokan kumppaneiden kanssa: esimerkiksi yhdysvaltalainen kiinteistöalan pioneeriyritys Delos, maailman johtaviin vihersisustusyrityksiin lukeutuva Ambius, eteläkorealainen kaupan alan johtaja Sejung sekä useat arkkitehti- ja suunnittelualan yritykset. Tämän lisäksi meitä tukevat sijoittajat kuten Sitra, Butterfly Ventures, Leena Niemistö, Jaakko Ollila, Hannu Turunen ja Jasper Pääkkönen.

Menestyneiden jälleenmyyntimallien hyödyntäminen. Tavoitteenamme on, että 80 % liikevaihdostamme tulee myynnistä sekä palvelu- ja jakelukumppaneilta vuoteen 2023 mennessä. Käytämme mallinamme Frameryn puhelinkoppien jälleenmyyntistrategiaa tavoitellessamme toimistokalusteyhtiöitä, ja useat Frameryn avainhenkilöt tekevätkin nyt yhteistyötä Naavan kanssa. Kumppanimallin ansiosta Naava voi tuottaa uusissakin kaupungeissa nopeasti positiivisen, kestävän palvelukatteen. Korean jälleenmyyntiyhteistyö osoittaa merkkejä siitä, että markkinoiden hyväksyntä ja Koreassa käytetty jälleenmyyntimalli tukee nopeaa, tuottoisaa skaalausta ja uusia markkinalaajennuksia, jotka eivät vaadi suuria taloudellisia investointeja.

Liiketoiminta- & markkinatilanteemme

Naava yrityksenä

Naavan tuotteet ja palveluratkaisut. Naavan palkittuja kalustemaisia ja älykkäitä viherseiniä on saatavilla jo kolmella eri mantereella. Tuotteemme ovat automatisoituja ja etäohjattavia Naava OS -käyttöjärjestelmän sekä Naava AI -tekoälyteknologian avulla. Naavan liiketoimintamalliin kuuluu kehittää, myydä ja huoltaa Naavan palveluratkaisuja joko itse tai valittujen kumppanien kautta.

Naavan palveluratkaisuissa yhdistyvät fyysiset tuotteet (laitteisto), teknologia eli Naava OS -käyttöjärjestelmä (ohjelmisto) ja paikan päällä tapahtuvat palvelut. Ostetuinta palvelupakettiamme kutsutaan nimellä Nature as a Service eli NaaS, suomeksi luonto palveluna. Pakkaukseen kuuluu useampia Naava-viherseiniä (laitteisto), Naava OS -käyttöjärjestelmä (ohjelmisto) ja Naava Service -ylläpitopalvelu kuukausimaksusta.

Liiketoimintamallia voi verrata esimerkiksi hissien myyntiin ja huoltoon, ja se luo yleensä positiivisen kassavirran heti uusien laitteiden myyntihetkestä lähtien. Myydyn laitteiston määrän ja osuuden kasvaessa mallista tulee ajan kuluessa vain tuottoisampi, mikä takaa liikevoiton kestävyyden vuosiksi eteenpäin. Kone on hyvä esimerkki kansainvälisestä yrityksestä, jolla on samantyyppinen liiketoimintamalli.

Naavan myynti ja palvelut. Naavan myynti voidaan jakaa neljään osioon: 1) Naavan itse tekemä suoramyynti 2) Vaikuttajamyynti: myynti arkkitehtien ja suunnittelijoiden kautta 3) Kumppanimyynti: toimistokaluste- ja kiinteistöpalveluyritysten tekemä myynti 4) Jälleenmyyjät markkinoilla kuten Etelä-Koreassa.

Naava Service -huoltopalvelu voidaan jakaa kahteen tyyppiin: 1) Naavan tarjoama palvelu ja huolto 2) Kumppaneiden tarjoama palvelu ja huolto, pääasiassa vihersisustusyrityksien kautta, mutta myös siivous- ja kiinteistönhuoltoyritysten kautta.

Suomessa olemme tehneet kaiken oman talon voimin. Olemme vuosien myötä oppineet, että voimme saavuttaa 50 prosentin kasvun vuosittain omilla myyntitiimeillä ja esittelytiloilla, mutta se ei riitä meille. Tästä syystä Naava muutti strategiaansa vuoden 2018 alussa ja alkoi rakentaa aktiivisesti kumppanistrategiaansa helpottamaan kasvua. Vuonna 2018 odotamme saavamme liikevaihdostamme 20 % myynti- ja palvelukumppaniemme kautta. Vuonna 2023 ennustamme 80 % liikevaihdostamme tulevan kumppanien kautta.

