Valitse, miten haluat käyttää verkkosivustoamme:

Evästeet auttavat parantamaan verkkosivuston käyttökokemusta ja tarjoamaan turvallisia palveluja. Jotkin evästeet ovat välttämättömiä turvallisuuden ja kirjautumistoimintojen kannalta, toiset taas mahdollistavat helpomman käytön ja kätevän tuen. Voit peruuttaa päätöksesi milloin tahansa.

Kokemuksia joukkorahoituksesta: Abacus Diagnostica

COMPANY NEWS | 25.08.2021

RAHOITUS JA SIJOITTAMINEN: Kokemuksia joukkorahoituksesta

Vahvasti kasvava spin-off-yritys Abacus Diagnostica Turun yliopiston biotekniikan osastolta keräsi Invesdorin kautta lähes 1,5 miljoonaa euroa uutta pääomaa kesällä 2020. Toimitusjohtaja Erno Sundberg kertoo kokemuksensa Abacuksen kierrokselta ja jakaa tärppinsä joukkorahoitusta suunnitteleville yrityksille.

Kierros: Kesäkuu 2020
Arvonmääritys (pre-money): 4 046 800 EUR
Sijoitettu: 1 458 858 EUR
Sijoituksia: 361

Abacus Diagnostica tavoittelee tulevaisuutta, jossa lääkäri voi ensimmäisellä vastaanottokäynnillä varmistaa potilaan diagnoosin laboratoriotestin avulla. Yritys kuuluu niihin, joiden liiketoimintaan pandemia on antanut varsinaisen turboboostin. Laboratorioiden ruuhkautuessa nopealle testille on kysyntää, ja yrityksen liikevaihto on vuodessa kymmenkertaistunut.

”Yli 15 vuoden työ palkitaan nyt. Olemme kypsytelleet teknologiaa ja siivonneet lastentaudit pois. Meillä on hyvä pohja ja valmius lähteä skaalamaan ylös. Reipas kasvu jatkuu myös vuonna 2021, tavoitteemme on kaksinkertaistaa liikevaihto”, kuvailee Sundberg.

Nopea ja kevyt prosessi vei voiton muista rahoitusvaihtoehdoista

Ennen joukkorahoitusta Abacuksella oli pari isompaa ja puolen tusinaa pienempää omistajaa. Johto oli pidempään etsinyt pääomarahoitusta pitkän aikavälin tarpeeseen. Sundbergin mukaan jo ennen koronaa oli näkyvissä, että liiketoiminta on kääntymässä kasvuun.

”Kokemuksemme mukaan joukkorahoitus oli nopea ja kevyt prosessi moneen muuhun vaihtoehtoon verrattuna. Myöhästyimme hieman koronaboomista, mutta muuten kierros osui oikeaan kohtaan. Taserakenne muuttui kertarysäyksellä paremmaksi”, Sundberg analysoi.

Healthtech-yrityksiä on Invesdorin kautta rahoitettu hyvällä läpimenoprosentilla, ja Sundberg kertoo olleensa turvallisin mielin liikkeellä.

”Joukkorahoitus ja prosessi olivat tuttuja minulle sijoittajan näkökulmasta. Lisäksi saimme Invesdorilta hyviä vinkkejä ja tietoa kierroksen etenemisestä.”

Healthtech-yrityksiä on Invesdorin kautta rahoitettu hyvällä läpimenoprosentilla, ja Sundberg kertoo olleensa turvallisin mielin liikkeellä.

Pienosakkailta tsemppiviestejä

Kun kierros lopulta starttasi kesäkuussa 2020, myöntää Sundberg sen olleen jännä paikka. ”Meidänkin kierroksemme puoliväliin osui hiljaisempi vaihe, mihin varmasti vaikutti myös kauniit säät. Saimme kuitenkin hyvän loppukirin – ja pilvisempiä päiviä.”
Abacukseen lähti mukaan sijoittajia sekä kotimaasta että ulkomailta, mukaan lukien jälleenmyyjiä. Sundbergin mukaan joukkorahoitusta harkitsevat yritykset turhaan arastelevat kasvavaa omistajajoukkoa.

