Valitse, miten haluat käyttää verkkosivustoamme:

Evästeet auttavat parantamaan verkkosivuston käyttökokemusta ja tarjoamaan turvallisia palveluja. Jotkin evästeet ovat välttämättömiä turvallisuuden ja kirjautumistoimintojen kannalta, toiset taas mahdollistavat helpomman käytön ja kätevän tuen. Voit peruuttaa päätöksesi milloin tahansa.

Tulossa: bondipohjaiset crossborder-kierrokset

INVESDOR INSIGHTS | 25.11.2020

RAHOITUS JA SIJOITTAMINEN: Miksi kasvusijoitukset kannattaa tehdä ennen listautumisantia

Joukkovelkakirjat eli bondit ovat etenkin näinä taloudellisesti haastavina aikoina tervetullut lisä sijoitusinstrumenttien valikoimaan. Ne tarjoavat uusia mahdollisuuksia sijoitussalkun hajauttamiseen. Tässä blogissa kerromme bondien ominaisuuksista ja siitä, mitä ne voivat sijoittajille tarjota.

Lanseerasimme syyskuussa alustamme toisen itävaltaisille sijoittajille suunnatun osakeannin. Nyt odotamme innolla pääsevämme esittelemään ensimmäiset crossborder-bondikierroksemme.

Joukkovelkakirjojen keskeiset ominaisuudet

Monet suuret yritykset käyttävät joukkovelkakirjoja pitkän tähtäimen velkarahoituksessaan. Sijoittaja saa joukkovelkakirjasta vuosittain ennaltamääritellyn korkoprosentin suuruisen tuoton (eli kuponkituoton) samaan tapaan kuten esimerkiksi juniorilainassa (laina, joka maksetaan velkojalle vasta kun sitä edellä olevat saatavat eli seniorilainat on maksettu). Invesdorin alustalla tarjotut joukkovelkakirjat ovat yleensä kestoltaan 4-10 vuoden mittaisia.

Joukkovelkakirjat ovat usein - vakuudettomien lainojen tapaan - seniorivelkaa. On kuitenkin syytä huomioida, että jos kohdeyritys muuttuu maksukyvyttömäksi, myös joukkovelkakirjanhaltijoille voi olla odotettavissa tappioita. Lisää asiaa sijoittamiseen liittyvistä riskeistä löydät sivujemme Riskivaroitus-osiosta.

Mitä joukkovelkakirjat voivat tarjota sijoittajalle?

Joukkovelkakirjat ovat arvopapereita, jotka voidaan myydä milloin vain. Tämä pätee myös pörssilistaamattomiin bondeihin. Joukkovelkakirjojen hinta määräytyy kuten osakkeidenkin hinta: kysynnän ja tarjonnan mukaan. Sijoittajalla on mahdollisuus tehdä voittoa kaupatessaan joukkovelkakirjansa, jos hän pystyy myymään sen alkuperäistä ostohintaa korkeammalla summalla.

Tyypillisesti joukkovelkakirjoja laskevat liikkeelle kookkaat ja vakavaraiset yritykset, joilla on yleensä hyvä luottoluokitus, kestävät liiketoimintanäkymät sekä kasvupotentiaalia. Kuten todettua, joukkovelkakirjat ovat yleensä tasa-arvoisia (vakuudettomien) lainojen kanssa ja siksi niitä pidetään usein matalariskisempinä kuin osakkeita tai mezzanine-lainoja. Näistä tekijöistä johtuen osa sijoittajista pitää joukkovelkakirjoja suhteellisen turvallisena sijoitusmuotona muihin tuotteisiin, kuten osakkeisiin, verrattuna.

Lisäksi joukkovelkakirjat tuottavat, toisin kuin osakkeet, pitkällä aikavälillä kiinteän koron mukaisia maksuja. Monet ammattisijoittajat käyttävät siksi joukkovelkakirjoja osakepainotteisten sijoitussalkkujen "vakauttamiseen".

Toisaalta: ellei joukkovelkakirjan arvo nouse, sen potentiaalinen tuotto on rajattu kuponkituottoihin. Osakkeet voivat sen sijaan tuottaa odotettua paremmin (jos yritys esimerkiksi myydään tai listautuu pörssiin) tai jäädä täysin tuottamattomiksi (esimerkiksi mikäli yritys ei kykene kääntämään liiketoimintaansa kannattavaksi).

Joukkovelkakirjoihin sijoittaminen

Jos olet kiinnostunut sijoittamaan joukkovelkakirjoihin digitaalisen alustamme kautta, aloita rekisteröitymällä Invesdorin käyttäjäksi. Lisätietoja bondeista ja niitä koskevasta sijoitusprosessista on luettavissa tältä sivulta. Löydät kyseiseltä sivulta myös usein kysyttyjä kysymyksiä tuotteeseen liittyen.

Kirjoittaja: Invesdor

Kirjoittaja

Invesdor

DISCLAIMER

Tämä artikkeli on vain kapea katsaus käsittelemäänsä toimialaan. Sen tarkoituksena on esitellä toimiala lukijalle ja toimia lähtöpisteenä syvällisemmälle taustatutkimukselle. Artikkeli on tarkoitettu ainoastaan informatiiviseen tarkoitukseen eikä sen väitetä olevan kattava. Artikkeli sisältää kolmansilta osapuolilta peräisin olevaa tietoa; kyseisten tietojen paikkansapitävyyttä ja kattavuutta ei ole vahvistettu eikä kenenkään tulisi pohjata päätöksiä ainoastaan näiltä kolmansilta osapuolilta saatuun tietoon. Tässä yhteydessä esitettyjä tietoja ei ole tarkoitettu eikä niitä tule tulkita sijoitusneuvoina tai -suosituksina. Sijoittajien ei tule hankkia tai hyväksyä tarjouksia mistään arvopapereista, elleivät he tee niin asianmukaisten, kyseessä olevaa yritystä ja sijoituskohdetta koskevien sijoitusmateriaalien pohjalta. Sijoittajat kantavat itse listaamattomiin yrityksiin liittyvän korkean sijoitusriskin.

Haluatko lukea lisää?

Katso artikkelin yleiskatsaus