Naavan brändi. Naavan brändi on kiistatta suurin yksittäinen voimavaramme. Brändimme on vetovoimaisempi kuin koskaan: WIRED arvioi Naavan yhdeksi kuumimmista eurooppalaisista startupeista ja suomalaisyrityksistä kaikkein kiinnostavimmaksi. Lisäksi Naava oli Inc 5000 Europe -listauksen mukaan yksi nopeimmin kasvavista eurooppalaisista yrityksistä.

Naava on voittanut Fennia-palkinnon designistaan sekä vuoden 2018 Suomen mestaruuden Startup World Cup -kilpailussa. Naava on myös voittanut Suomen rakennusalan suurimman innovaatiopalkinnon. Vuonna 2018 Naava voitti hopeaa maailman suurimmilla kalustemessuilla NeoConissa Chicagossa. Lisäksi Naavan verkkosivut valittiin Suomen parhaaksi B2B-mediaksi, ja pääsimme myös finaaliin Interior Design’s Best of the Year -kilpailussa Yhdysvalloissa. Vuonna 2017 saimme vakuutettua yli 1 200 sijoittajaa Pohjoismaista siinä määrin, että he liittyivät Naavaan omistajina loppuunmyydyssä 2,2 miljoonan euron joukkorahoituskampanjassa (Naturvention Partners Nordic AB:n holding yhtiön kautta). Naava valittiin myös vuonna 2017 yhdeksi Suomen parhaista työpaikoista.

Vuodesta 2016 tähän päivään Naavasta on kirjoitettu yli 300 media-artikkelia, jotka ovat tavoittaneet yhteensä yli 150 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa. Niihin kuuluvat esimerkiksi nämä Business Insider -lehden, Wall Street Journalin ja Helsingin Sanomien artikkelit. Naava mainittiin myös Maailman talousfoorumin julkaisussa.

Naavan asiakkaat. Naavalla on etuoikeus työskennellä uskomattomien asiakkaiden kanssa. Monia asiakkaistamme voi sanoa edelläkävijöiksi terveys- ja teknologia-asioissa tai kestävän kehityksen suhteen. Naavalla on yli 450 B2B-asiakasta, kuten (aakkosjärjestyksessä) Aalto-yliopisto, ABB, Accenture, Aktia Bank, AMF Fastigheter, AstraZeneca, Cargotec, Carnegie, Helsingin kaupunki, Tukholman kaupunki, Danske Bank, Deloitte, Elisa, Estee Lauder, Finavia, Finnair, Fiskars, Forbes, Four Season Hotels, GroupM, Hanken, HIFK, Hilton, Hintsa, HJK, IBM, JCDecaux, Metsä Group, Meyer Turku, Microsoft, Ympäristöministeriö, Next Games, NIB, Nokia, Radisson Blu, Royal Caribbean Cruises, Samsung, Scandic Hotels, SOK, Sokos Hotels, Stockholm School of Economics, Stora Enso, Tallink Silja, Technopolis, Valmet, VR Group ja Wärtsilä.
 

Kasvustrategia

Tämänhetkinen toiminta. Naava on jakanut liiketoimintansa kolmeen yritykseen, joista immateriaalioikeudet omaava emoyhtiö Naava Finland toimii Suomessa ja sen sataprosenttisesti omistamat tytäryhtiöt puolestaan Ruotsissa ja Yhdysvalloissa. Kaikilla yhtiöillä on omat myyntitiiminsä, esittelytilansa ja Naava Service -palvelutiimit sekä varastot. Naava Finlandilla on myös kansainvälinen tehdas, ja Yhdysvaltojen Naavalla kokoamislinja. Emoyhtiö Naava Finland operoi myös 1) globaaleja markkinointitoimia, 2) tuote- ja IT-hallintoa 3) tuotekehitystä sekä 4) maailmanlaajuisia back office -tukitoimintoja tytäryhtiöille sekä myynti-, palvelu- ja jälleenmyyntikumppaneille ympäri maailman.

Tiivistelmä strategiasta. Naavalle ihmisten terveyden, onnellisuuden ja tuottavuuden parantaminen on intohimo, jonka haluamme toteuttaa tuomalla luonnon rakennettuun ympäristöön. Teemme terveysteknologiaratkaisuja, jotka nostavat ihmisten energiatasoja, vähentävät stressiä ja parantavat kognitiivista suorituskykyä. Innovatiiviset ja ihmisystävälliset Naava-tuotteet ovat tieteellisesti tutkittuja ja yksinkertaisia käyttää. Teemme yhteistyötä tavoitteemme jakavien kumppanien kanssa globaaleissa metropoleissa Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa.

