Valitse, miten haluat käyttää verkkosivustoamme:

Evästeet auttavat parantamaan verkkosivuston käyttökokemusta ja tarjoamaan turvallisia palveluja. Jotkin evästeet ovat välttämättömiä turvallisuuden ja kirjautumistoimintojen kannalta, toiset taas mahdollistavat helpomman käytön ja kätevän tuen. Voit peruuttaa päätöksesi milloin tahansa.

Osakkeen hinta
1,20 €
Omistus
Sijoitettu
168 846 €
Lainsäädännöllinen varoitus: Tämän rahoitusvälineen hankkimiseen liittyy huomattavia riskejä, ja se voi johtaa sijoitettujen varojen täydelliseen menettämiseen. Tuotto-odotuksia ei ole taattu, ja ne voivat olla myös alhaisempia.

first name last name, position of company name

„Maailma muuttui pysyvästi koronaviruspandemian johdosta. Enää ei ole hyväksyttävää mennä kouluun tai töihin nuhaisena ja yskien. Jos kuitenkin on pakko lähteä oireisena liikkeelle, onnistuu se käymällä ensin testissä. ArcDian kehittämä mariPOC® on markkinoiden ensimmäinen testijärjestelmä, jolla terveydenhoidon henkilökunta ja pian myös kuluttajat itse voivat pikatestata useita taudinaiheuttajia yhdestä näytteestä. mariPOC® testi on kustannustehokas ja nopea, minkä turvin ArcDia pyrkii hankkimaan merkittävän osuuden pikatestauksen maailmanmarkkinoilta. Nyt kerättävällä rahoituksella vahvistamme rahoitusasemaamme ja nopeutamme markkinoille menoa Euroopassa, Kiinassa ja Yhdysvalloissa. Tarjoamme nyt piensijoittajille mahdollisuuden lähteä osakkaaksi yhtiöön kansainvälisen kasvun kynnyksellä."

Vesa Kemppainen, Toimitusjohtaja

Tiedot sijoituksesta

Tyyppi:
Osakeanti
Jo sijoitettu:
168 846,00 €
Jaettava omistusosuus:
1,99 – 10,88 %
Osakkeen hinta :
1,20 €
minimisijoitus 250 osaketta
Osakkeiden nykyinen lukumäärä:
20 480 980
Osakekanta täyden diluution jälkeen:
21 160 879
Arvonmääritys (pre-money):
24 577 176,00 €
Tarjottavien osakkeiden määrä:
2 500 000
Tarjolla:
FI
Välittäjä:
Invesdor Oy

Keskeiset syyt sijoittaa

Voimakkaasti kasvava ala – infektiodiagnostiikan globaali markkina oli voimakkaassa kasvussa jo ennen koronaa.

Ratkaisu vallitsevaan ongelmaan – automatisoidun mariPOC®-testausjärjestelmän avulla pystytään parantamaan terveydenhuollon tehokkuutta, vähentämään turhaa antibioottien käyttöä sekä parantamaan infektioiden, epidemioiden ja pandemioiden hallintaa yhteiskunnassa.

Selkeä kasvustrategia – yhtiöllä on CE-merkitty valmis tuoteportfolio, jolle se hakee uusia jälleenmyyjiä Euroopassa. Kiinassa ja USA:ssa yhtiö hakee kasvua lisensointimallilla.

Kilpailuetu – ArcDian patentoitu teknologia on kustannustehokasta, mikä tuottaa mittavan kilpailuedun hengitystieinfektioiden hajautetun testauksen markkinalla. 

Toimialalle tyypillinen selvä exit- ja listautumispolku - yhtiö haluaa olla houkutteleva ostokohde, ja tähtää liikevaihtonsa ja arvonsa systemaattiseen kasvattamiseen. 

Yleiskatsaus

Yhtiön profiili

ArcDia International Oy Ltd on vuonna 2005 perustettu suomalainen teknologialähtöinen kasvuyhtiö, joka kehittää, valmistaa ja markkinoi automatisoituja testijärjestelmiä infektiotautien monianalyyttiseen pikadiagnostiikkaan. Yhtiö toimii Turussa ja työllistää 30 henkilöä.

