Valitse, miten haluat käyttää verkkosivustoamme:

Evästeet auttavat parantamaan verkkosivuston käyttökokemusta ja tarjoamaan turvallisia palveluja. Jotkin evästeet ovat välttämättömiä turvallisuuden ja kirjautumistoimintojen kannalta, toiset taas mahdollistavat helpomman käytön ja kätevän tuen. Voit peruuttaa päätöksesi milloin tahansa.

Kokenut kansainvälinen johtaja Invesdorin kasvun vauhdittajaksi: "Joukkorahoitusmarkkinan murros houkutteli"

INVESDOR INSIGHTS | 3.11.2022

Mari Interview

Invesdorin tuore Pohjoismaiden-toimitusjohtaja Mari Lymysalo on kulkenut pitkän polun maailmalla. Kuudentoista kansainvälisissä tehtävissä vietetyn vuoden jälkeen hänellä on nyt edessään Invesdorin sijoitustoiminnan kasvattaminen: yritys tulee panostamaan entistä enemmän Pohjoismaiden ja koko Pohjois-Euroopan markkinoihin.

Lymysalon mukaan eurooppalainen joukkorahoitusmarkkina on siirtymässä murrosvaiheeseen, mikä mahdollistaa Invesdorin seuraavan kasvuloikan. 

–  Kauan kaivattu, eurooppalaisia joukkorahoituspalveluntarjoajia koskeva EU-asetus vahvisti yhdenmukaiset säännöt osake- ja lainapohjaisten joukkorahoituspalvelujen tarjoamiselle koko EU:n alueella. Sen ansiosta voimme hakea EU:n toimilupaa, ja skaalata palvelujamme tehokkaasti.

Markkina on tällä hetkellä hyvin fragmentoitunut. Joukkorahoitusta välittävät lukuisat pienet paikalliset rahoitusalustat,   mutta Lymysalo uskoo vahvasti alan konsolidoituvan. 

– Orgaaninen kansainvälinen kasvu on hidasta, mutta alan murroksessa nopeat tulevat syömään hitaat. Lisäksi regulaation muutos vaikuttaa siihen, että jotkut lopettavat tai suuntaavat liiketoimintansa uudelleen. Fuusioituminen on myös tehokkuustekijä, sillä joukkorahoitusalustan rakentaminen ja ylläpitäminen on iso investointi.   

Tähtäin joukkorahoituksen kirkkaana ykkösenä Euroopassa 

Myös Invesdorilla on lusikkansa sopassa. Yritys fuusioitui kesällä 2022 saksalaisen Kapilendon ja itävaltalaisen Finnestin kanssa, jotka tunnetaan kotimarkkinoillaan joukkorahoitusrintaman edelläkävijöinä. Fuusio mahdollistaa kansainväliset rahoituskierrokset DACH-alueella ja Pohjoismaissa. 

– Tämä merkitsee sijoittajille entistä laajempia sijoitusmahdollisuuksia, parempaa maantieteellistä hajautusta ja monipuolisempia sijoitustuotteita. Pystymme tarjoamaan ristiin erilaisia vaihtoehtoja. Suomalaisen sijoittajan kannalta esimerkiksi vakiintuneen saksalaisen pk-yrityksen joukkovelkakirjalaina tarjoaa mahdollisuuden saada tuottoa eurooppalaisista yrityksistä ilman turhia välikäsiä.

Sijoitusmahdollisuus yli maantieteellisten rajojen on myös kohdeyritysten etu.

– Yritykset pystyvät nyt kansainvälistämään omistajakuntaansa. Meillä on rekisteröityneenä yli 128 000 sijoittajaa, jotka edustavat 93 eri kansalaisuutta. Erityisesti kuluttajatuotteisiin keskittyneet yritykset tulevat hyötymään laajasta sijoittajakunnastamme. 

Kokenut uuden liiketoiminnan kehittäjä

Lymysalo on koulutukseltaan tuotantotalouden diplomi-insinööri, joka on viimeiset 16 vuotta työskennellyt globaaleissa organisaatioissa Aasiassa, Yhdysvalloissa ja Keski-Euroopassa. 