Naavan strateginen painopiste tällä hetkellä on maantieteellinen laajentuminen kaupunkiperusteista strategiaa hyödyntäen. Laajennamme merkittäviin kaupunkeihin, joiden asukasmäärä ylittää miljoona ihmistä, ja joissa on havaittavissa selkeä nousu terveys- ja hyvinvointitietoisuudessa. Jokainen laajennus toteutetaan yhdessä yhteistyökumppanien kanssa ja projektin koon mukaan Naavan oman tiimin ja showroomien avulla.

Nykyisten toimistoja ja oppimisympäristöjä silmällä pitäen kehitettyjen ratkaisujemme lisäksi Naavalla on kunnianhimoisia tuotekehityssuunnitelmia koteihin suunnitelluistapalveluratkaisuista. Uskomme, että niistä tulee merkittävää liikevaihtoa tuottava liiketoiminta-alue.

Exit-suunnitelmat. Naavan hallitus ja johto ovat päättäneet, että tavoite, jota seuraamme ja joka inspiroi meitä, on johtaa Naavaa sellaiseen kasvuun ja tuottavuuteen, jotta voisimme listautua pörssiin vuosien 2020—2021 tienoilla. Tämä riippuu luonnollisesti myös markkinoiden tilanteesta ja muista seikoista, joita Naava ei voi hallita. Pidämme myös mahdollisena, että jokin 1) kansainvälinen teknologiayritys kuten Phillips, Haier, LG tai Samsung, 2) kalusteyritys kuten Steelcase, Herman Miller tai Ikea, tai 3) kansainvälinen vihersisustusalan yritys, kuten Ambius, voisi ostaa Naavan.
 

Teknologia, tiede ja aineeton omaisuus

Teknologia. Terveysteknologiayrityksenä Naava on sijoittanut merkittävästi tutkimukseen ja teknologian kehittämiseen viimeisten viiden vuoden aikana  ja onnistunut kehittämään palveluratkaisustaan hankalasti kopioitavan, mikä osaltaan tekee Naavasta ainutlaatuisen tuotteen. Järjestelmä perustuu useisiin eri innovaatioihin ja poikkitieteellisiin ratkaisuihin, joiden tarkoituksena on parantaa sisäilman laatua. Ratkaisu yhdistää sensori- ja tekoälyteknologiaa, tarkoin valittuja kasvilajeja ja kasvatusmenetelmiä sekä mikrobiyhteisöjä. Yhdessä ne muodostavat tyylikkään, sisäilman partikkeleita ja haitallisia kemikaaleja eli VOC-päästöjä (haihtuvia orgaanisia yhdisteitä) puhdistavan hyvinvointikalusteen.

Naavan innovaatio yhdistää teknologiaa ja luonnon omia prosesseja. Se on Naavan ainutlaatuisuuden ydin ja tekee jokaisesta Naavasta korkealaatuisen terveysteknologisen tuotteen. Naava ei ole tavallinen viherseinä, vaan biologinen ilmanpuhdistin ja ilmankostutin, kasviseinä ja tilanjakaja yhdessä tuotteessa. Naavan pääasialliset tekniset ominaisuudet ja terveysteknologiset innovaatiot ovat seuraavat:  

  • Biologinen ilmanpuhdistus. Naavan älykkään viherseinän ainutlaatuinen mullaton kasvualusta edistää ilmanvirtausta ja maksimoi aktiivihiilen ja mikrobiyhdyskuntien tehokkuuden. Mullaton kasvualusta imee itseensä ilman epäpuhtauksia, joita juuristossa olevat mikrobit käyttävät ravintonaan ja puhdistavat siten ilman. Puhdas ilma työnnetään huoneeseen aktiivisen ilmankierron avulla. Erityisen epäorgaanisen kasvualustan ansiosta järjestelmässä ei esiinny hometta ja allergeeneja.
  • Innovatiivinen biofiltteri. Naavan järjestelmän kasvit altistuvat huomattavalle paineelle aktiivisen ilmavirtauksen vuoksi. Vuosien kokemuksen avulla Naava on kuitenkin kyennyt luomaan optimaalisen järjestelmän. Kasvit siirretään mullasta erityisiin Naava-ruukkuihin, jolloin syntyy kokonaisuus, jota kutsutaan myös biofiltteriksi. Biofiltterit ovat helposti käsiteltäviä ja vaihdettavissa huoltokäyntien yhteydessä. Ne on suunniteltu optimoimaan kasvien hyvinvointi kattavan juuriston, ilman karsinnan sekä optimaalisen veden säilytyksen kautta.
  • Ydintoimintaperiaatteet. Naava on hienosäätänyt toimintojen jokaisen yksityiskohdan tehdäkseen tuotteesta mahdollisimman korkealaatuisen viherseinän. Tarkoitusta varten suunnitellut LED-valot ovat paitsi esteettisesti miellyttäviä, ne myös luovat kasveille parhaan mahdollisen kasvuympäristön. Integroitu vesiastia ja automatisoitu kastelu toimii järjestelmän asetusten ja sensorien tuottaman datan mukaisesti, ja Naavan toimintaa tukee pilvipalvelupohjainen tekoäly. Sensorit tuottavat dataa esimerkiksi veden korkeudesta, kosteudesta ja lämpötilasta. Naavan kastelusyklit ja -määrät on suunniteltu tarkkaan kasvien parhaan mahdollisen hyvinvoinnin ja juuri oikean sisäilman kosteustason saavuttamiseksi. Naavan tuulettimet toimivat ympäristön olosuhteiden mukaan. Sensorit myös varoittavat huoltoon ja ympäristön olosuhteisiin liittyvistä ongelmista, kuten alhaisesta veden korkeudesta tai liian alhaisesta lämpötilasta.   