”Raportoimme omistajien suuntaan aiempaa säännöllisemmin. En koe, että muuten uusista omistajista olisi syntynyt ylimääräistä työtä. Kasvun myötä on tullut paljon suurempia muutoksia, kun porukkamme on kolminkertaistunut. Tuntuu hyvältä, kun pienosakkailta tulee tsemppiviestejä ja kiitosta.”

Uusia testejä markkinoille

Suurin osa kerätystä rahoituksesta tullaan käyttämään uuden sukupolven testijärjestelmän kehittämiseen. Sundberg kuvailee koronan mullistaneen infektiotautien diagnostiikan defensiiviset markkinat. Laboratoriot ovat kärsineet ylikuormituksesta ja alaa riivaavat toimitusvaikeudet, mikä on aiheuttanut paniikkikiireen. Abacus tarjoaa ratkaisuksi testitulokset alle kahdessa tunnissa.

Abacuksen tyypillisin asiakas Suomessa on keskussairaalan laboratorio. Ulkomailla heidän testinsä palvelevat esimerkiksi öljynporauslautan työntekijöitä. Eivätkä virukset ja bakteerit maailmasta lopu, vaikka korona tästä joskus helpottaakin.

”Meillä on useita muitakin bakteeri- ja virustestejä mm. influenssaa, norovirusta, sairaalabakteeria, antibioottiripulin aiheuttajaa varten. Tuotekehitysputkessa on tulossa testi aivokalvontulehduksen toteamiseksi. Virukset muuntuvat, ja diagnostiikan pitää pysyä mukana.”

Sundbergin tärpit:

  1. Pyri keräämään mimimipotti kasaan verkostojesi kautta ennen varsinaista kierrosta.
  2. Hanki medianäkyvyyttä ennen ja jälkeen kierroksen. Näkyvyydellä on tärkeä rooli potentiaalisten sijoittajien tavoittamisessa ja kiinnostuksen herättämisessä.
  3. Hio sijoittajatarina äärimmäisellä huolella ja tiivistä materiaali niin, että ydin on kirkas. Älä epäröi turvautua ammattilaisen apuun kirjoittamisessa ja käännöksissä.
  4. Kierroksen ajankohta on tärkeä. Huomioi lomakaudet. Invesdorilta saat tähän hyvät vinkit. Kaikkeen et kuitenkaan pysty itse vaikuttamaan, esimerkiksi meidän kierroksellemme osunut kesäaurinko heikensi sijoittajien aktiivisuutta.
  5. Ei kannata pelätä uusien omistajien määrää. Osakassopimus on monipuolinen työkalu, jonka laatiminen kannattaa tehdä huolella ja Invesdorilta saa tähänkin hyviä vinkkejä.
Erno Sundberg - Abacus

Erno Sundberg

Kirjoittaja: Invesdor

Kirjoittaja

Invesdor

DISCLAIMER

Tämä artikkeli on vain kapea katsaus käsittelemäänsä toimialaan. Sen tarkoituksena on esitellä toimiala lukijalle ja toimia lähtöpisteenä syvällisemmälle taustatutkimukselle. Artikkeli on tarkoitettu ainoastaan informatiiviseen tarkoitukseen eikä sen väitetä olevan kattava. Artikkeli sisältää kolmansilta osapuolilta peräisin olevaa tietoa; kyseisten tietojen paikkansapitävyyttä ja kattavuutta ei ole vahvistettu eikä kenenkään tulisi pohjata päätöksiä ainoastaan näiltä kolmansilta osapuolilta saatuun tietoon. Tässä yhteydessä esitettyjä tietoja ei ole tarkoitettu eikä niitä tule tulkita sijoitusneuvoina tai -suosituksina. Sijoittajien ei tule hankkia tai hyväksyä tarjouksia mistään arvopapereista, elleivät he tee niin asianmukaisten, kyseessä olevaa yritystä ja sijoituskohdetta koskevien sijoitusmateriaalien pohjalta. Sijoittajat kantavat itse listaamattomiin yrityksiin liittyvän korkean sijoitusriskin.

Haluatko lukea lisää?

Katso artikkelin yleiskatsaus