ArcDian mariPOC®-testijärjestelmä on markkinoiden ensimmäinen pikatestaukseen soveltuva automaattinen laite, joka tunnistaa merkittävimmät hengitystie- ja nieluinfektioiden aiheuttajat. mariPOC® on noussut Suomessa markkinajohtajaksi hengitystieinfektioiden potilasläheisessä testauksessa. 

Yhtiön tavoite on parantaa terveydenhuoltoprosesseja mm. hengitystieinfektioiden ja nielutulehduksen hoidossa. Terveyskeskuksissa, yksityisillä lääkäriasemilla sekä sairaaloiden päivystyspoliklinikoilla tehdyt mariPOC®-pikatestit tunnistavat useita taudinaiheuttajia samalla kertaa, eikä näytettä tarvitse viedä keskuslaboratorioon tutkittavaksi. Tämä säästää merkittävästi aikaa ja rahaa.  

Ihmiset tottuivat pandemian aikana nopeihin kotitesteihin, ja ArcDia strategian keskiössä on tarjota kuluttajille matalan kynnyksen testausmahdollisuus. Yhtiö valmistelee parhaillaan testauslaitteiden tuomista asiakkaiden lähelle mm. apteekkeihin, työpaikoille ja ostoskeskuksiin. Nopea ja kattava testaus takaa oikean diagnoosin ilman viivettä.  

Hengitystieinfektiotestauksen markkinat ovat kasvaneet 2012–2022 noin 10 % vuodessa (lähde) ja koronaviruspandemian seurauksena hengitystieinfektiotestit nousivat nopeasti suurien diagnostiikkayhtiöiden strategiseen ytimeen. ArcDia uskoo, että koronaviruspandemian jälkeen hengitystieinfektiotestauksen kokonaisvolyymi tulee jäämään entistä perustasoa merkittävästi korkeammalle. 

Yhtiön historia

company history

ArcDian tarinan taustalla on suomalainen poikkitieteellinen innovaatio, joka perustuu bioteknologian ja laseroptiikan hyödyntämiseen lääketieteessä. Perustajat FT Janne Koskinen ja FT Aleksi Soini näkivät ongelmallisena sen, ettei hengitystieinfektioiden testausta juurikaan tehty terveyskeskustasolla, vaan testaaminen keskittyi sairaalaympäristöön. Lisäksi hengitystieinfektioiden hoito ei perustunut taudinaiheuttajan tunnistukseen, vaan oli summittaista, mikä johti antibioottien ylenpalttiseen käyttöön.  

Ratkaisu ongelmaan

Koskinen keskittyi bioteknologian alan väitöskirjassaan ArcDia-yhtiöiden kehittämän TPX-teknologian sovelluksiin infektiotautien diagnostiikassa. Tämän tutkimustyön seurauksena Koskinen tutustui kliinisen infektiodiagnostiikan teorioihin ja käytäntöihin, ja syntyi idea automaattisesta testausjärjestelmästä eli mariPOC®-tuoteinnovaatiosta. 

Koskinen ja Soini kirjoittivat ensimmäisen liiketoimintasuunnitelman mariPOC®-liiketoiminnasta vuonna 2007. Tämä liikeidea ja tietotaito sekä Arctic Diagnostics Oy:n detektioteknologia (tietotaito ja teollisoikeudet) siirrettiin apporttina uudelle yhtiölle ArcDia International Oy Ltd:lle. Yhtiö lanseerasi mariPOC®- järjestelmän Suomessa vuonna 2010, jolloin hengitystieinfektioiden testauksen markkina oli kehityksen alkuvaiheessa.  

Uusi teknologia mahdollistaa nopean ja automaattisen testauksen 

ArcDian perustajat Soini ja Koskinen näkivät, että hengitystieinfektioiden hoitokäytännöt tulevat muuttumaan, kunhan markkinoille saadaan teknologiaa, joka mahdollistaa nopean ja automaattisen hajautetun testauksen. Tämä markkinavisio on toteutunut, ja suuryhtiöt hankkivat nyt kilvan tuotantokapasiteettia ja kaupallisia oikeuksia hengitystieinfektiotestien markkinalta.  