Tiede. Naavaa on tutkittu enemmän kuin mitään muuta kaupallista älyviherseinää. Useat itsenäiset tutkimustahot ovat vahvistaneet Naavan ilmanpuhdistusteknologian tehokkuuden. VTT:n vuonna 2016 toteuttama tutkimus vahvisti Naavan ilmanpuhdistustehon sekä järjestelmän biologisen sopeutumiskyvyn. Lontoon rakennustutkimuslaitos BRE:n vertaisarvioitu tutkimus osoitti Naavan järjestelmän poistavan tehokkaasti kemikaaleja jo yhden ilman läpivirtauksen aikana. Yli 500 Naavan käyttäjätahon kanssa yhteistyössä tehty tutkimus on jo aiemmin todistanut Naavan terveysvaikutusten tilastollisen merkittävyyden. Naava poistaa oireita ja koettuja haittoja ympäristöissä, joissa on aiemmin ollut huono sisäilma. Suomalaisyliopistojen tutkimus osoitti Naavan olevan huomattavasti huonekasveja tehokkaampi. Tuore Naava-tutkimus viittaa siihen, että ihmiset suoriutuvat paremmin kognitiivista suorituskykyä mittaavissa testeissä, minkä lisäksi stressihormonitasot ovat alemmat ja onnellisuushormonitasot korkeammat, mikäli huoneessa on Naava.

Tohtori Fraser Torpy ja tämän tutkimusryhmä Sydneyn teknillisessä yliopistossa tutkivat Naavan biofiltterien kykyä poistaa VOC-päästöjä sisäilmasta: ”Kehitimme perusteellisimman testausohjelman, jota viherseinäjärjestelmien tieteellisessä tutkimuksessa on tähän mennessä käytetty, ja Naava ylitti odotuksemme kaikissa suhteissa.  Älyviherseinän käyttö ilmanpuhdistimena on valtava edistysaskel tutkimusalallamme, ja Naava on tämän uuden teknologian käytännön toteutuksen edelläkävijä. Tällä tuotteella on edellytykset mullistaa käsityksemme sisäilman laadusta.”
 

Lue lisää tieteellisestä tutkimuksesta ja niistä tieteenaloista, joiden avulla Naava on kehitetty.

Yritys panostaa edelleen tutkimusprojekteihin yhteistyössä huipputason tutkimuslaitosten kanssa esimerkiksi täydentääkseen ymmärrystä luonnollisen ilman ja biofilian eli luontoyhteyden roolista ihmisen terveyden ja suorituskyvyn rakentumisessa. Lisäksi aiotaan tutkia Naavan ROI:ta tuottavuuden ja työssä viihtymisen kasvun myötä.
 

Aineeton omaisuus. Naavan palveluratkaisu ja Naavan brändi on suojattu kattavin immateriaalioikeuksin. Yritys on sijoittanut huomattavia summia patenttien ja tavaramerkkien hankintaan. Naavan avainpatentti (Apparatus for the growing of plants and a growing device, ”Kasvien kasvatukseen tarkoitettu laite ja kasvatuslaite”) on myönnetty EU:n laajuisena, ja sen hakemusprosessi myös Kiinan, Hongkongin sekä Yhdysvaltojen osalta on käynnissä. Patentti käsittää tuotteen, jossa ilma kierrätetään kasvin juurien läpi luonnonmukaisten biofiltterien lävitse, minkä jälkeen se työnnetään takaisin tilaan tuuletinten avulla niin, että tuote toimii biologisena ilmanpuhdistimena. Naavan nimi on tavaramerkitty EU:ssa, Singaporessa, Kiinassa, Hongkongissa ja Yhdysvalloissa kaikissa avaintuotesegmenteissä. NAAVA-logo on rekisteröity EU:ssa, Hongkongissa ja Singaporessa ja sen rekisteröintiprosessi koskien Etelä-Koreaa, Kiinaa ja Yhdysvaltoja on käynnissä.

