Valitse, miten haluat käyttää verkkosivustoamme:

Evästeet auttavat parantamaan verkkosivuston käyttökokemusta ja tarjoamaan turvallisia palveluja. Jotkin evästeet ovat välttämättömiä turvallisuuden ja kirjautumistoimintojen kannalta, toiset taas mahdollistavat helpomman käytön ja kätevän tuen. Voit peruuttaa päätöksesi milloin tahansa.

Sijoittaja, vältä nämä 5 virhettä

RAHOITUS JA SIJOITTAMINEN | 8.6.2023

Sijoittaja, vältä nämä 5 virhettä

Sijoittamisessa oman kokemuksen kartuttaminen on tärkeää, mutta kaikkia muiden tekemiä virheitä ei tarvitse toistaa. Sijoittajat toistavat näitä viittä virhettä yhä uudelleen ja uudelleen, vaikka ne olisi helppo välttää. 

Virhe 1: Tulevaisuuden ennustaminen

Toivotko kristallipalloa, joka näyttäisi huomisen pörssikurssit? Jos sinulla olisi sellainen, todennäköisesti olisit haalinut salkkuusi Applen ja Googlen osakkeita. Bitcoin-sijoitustesi ansiosta olisit nykyään monimiljonääri. 

Crystal Ball

Mutta rehellisesti, olisitko vuonna 1997 todella sijoittanut tietokonevalmistajaan, joka näytti olevan menossa konkurssiin? Tai outoon uutuuteen nimeltä hakukone, jonka ansaintalogiikasta ei ollut vielä hajuakaan? Ja jos kuitenkin olisit päättänyt sijoittaa, etkö olisi mieluummin valinnut Googlen sijaan silloiset johtavat hakukoneiden tarjoajat Altavistan, Yahoon tai Lycosin?

Etkö ole koskaan kuullut näistä yrityksistä? Se ei yllätä, sillä joitakin niistä ei ole enää edes olemassa, ja loputkin ovat vain varjoja entisestään. Entä tunsitko bitcoinia ennen kuin sen arvo nousi ennätyskorkealle lähes 20 000 dollariin joulukuussa 2017? 

Älä yliarvioi taitojasi ajoittaa ja tehdä markkina-analyysia

Sijoittajana ei kannata edes yrittää ennustaa pörssikurssien kehitystä. Monia asioita eivät pysty ennustamaan edes kokeneet sijoittajat, jotka saavat tietonsa lehdistöstä, asiantuntijaportaaleista tai "suodattamattomista" internetlähteistä. Esimerkkinä voidaan ajatella viime vuosien koronakriisiä, jonka valtavaa vaikutusta talouteen ja yhteiskuntaan tuskin osasi kukaan arvioida etukäteen.

Ammattimaiset sijoittajat, joilla on apunaan omaa henkilökuntaa ja teknistä tukea, voivat varmastikin ”voittaa markkinan” ja saada sijoituksistaan keskimääräistä parempaa tuottoa. Ammattisijoittajia on kuitenkin hyvin vähän, ja he tekevät markkinoiden seurantaa kokopäivätyönä ja käytännössä kellon ympäri. 

Siitä huolimatta monet sijoittajat yrittävät säännöllisesti ennustaa kurssikehitystä – ja epäonnistuvat. Silloin tällöin yksittäiset sijoittajat onnistuvat ajoittamaan markkinoille pääsyn ja poistumisen täydellisesti. Onnistumisen ajatellaan olevan sijoittajan taitojen ansiota. Epäonnistumisen syynä taas ovat varmasti ulkoiset tekijät – mikä tahansa muu, kuin sijoittajan taidot. 

Virhe 2: Kaikki munat samaan koriin, ilman hajauttamista

"Älä laita kaikkia munia samaan koriin." Tämä ikivanha ohje on toistettava yhä uudelleen ja uudelleen. Jos yksikin asia menee pieleen, kaikki munat ovat nopeasti rikki.