CE-merkitty mariPOC® on vakiinnuttanut asemansa johtavana testijärjestelmänä Suomen markkinoilla. Tällä hetkellä ArcDialla on 47 asiakasta Suomessa. Niihin lukeutuu lääkärikeskuksia, sairaaloita ja kliinisiä laboratorioita. Valtaosa mariPOC®-laitteista Suomen markkinoilla on sijoitettu lääkäriasemille yksityisellä sektorilla, mutta jo 1/3 liikevaihdosta syntyy työpaikoilla tapahtuvasta testaamisesta.  

Nopeampi diagnostiikka mahdollistaa oikean hoidon viiveettä 

mariPOC® lupaa selkeää hyötyä nopeuden, luotettavuuden, helppokäyttöisyyden ja monianalyyttisyyden johdosta. Testimenetelmä on ollut suosittu erityisesti lasten infektioiden diagnostiikassa, sillä samasta näytteestä voidaan osoittaa jopa 11 taudinaiheuttajaa mukaan lukien pandeeminen SARS-CoV-2 koronavirus ja tavallinen kausikoronavirus OC43. Menetelmällä tunnistetaan lisäksi esimerkiksi influenssa A- ja B-virukset, RS-virus, metapneumovirus, adenovirus sekä useita parainfluenssan tyyppejä, jotka kaikki aiheuttavat samankaltaisia taudinkuvia. 

Matalan kynnyksen testaus parantaa infektioiden torjuntaa maailmanlaajuisesti 

SARS-CoV-2 pandemia vaikutti ihmisten käyttäytymiseen siten, ettei ole enää hyväksyttävää liikkua julkisilla paikoilla ja tavata muita ihmisiä oireisena. ArcDia näkee, että koronaviruspandemian jälkeen hengitystieinfektiotestauksen kokonaisvolyymi tulee jäämään entistä perustasoa merkittävästi korkeammalle tasolle. 

Yhtiön mukaan terveydenhuollossa on nyt ymmärretty, että matalan kynnyksen testaus on infektiontorjunnan peruskivi. Perinteinen teknologia ei kuitenkaan käytännössä mahdollista nopeaa ja oikea-aikaista akuuttien infektioiden testausta. Yhtiö arvioi, että yksittäisten viruksien/bakteerien testaaminen keskuslaboratoriossa tulee jatkossa korvautumaan monianalyyttisellä matalan kynnyksen pikatestauksella (monianalyyttinen= mitataan samanaikaisesti useampi virus/bakteeri). 

Virstanpylväät 

1998–2003 TPX-mittateknologian alkuvaiheen kehitys tehtiin professori Erkki Soinin johdolla Turun yliopiston Biofysiikan laboratoriossa. 

2000 TPX-mittatekniikka julkaistiin Nature Biotechnology -tiedelehdessä. 

2005–2009 ArcDia™ TPX-mittatekniikan soveltuvuutta infektiotautien pikadiagnostiikkaan tutkittiin akateemisissa hankkeissa. 

2008 ArcDia International Oy Ltd:n liiketoiminta käynnistyi ja mariPOC®-tuotekehityshanke alkoi. 

2011 mariPOC® IVD CE -merkittiin. Respi ja Pharyn -tuotteet esiteltiin markkinoille. 

2013 ArcDia sai ISO 13485-sertifikaatin. 

2014 ArcDialle myönnettiin Frost & Sullivanin innovaatiopalkinto parhaasta vierihoitotuotteesta Euroopassa. 

2016 ArcDia julkisti uudet tuotteet: maailman ensimmäinen pikatesti bokavirukselle, mariPOC®+-ohjelmisto, mariPOC® Gastro -testi ja herkistetty influenssavirus A-testi. 

2017 ArcDia toi markkinoille uuden Quick StrepA-testin sekä maailman ensimmäinen pikatesti koronavirukselle ja uusimpien suositusten mukainen antibioottiripulitesti CDI:lle. mariCloud™-palvelu infektiotautien reaaliaikaiseen seurantaan avataan. 