Naava yhdistää biologiaa ja huipputeknologiaa ja on tuhansien tuntien tuotekehityksen tulos. Tämän ansiosta biofiltterien ominaisuudet, aktiivinen ilmankierto, kasvualusta, kastelujärjestelmä, kosteuden ja pH-tasapainon hallinta sekä mikrobien toiminta on säädetty huippuunsa. Vie vuosikausia ennen kuin yksikään kilpailija voi päästä samaan tulokseen. Lisäksi elävän luonnon kanssa työskenteleminen vaatii yritys ja erehdys -lähestymistapaa sekä tuhansien kasvien käyttöä kokeiluissa, mikä tekee takaisinmallinnuksesta vieläkin vaikeampaa. Patentin ansiosta muiden yritysten on vielä vaikeampi rakentaa vastaavaa kustannustehokasta ja hyvin suunniteltua järjestelmää. Patenttien ja teknisten kilpailuetujen lisäksi me Naavalla uskomme, että olemalla nopeita liikkeissämme, rakentamalla brändiämme ja jatkamalla teknologiamme kehittämistä voimme säilyttää etumatkamme kilpailijoihimme.
 

Tuotanto ja tuotekehitys

Naavalla on oma tehdas, Naava Factory, Jyväskylässä. Tehtaalla on kokoonpanolinja, biofiltterien valmistuslinja, kasvihuoneita laaduntarkistusta varten, tuotekehityslaboratorioita sekä varasto. Tehtaalle tuodaan osia lopullista kokoamista varten muutamalta tusinaa eri alihankkijayhtiöiltä, jotka sijaitsevat pääosin Suomessa, muutamat Kiinassa tai Baltian maissa. Tehdas tuottaa satoja tuotteita kuussa ja toinen kokoonpanolinja voidaan avata varsin alhaisin kuluin kysynnän kasvaessa. Naavan tavoitteena on asentaa kaikki normaalit varastossa olevat vaihtoehdot neljän viikon kuluessa asiakkaan tilauksesta ja muut kustomoitavat tai tilauksesta valmistettavat tuotteet 8 viikon kuluessa.

Biofiltterien kuljetuksia rajoittaa se, että jokaisen filtterin ytimessä on elävä kasvi. Tullin tarkastukset kasvikuljetuksille sekä pitkät kuljetusajat estävät maailmanlaajuisen levityksen. Tämän vuoksi uudet aluevaltaukset, kuten Keski-Eurooppa, vaativat uusia biofiltterien tuotantolinjoja. Tällä hetkellä Naavan biofiltterituotanto on keskitetty Suomeen Pohjoismaiden osalta ja Yhdysvalloissa Floridaan. Etelä-Koreassa biofiltterien tuotantoa hoitaa Naavan yhteistyökumppani. Pidemmällä aikavälillä tarvitaan oma tuotantolaitos Alankomaihin erityisesti laajentuessa Keski-Eurooppaan.

Palvelutuotannon ja biofiltterilogistiikan tehokkaan hoitamisen varmistamiseksi Naavalla on varastoja ja palvelukeskuksia Jyväskylässä, Helsingissä, Tukholmassa ja New Jerseyssä. Palvelutiimit asentavat tuotteita, operoivat palveluita ja tarjoavat tukea alueen kumppaneille. Tulevaisuudessa uusien kaupunkien palvelukeskuksia tulevat pyörittämään pääasiassa yhteistyökumppanit Naavan keskittyessä tarjoamaan teknologiaa, koulutusta ja maailmanlaajuista tukea.
 

Markkinat ja kilpailu

Naava kukoistaa ja hyötyy kasvavasta hyvinvointi-ilmiöstä, uudesta teknologian kehityksen aallosta (tekoäly ja esineiden internet) sekä kasvavasta puhtaan ilman tarpeesta kansainvälisissä metropoleissa. Yritysten investoinnit työympäristöihin, toimistotiloihin ja kiinteistöihin kasvavat, kuten myös kysyntä uusille, innovatiivisille tavoille houkutella huippuosaajia. Terveys, hyvinvointi ja luonto rakennetussa ympäristössä ovat avaintekijöitä näissä investoinneissa.