Sama pätee sijoittamiseen. Ne, jotka panevat kaikki munansa yhteen koriin, ottavat aivan liian suuren riskin. Monilla sijoittajilla on taipumus toimia tunteella ja sijoittaa esimerkiksi ”hypeosakkeisiin”.
 

Playing cards

Kuka tahansa voi tietysti hankkia salkkuunsa osakkeita siltä seuraavalta biotekniikkayhtiöltä, joka on "hyvin lähellä" koronarokotteen onnistunutta kehittämistä – mutta vain osaksi salkkua tai hajauttaakseen riskiä entistä enemmän. Älä anna päivittäisen uutistulvan vaikuttaa itseesi, vaan sijoita mieluummin vakaiden, pitkän aikavälin periaatteiden mukaisesti.

Hajauttaminen - Sirottele rahasi eri sijoituskohteisiin

Yritä rakentaa salkku, joka on valmis mihin tahansa markkinatilanteeseen. Pääoma kannattaa hajauttaa eri omaisuusluokkiin, ja on tärkeää sijoittaa eri markkinoille ja sektoreille, ei esimerkiksi vain saksalaiseen autoteollisuuteen tai amerikkalaisiin teknologiaosakkeisiin. Yhtä lailla älä laita rahojasi vain kiinteistöihin tai yhteen yksittäiseen matkailualan joukkorahoitushankkeeseen.

Sijoittajan kannattaa pitää salkkunsa mahdollisimman hajautettuna eri omaisuusluokkiin sekä maantieteellisesti. Kannattaa myös varautua koronakriisin tai sodan kaltaisiin erityistilanteisiin. Juuri tästä syystä legendaarinen sijoittaja Ray Dalio suunnitteli noin 30 vuotta sitten niin sanotun joka sään salkun, all weather portfolion. 

Virhe 3: Liian korkeiden kustannusten hyväksyminen

Mitä enemmän raaka-aineita prosessoidaan, sitä korkeammalla hinnalla hyödykkeitä voidaan myydä – ja sitä epäterveellisemmiksi ne yleensä muuttuvat.

Tilanne on samanlainen rahoitustuotteiden kohdalla. Monet sijoitukset ovat perimmäiseltä rakenteeltaan yksinkertaisia, mutta finanssiteollisuuden "käsittely” tekee niistä monimutkaisia.

Piggy Bank

Älä siis antaudu hyvää tarkoittavien mainoslupausten houkutukseen, vaan kiinnitä aina huomiota rahoitustuotteen kuluihin. Niillä on nimittäin merkittävä vaikutus efektiiviseen tuottoon, vaikka se olisi "vain" yksi tai kaksi prosenttiyksikköä. Palkkioiden vaikutus tuottoon voi olla vuosien mittaan merkittävä, kuten esimerkkimme osoittaa:

Sijoitusrahasto, jonka tuotto on + 5,00 % vuodessa:

Sijoitushorisontti vuosina 1 3 5 7 9 11 13 15
Rahasto, jossa 0.5 % €10,450 €11,411 €12,461 €13,608 €14,860 €16,228 €17,721 €19,352
Rahasto, jossa 1.5 % €10,350 €11,087 €11,876 €12,722 €13,628 €14,599 €15,639 €16,753
2,5 %:n rahasto €10,250 €10,768 €11,314 €11,886 €12,488 €13,120 €13,785 €14,482

Virhe 4: Tulevaisuuden suunnittelu menneisyyden perusteella

Mielelläänhän sitä tekisi, mutta sijoituksen tulevaisuuden ennustaminen historiallisen kehityksen perusteella on erittäin ongelmallista. 

Se, että rahasto on tuottanut hyvin menneisyydessä, ei tarkoita, että se tekee niin myös tulevaisuudessa. Tulevaisuuden päätteleminen menneisyyden perusteella on yleensä yhtä hyödytöntä kuin osakekurssien ennustaminen. Ei yksinkertaisesti voi tietää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.
 

Parchment role

Myös muutokset sijoitusstrategiassa, yhteiskunnassa tai rahaston hallinnossa vaikuttavat monien sijoitusmallien suorituskykyyn.