Lymysalo tuntee hyvin Itävallan, Invesdorin yhden kivijalan. Hän työskenteli testausjärjestelmiä autoteollisuudelle tarjoavan itävaltalaisen AVL:n palveluksessa kuusi vuotta, vaikka merkittävä osa ajasta kuluikin lentokoneessa Alppien yläpuolella meno- tai paluumatkalla. Sähköautot ja akut olivat tuolloin orastava trendi, ja AVL:n globaalien liiketoimintojen kehityksestä vastaavana johtajana Lymysalo reissasi ympäri maailman, paljon muun muassa Kiinassa. 

Uudet haasteet kutsuivat myöhemmin Pariisiin, jossa Lymysalo työskenteli maailman johtavan tekniikan alan ja tuotekehityksen konsulttiyhtiö Altranin (nyk. Capgemini Engineering) operatiivisena johtajana. Lymysalo kehitti ja kasvatti yksikköä, joka koostui kahdeksasta World Class Centeristä. Näissä kansainvälisissä huippuosaamiskeskuksissa työskenteli yli 1000 henkeä. 

– Toisin kuin Altranin perusliiketoiminta, emme tarjonneet palveluitamme kansallisista yksiköistä vaan itsenäisistä osaamiskeskuksista käsin. Kansainvälinen liiketoimintamalli oli poikkeuksellinen ja mielenkiintoinen kehityskohde.  Tarjosimme asiakkaillemme hi-tech-konsultointipalveluita mm. kyberturvallisuuteen, data-analytiikkaan, Teollisuus 4.0:aan, IoT-ratkaisuihin, 5G:hen, reunalaskentaan ja innovaatiomuotoiluun liittyen.

Vaihtoehtoja kasvuyritysten rahoitustarpeisiin

Pari vuotta sitten Lymysalosta tuli Capgeminin pääomasijoitusyksikön johtaja, kun yritys osti  Altranin. Hän veti pääomasijoitusrahastoa ja rakensi Capgeminin startup-ekosysteemiä. Halu ratkaista kasvuyritysten rahoitushaasteita houkutteli lopulta kokeneen sijoitusasiantuntijan Invesdorin johtoon.

– Erityisesti nuoret ja kasvavat yritykset kaipaavat toimintaansa täydentävää rahoitusta, jota muutoin voi olla hankala saada. Olen nähnyt miten innovatiiviset startupit toimivat uranuurtajina ja kirittävät vakiintuneempia yrityksiä mm. kestävään kehitykseen ja ilmastonmuutokseen liittyvien haasteiden ratkaisemisessa. 

On Lymysalolla itselläänkin edessään uusi haaste. Miten sopeutua Suomen pimeyteen Keski-Euroopan valoisien vuosien jälkeen?

– Valitsin aika optimaalisen ajankohdan, siis lokakuun, Suomeen muutolleni. Mutta eiköhän tästäkin selvitä, hän naurahtaa. 
 

Kirjoittaja: Invesdor

Invesdor

Uutiset

DISCLAIMER

Tämä artikkeli on vain kapea katsaus käsittelemäänsä toimialaan. Sen tarkoituksena on esitellä toimiala lukijalle ja toimia lähtöpisteenä syvällisemmälle taustatutkimukselle. Artikkeli on tarkoitettu ainoastaan informatiiviseen tarkoitukseen eikä sen väitetä olevan kattava. Artikkeli sisältää kolmansilta osapuolilta peräisin olevaa tietoa; kyseisten tietojen paikkansapitävyyttä ja kattavuutta ei ole vahvistettu eikä kenenkään tulisi pohjata päätöksiä ainoastaan näiltä kolmansilta osapuolilta saatuun tietoon. Tässä yhteydessä esitettyjä tietoja ei ole tarkoitettu eikä niitä tule tulkita sijoitusneuvoina tai -suosituksina. Sijoittajien ei tule hankkia tai hyväksyä tarjouksia mistään arvopapereista, elleivät he tee niin asianmukaisten, kyseessä olevaa yritystä ja sijoituskohdetta koskevien sijoitusmateriaalien pohjalta. Sijoittajat kantavat itse listaamattomiin yrityksiin liittyvän korkean sijoitusriskin.

Haluatko lukea lisää?

Katso artikkelin yleiskatsaus