Naavan tuotteet osuvat kolmeen eri markkina-alueeseen: vihersisustaminen ja viherseinät, sisäilman puhdistus ja toimistokalusteet. Vihersisustusmarkkinoilla liikkuu jo nykyisellään yhdeksän miljardia dollaria (UCLA 2016). Kansainvälisten ilmanpuhdistusmarkkinoiden odotetaan ylittävän 29 miljardia dollaria (Techsci Research 2016). Toimistokalustemarkkinoiden odotetaan kasvavan 85 miljardin dollarin arvoisiksi vuonna 2021 (TechNavio 2017).

Naava tarjoaa ainutlaatuisia palveluratkaisuja ja uusia hyötyjä sisätiloihin. Tuote yhdistää ilmanpuhdistinten, ilmankostuttimien ja viherseinien parhaita puolia. Naavan tuotevalikoima on maailmanlaajuisesti katsottuna ainutlaatuinen. Sen markkinapotentiaali on jo nyt valtava, ja tulee vain kasvamaan potentiaalisten asiakkaiden saadessa tietoa siitä, mitä hyötyjä Naava tarjoaa.

Vihersisustus- ja viherseinämarkkinat. Vihersisustusmarkkinoilla on tällä hetkellä ruukkukasveja sekä ”tavallisia” viherseiniä (vain sisustuselementtejä, ei todellista vaikutusta sisäilman laatuun), aktiivisia viherseiniä (suunniteltu hyödyntämään mikrobeja ilmanpuhdistukseen), mutta Naava on ainoa älykäs ja aktiivinen viherseinä (kauko-ohjattava, automatisoitu, älyteknologiaa ja esineiden internetiä hyödyntävä), jota tukee laaja tutkimusaineisto.

Markkinarako, johon Naava voi iskeä, on toimistojen nykyisten ruukkukasvien ja passiivisten, esteettisten viherseinien korvaaminen funktionaalisilla, kalustemaisilla ja korkealaatuisilla aktiivisilla viherseinäratkaisuilla, jotka todistetusti puhdistavat ilmaa ja pitävät huoneilman kosteuden optimaalisella tasolla. Naavan tuotteet eivät aiheuta allergiaoireita, toimivat pilvipalvelujen kautta ja ovat etäohjattuja. Ne ovat täysautomaattisia — lyhyesti sanottuna helppoja ja ja tehokkaita käyttää.

Ilmanpuhdistusmarkkinat. Perinteiset ilmanpuhdistinmarkkinat ovat erittäin sirpaloituneet. Teknologian saralla HEPA-suodattimet ovat markkinoilla johtoasemassa. Ilmanpuhdistinten hinta vaihtelee alimmillaan 100—200 eurosta premium-mallien 500—5000 euroon markkinoista riippuen. Ammattimaiseen käyttöön tarkoitetut laitteet, joita voi verrata Naavaan, ja jotka sopivat käytettäviksi isommissa tiloissa ja avokonttoreissa, ovat yleisesti ottaen useamman tuhannen euron hintaisia (esimerkiksi Blueair SWE, IQAir SUI, Oransi USA, and Genano FI) Suodattimien vaihto HEPA-ilmanpuhdistimeen maksaa 50—500 euroa vuodessa.

Markkinarako, johon Naava voi iskeä, on vallata osa olemassa olevista ilmanpuhdistusmarkkinoista innovatiivisella, biologisella ratkaisulla, joka optimoi ilmanlaadun luonnollisella tavalla ja tuottaa luonnollista ilmaa steriilin sijaan, toimii 24 tuntia vuorokaudessa aiheuttamatta melua ja tasapainottaa sisäilman kosteustasoa tekoälyteknologian ja esineiden internetin avulla toimivia sensoreita hyödyntäen — ja on samalla esteettisesti miellyttävä.

Konttorikalustemarkkinat. Naava on matkalla hyvinvointikeskeisiä designperiaatteita noudattavien toimistojen ja kotien sisustuksen klassikkokalusteeksi. Naava on hyvissä asemissa seuraavaksi korkealaatuiseksi toimistotuotehitiksi, kuten terveyttä edistävät seisomapöydät ovat viimeisen viiden vuoden aikana olleet. Sisäilman luonnollistamisen lisäksi Naava on myös näkyvä viesti siitä, että hyvinvointi otetaan vakavasti kyseisessä toimistossa tai kodissa. Päästäkseen nousukiitoon tässä markkinasegmentissä Naavalla tarkastellaan tällä hetkellä toisen suomalaisen kalustealan menestystarinan, Frameryn, strategiamallia.