Esimerkkejä muutoksista, joita ei voinut ennustaa menneisyyteen katsomalla

  • Siirtyminen pois fossiilisista polttoaineista ja energiasiirtymä ovat vieneet monilta sähköyhtiöiltä tuottoisan liiketoimintapohjan.
  • Valokuvia otetaan nykyään enemmän kuin koskaan ennen. Tämän buumin hyötyjiä eivät ole perinteiset kameravalmistajat, vaan Piilaakson ohjelmistoyritykset.
  • Verkkokaupan kasvu on häirinnyt monia liiketoimintamalleja, mutta se ei välttämättä tarkoita, etteikö tulevaisuudessa olisi enää "offline-liiketoimintaa".

Joidenkin osakkeiden tai rahastojen erittäin hyvä kehitys ei myöskään saa sokaista. 20 prosentin tuotto ei kerro juuri mitään, jos sitä ei suhteuteta taustalla olevaan riskiin. Monet sijoittajat keskittyvät absoluuttisiin tuottoihin riskisopeutetun tuoton sijasta. Tämä johtuu siitä, että korkeat tuotot kulkevat yleensä käsi kädessä korkeamman riskin kanssa. Oikean arvion tekemiseen voidaan käyttää Sharpen suhdelukua, joka voi auttaa asettamaan tuotot ja riskit oikeisiin mittasuhteisiin.

Esimerkiksi osakerahastolla, joka on saavuttanut 10 prosentin tuoton, mutta joka on tällä välin romahtanut 20 prosenttia, on alhaisempi Sharpe-suhdeluku kuin rahastolla, joka on saavuttanut vain 8 prosentin tuoton, mutta joka ei ole koskaan ollut miinuksella. Loppujen lopuksi monet sijoittajat tuntisivat olonsa rauhallisemmaksi toisen rahaston kanssa, vaikka sen tuotto olisikin 2 prosenttia pienempi. 

Virhe 5: Jatkuva ostaminen ja myyminen

Vanha pörssiviisaus vapaasti suomennettuna: Liika soutaminen ja huopaaminen tyhjentää taskut. 

Aivan kuten rahoitustuotteiden kustannukset, myös kaupankäyntikulut voivat pienentää tuottoa merkittävästi, sillä pörssissä palkkiota täytyy maksaa jokaisesta ostosta ja myynnistä. Etenkin pienten summien kohdalla palkkiot vaikuttavat erittäin negatiivisesti tuottoon ja voivat jopa kääntää sen täysin miinukselle.

Trading

Vaikka sijoittajille voi syntyä tunne, että he huolehtivat salkustaan reagoimalla aktiivisesti kulloiseenkin markkinatilanteeseen, loppujen lopuksi he yleensä aiheuttavat itselleen vain harmia. 

Liiallinen ostaminen ja myyminen voi myös lisätä sijoittajan hermostuneisuutta. Se houkuttelee sijoittajaa vilkuilemaan salkkuaan jatkuvasti ja reagoimaan oletettavasti uhkaaviin tai tuottoisiksi katsottuihin tilanteisiin. Tämä ei aiheuta ainoastaan korkeita kaupankäyntikustannuksia, vaan poistumalla tilapäisesti markkinoilta saattaa jopa jäädä paitsi tärkeistä arvonnousuista.

Siksi paras neuvo on pysyä aina rauhallisena, pitää pää kylmänä myös huonojen uutisten ilmetessä ja noudattaa – mieluiten ennalta määriteltyä – sijoitusstrategiaa pitkällä aikavälillä. Maltissa on voimaa, varsinkin kun on kyse sijoittamisesta.

Admin

Invesdor

DISCLAIMER

The information contained herein is not meant to be, and it shall not be interpreted as investment advice or a recommendation and investors must neither accept any offer for, nor acquire, any securities unless they do so on the basis of the information contained in the applicable investment material of a target company. Investing in securities of unlisted companies is associated with high risk.

Haluatko lukea lisää?

Artikkeleihin