Valitse, miten haluat käyttää verkkosivustoamme:

Evästeet auttavat parantamaan verkkosivuston käyttökokemusta ja tarjoamaan turvallisia palveluja. Jotkin evästeet ovat välttämättömiä turvallisuuden ja kirjautumistoimintojen kannalta, toiset taas mahdollistavat helpomman käytön ja kätevän tuen. Voit peruuttaa päätöksesi milloin tahansa.

Näin avaat arvo-osuustilin

RAHOITUS JA SIJOITTAMINEN | 31.10.2019

RAHOITUS JA SIJOITTAMINEN: Näin avaat arvo-osuustilin

Joissain tapauksissa listaamattomiin yrityksiin sijoittaessasi tarvitset ensin arvo-osuustilin. Jos sinulla ei ole vielä tällaista tiliä eikä se ole käsitteenä tuttu, käymme seuraavassa lyhyesti läpi, mikä on arvo-osuustili ja kuinka sellainen avataan.

Arvo-osuustili on sähköisten arvopaperien hallintaan tarkoitettu tili, jossa säilytetään erilaisia arvopapereita kuten osakkeita tai optioita. Se on ikään osakkeille tarkoitettu elektroninen kansio: fyysisten paperien sijaan osakkeenomistus näkyy merkintänä arvo-osuustililläsi.

Aivan kaikkia arvopapereita ei ole automaattisesti välttämätöntä säilyttää tällä tavoin. Osa listaamattomista yhtiöistä on kuitenkin muuttanut osakkeensa arvo-osuuksiksi, jolloin ne on säilytettävä arvo-osuustilillä. Pörssissä listattujen osakkeiden säilytys ja kauppa tapahtuu myös arvo-osuustilin kautta, joten se on monissa tapauksissa tarpeellinen tili, joka aktiivisijoittajilta jo hyvin todennäköisesti löytyy.

Kun avaat arvo-osuustilin, se linkitetään yhteen perinteisen pankkitilin kanssa. Arvopapereihin liittyvä rahaliikenne hoidetaan kyseisen pankkitilin kautta: jos myyt tai ostat arvo-osuustilillä säilytettäviä osakkeita, rahat peritään tai tilitetään siihen liitetyltä perinteiseltä tililtä.

Arvo-osuustilin voi avata esimerkiksi perinteisissä pankeissa ja hallinnoida sitä verkkopankin kautta. Myös muut toimijat (esim. Nordnet) tarjoavat arvo-osuustilejä. Helpoin tapa on yleensä olla yhteydessä omaan pankkiisi ja kysyä heidän tarjoamastaan arvo-osuustilistä. Vertailu kuitenkin kannattaa, sillä eri toimijoiden ehdoista löytyy eroja.

Pankeilla voi olla esimerkiksi rajoituksia sen suhteen, voitko säilyttää heidän kauttaan avatulla arvo-osaketililläsi kotimaisia vai myös ulkomaisia osakkeita. Lisäksi eroja löytyy säilytysmaksujen ja osakkeita ostaessa tai myytäessä perittävien maksujen suhteen. Myös se, säilytetäänkö arvo-osuustilillä listattuja vai listaamattomia osakkeita, voi vaikuttaa tilanteeseen. Maksut eivät tyypillisesti ole kovin korkeita, mutta niihin kannattaa silti perehtyä: alustavaa taustoitusta voi tehdä tutustumalla esimerkiksi tähän Taloustaidon keväällä 2019 tekemään vertailuun.

Väitämme, että kasvusijoitusten tekemisen kanssa ei aina kannata odottaa listautumiseen asti, jos haluaa saada mahdollisuuden parhaaseen mahdolliseen diiliin. Tässä esitetyt esimerkit koskevat lähinnä Suomen markkinaa, joten eroja muihin markkinoihin voi luonnollisesti olla.

Arvo-osuustilin avaaminen ei ole monimutkaista - kysy tarjousta pankistasi ja vertaile rohkeasti toimijoita sen mukaan, millaisia sijoituksia aiot tehdä.

Kirjoittaja: Invesdor

Kirjoittaja

Invesdor

DISCLAIMER

Tämä artikkeli on vain kapea katsaus käsittelemäänsä toimialaan. Sen tarkoituksena on esitellä toimiala lukijalle ja toimia lähtöpisteenä syvällisemmälle taustatutkimukselle. Artikkeli on tarkoitettu ainoastaan informatiiviseen tarkoitukseen eikä sen väitetä olevan kattava. Artikkeli sisältää kolmansilta osapuolilta peräisin olevaa tietoa; kyseisten tietojen paikkansapitävyyttä ja kattavuutta ei ole vahvistettu eikä kenenkään tulisi pohjata päätöksiä ainoastaan näiltä kolmansilta osapuolilta saatuun tietoon. Tässä yhteydessä esitettyjä tietoja ei ole tarkoitettu eikä niitä tule tulkita sijoitusneuvoina tai -suosituksina. Sijoittajien ei tule hankkia tai hyväksyä tarjouksia mistään arvopapereista, elleivät he tee niin asianmukaisten, kyseessä olevaa yritystä ja sijoituskohdetta koskevien sijoitusmateriaalien pohjalta. Sijoittajat kantavat itse listaamattomiin yrityksiin liittyvän korkean sijoitusriskin.

Haluatko lukea lisää?

Katso artikkelin yleiskatsaus