Naava yhdistää ilmanpuhdistimien, ilmankostuttimien, akustisten elementtien ja elävien viherseinien parhaat ominaisuudet yhteen kalusteeseen.

Tiimimme

Sijoittajat

Pääoma-, yrityspääoma- ja institutionaalisiin sijoittajiimme kuuluvat muun muassa Sitra, Butterfly Ventures, Delos (Yhdysvallat) ja Halton Ventures. Sijoitusyhtiöihin kuuluvat muun muassa Oy Hammaren Co Ab, Metsola Ventures (Jaakko Ollila), Magnolia Ventures (Hannu Turunen), Nordic Business Group ja Rascom. Enkelisijoittajiin kuuluvat muun muassa Leena Niemistö, Janne Vertanen, Jasper Pääkkönen, Tapani Kiiski ja Juha Paananen.
 

Avainkumppanit

Naava etsii kumppaneiksi Pohjois-Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa yrityksiä, alan vaikuttajia ja alan päättäjiä, jotka jakavat sen mission. Naavan kumppaneihin lukeutuu muun muassa yksi suurimmista vihersisustusyrityksistä koko maailmassa, Ambius, jolla on maailmanlaajuinen verkosto vihersisustamisen asiantuntijoita Isossa-Britanniassa,, Manner-Euroopassa, Pohjoismaissa ja Pohjois-Amerikassa. Teemme myös yhteistyötä kiinteistöyhtiö Delosin kanssa, jonka käsialaa on WELL-rakentamisstandardi, Pohjoismaiden suurimman toimistokalusteyritys Input Interiörin kanssa, sekä Pohjoismaiden suurimman kiinteistöpalveluyritys ISS:n kanssa. Naava myös koeajaa parhaillaan Keski-Euroopan markkinoita. Naava esitteli lokakuussa 2018 huonekaluinnovaationsa Orgatecissa Saksan Kölnissä yhdessä maailmankuulun huonekaluvalmistajan Vitran kanssa, joka omistaa myös Artekin.

Digitalisaatio muuttaa monia aloja ja mahdollistaa disruptiiviset tuotteet. Yhdistämällä luonnon ja teknologian Naava mullistaa alan älyviherseinillään. Maailman johtavana vihersisustajana Ambius jakaa Naavan vision ihmisystävällisistä ja terveyttä edistävistä sisätiloista luonnon avulla”, Stefan Ivarsson, General Manager, Ambius Sweden. Ambius tekee Naavan kanssa palveluyhteistyötä useassa eri maassa.
 

Kehittämällä designiltaan palkitun ja modulaarisen älyviherseinän, joka parantaa sisäilman laatua, Naava on todistanut olevansa markkinajohtaja ja alan suunnannäyttäjä”, Peter Scialla, Delosin Yhdysvaltain ja Kiinan COO, strateginen sijoittaja vuodesta 2016.
 

Haltonin missiona on jo pitkään ollut ihmisten hyvinvoinnin edistäminen rakennetussa ympäristössä. Naavan innovatiivinen biologinen ilmanpuhdistus täydentää sisäilmateknologiaa ja sillä on vahva potentiaali sekä kysyntä Euroopassa ja Aasiassa. Verkostojemme ja asiantuntemuksemme avulla haluamme auttaa Naavaa nopeuttamaan markkinoille pääsyä. Naavalla on erinomainen tiimi, jolla on kirkas visio ja vahva asiantuntemus”, Mika Halttunen, Halton Groupin hallituksen puheenjohtaja, strateginen sijoittaja vuodesta 2016.
 

Valitsimme Naavan, sillä se on ainoa tuote, jossa yhdistyvät kalustetyyppinen yhdisteltävyys, design ja funktionaalisuus. Sisustuskasveja voimme saada mistä vain, mutta Naavan tuotetarjonta on ainutlaatuinen, ja se on ainoa viherseinä valikoimassamme”, Mille Milehem, COO, Input Interiör, Pohjoismaiden suurin itsenäinen sisustusalan konserni, kaupallinen yhteistyökumppani vuodesta 2018.

Arttu SalmenhaaraHallituksen puheenjohtaja, MSc.

Naavan enkelisijoittaja, 20 vuoden kokemus johtotehtävistä KONE Oy:n palveluksessa pääasiassa Aasian ja Tyynenmeren alueella sekä Lähi-idässä sekä nopean markkinakasvun johtamisesta. Erikoistunut strategiaan, myyntiin, asennus- ja huoltoalan markkinamalleihin sekä kiinteistönomistajien, suunnittelijoiden, rakennuttajien ja rakennusyritysten kanssa työskentelyyn.

Peter SciallaHallituksen jäsen, Bachelor of Science, Delos-yrityksen osaomistaja & COO

18 vuoden ura Wall Streetillä, viimeisimpänä yhtiökumppanina Goldman Sachsilla Yhdysvaltain osakejohdannaiskaupan johdossa. Kahdeksan Goldman Sachsilla viettämänsä vuoden aikana hän teki myös tiivistä yhteistyötä investointipankki-, yksityispääoma- ja valuuttamarkkinajohdon kanssa.

Johan HammarenHallituksen jäsen, MSc

15 vuoden kokemus liikejuridiikasta. Hammarenilla ja tämän perheellä on neljä eri pörssilistautunutta yritystä viime vuosikymmeniltä, kuten Fondia.

Juho RiskuHallituksen jäsen, MSc

Pitkän linjan yrittäjä ja innovaattori, liiketoimintamallien asiantuntija, yksi Butterfly Venturesin perustajista ja yhtiökumppaneista.

Niko JärvinenOsaperustaja, CTO, hallituksen jäsen

Niko on Naavan tekninen perustaja ja pitkän linjan yrittäjä sekä keksijä, jolla on yli 10 vuoden kokemus biologisesta veden- ja ilmanpuhdistuksesta.

Anders SjunnessonTarkkailijajäsen

Anders on monessa mukana ollut yrittäjä, jolla on kolmenkymmenen vuoden kokemus yritysrahoituksesta, sijoittamisesta sekä rahoitusalan teknologiasta. Pepins & Tbricksin perustaja.

Aki SoudunsaariOsaperustaja, toimitusjohtaja, tohtorikoulutettava

Aki on yksi Naavan perustajista ja toimitusjohtaja. Henkilökohtainen missio parantaa ihmisten terveyttä, onnellisuutta, oppimis- ja suorituskykyä. Ehdolla Suomen Ernst & Youngin Vuoden yrittäjä -palkinnon saajaksi vuonna 2017, PwC:n Most Valuable Entrepreneur -palkinto (2015) ja Young Academic Entrepreneur -palkinto (2014).

Mika TyrväinenOsaperustaja, operatiivinen johtaja, MSc

Mika on yksi Naavan perustajista & COO. Kerryttänyt markkinoinnin ja myynnin kokemusta Keskon ja Sanoman palveluksessa.

Kati SuomiVP Sales Partnerships Yhdysvallat, Bachelor of Science

Kokemusta myynnistä Frameryn ja Martelan palveluksessa.

Ullamaija TyrväinenPartner, Global controller, MSc.

Kokemusta mm.: talousjohtaja, SKF Group, 2009-17; Group Controller, Keskisuomalainen Plc, 2005-09; talousanalyytikko, Tikkurila Plc, 2003-05; Controller, Keskisuomalainen Plc, 2003; liiketoiminnan aluejohtaja, Tikkurila Plc, 1996-03.

John NicholsCMO, partner & MSc.

Kokemusta johdon markkinointitehtävistä Microsoftilla ja Nokialla.

Martti SiniharjuVP Service Business & Partner

Laaja kokemus Nokian palveluksessa.

Eeva NiemeläVP Architects & Designer Business, tilasuunnittelujohtaja, Msc.

Naavan ensimmäinen työntekijä.

Jukka OlkkonenBachelor of Science, Sales Director Suomi

Laaja kokemus Management Eventsin palveluksessa.

Esbjörn JagebroBachelor of Science, Ruotsin maajohtaja

Aiemmin työskennellyt muun muassa Falckin, Dagens Nyheterin ja Aftonbladetin palveluksessa.

Rahojen käyttötarkoitus

Arvonmääritys

Kirjaudu sisään

Sisältö on saatavilla vain sijoittajille jotka ovat sijoittaneet tähän rahoituskierrokseen.

Kirjaudu

Tietoa annin ehdoista

Kirjaudu sisään

Sisältö on saatavilla vain sijoittajille jotka ovat sijoittaneet tähän rahoituskierrokseen.

Kirjaudu

Taloustiedot

Kirjaudu sisään

Sisältö on saatavilla vain sijoittajille jotka ovat sijoittaneet tähän rahoituskierrokseen.

Kirjaudu

Riskit

Kirjaudu sisään

Sisältö on saatavilla vain sijoittajille jotka ovat sijoittaneet tähän rahoituskierrokseen.

Kirjaudu

Liitteet

Kirjaudu sisään

Sisältö on saatavilla vain sijoittajille jotka ovat sijoittaneet tähän rahoituskierrokseen.

Kirjaudu