2018 Uusi mariPOC® Quick Flu/RSV-testi tuotiin markkinoille Suomessa. 

2020 Uusi mariPOC® SARS-CoV-2-testi tuotiin markkinoille. 

2021 Päivitetty mariPOC® SARS-CoV-2-testi julkaistiin. 

Tuotteet / palvelut

ArcDia Market

Hengitystieinfektiot ovat maailman yleisin sairaus (Reiner Jr, R.C., 2018) Tämänhetkisen lääketieteen käytäntöjen mukaan suurin osa infektioista hoidetaan edelleen empiirisesti, eli lääkäri tekee diagnoosin potilaan oirekuvan perusteella. Potilaalle määrätään usein varotoimenpiteenä laajakirjoisia antibiootteja, ilman patogeenispesifistä (eli virus- tai bakteerispesifistä) diagnoosia.  

Patogeenispesifinen kliininen diagnoosi on hyvin vaikeaa tai jopa mahdotonta pelkän kliinisen oirekuvan perusteella, sillä monet virukset ja bakteerit aiheuttavat samankaltaisia kliinisiä oireita. Esimerkiksi akuuttia ylä- ja alahengitystieinfektiota voi aiheuttaa 10–20 eri bakteeria tai virusta. Valtaosa empiirisesti määrätyistä lääkekuureista ovat joko turhia tai epäoptimaalisia potilaan kannalta.  

Oikeiden lääkkeiden määräämiseksi tarvittaisiin nopeaa, tarkkaa ja patogeenispesifistä diagnostiikkaa, jotta infektion hoito olisi viruksen/bakteerin mukainen. Perinteinen teknologia ei käytännössä mahdollista oikea-aikaista akuuttien infektioiden testausta. Markkinoilla vallitsee tämän puutteen korjaamiseen valtava tarve, johon ArcDialla on toimiva ratkaisu.

ArcDian ratkaisut  

ArcDia on kehittänyt diagnostiikkajärjestelmän infektioiden nopeaan ja monipatogeeniseen testaukseen. Yhtiön mariPOC®-testijärjestelmä tunnistaa infektiota aiheuttavat virukset ja bakteerit. Portfolion täydentää mariCloud™-pilvipalvelu, joka kerää mariPOC®-analysaattoreiden anonymisoidut testitulokset ja tuottaa tästä tiedosta reaaliaikaisen epidemiologisen tilannekuvan. mariCloud™ auttaa lääkäriä oikean kliinisen diagnoosin tekemisessä sekä sairaaloita varautumaan epidemiapiikkeihin ja optimoimaan resurssien käytön niiden aikana. 

mariPOC®-testijärjestelmä  

ArcDian mariPOC®-testijärjestelmä mahdollistaa laboratoriotasoisen taudinaiheuttajien identifioinnin polikliinisesti (POC = point-of-care analytiikka), eli potilaan välittömässä läheisyydessä tapahtuvassa testauksessa.  

mariPOC®-testi tunnistaa monta taudinaiheuttajaa (eli bakteeria tai virusta) yksittäisistä kliinisistä näytteistä nopeasti ja luotettavasti. Perinteisesti samaan lopputulokseen on päästy vain monilla erillisillä testeillä ja/tai 2–3 päivää kestävillä näyteviljelyillä tai kalliilla keskuslaboratorion geenitesteillä.   

mariPOC®-tuotelinja käsittää tällä hetkellä kolme applikaatiota mariPOC® Respi, mariPOC Pharyn ja mariPOC Gastro, jotka on tarkoitettu hengitystieinfektioiden, angiinan ja akuutin suolistoinfektion testaamiseen.  Nämä kolme applikaatiota edustavat yleisimpiä infektiotyyppejä.  

Potilas saa mariPOC®-analytiikan ansiosta mahdollisimman nopeasti oikean lääkityksen, tervehtyminen tehostuu ja potilas säästyy väärän tai epäoptimaalisen lääkityksen mahdollisesti aiheuttamilta komplikaatioilta.  

Yhteiskunnan kannalta mariPOC® -innovaatio on merkittävä, koska sen avulla pystytään parantamaan terveydenhuollon tehokkuutta, vähentämään turhaa antibioottien käyttöä, sekä parantamaan infektioiden, epidemioiden ja pandemioiden hallintaa yhteiskunnassa.  

Miten se toimii/ toimiala

ArcDia Tuote

Potilas saa mariPOC®-analytiikan ansiosta mahdollisimman nopeasti oikean lääkityksen, tervehtyminen tehostuu ja potilas säästyy väärän tai epäoptimaalisen lääkityksen mahdollisesti aiheuttamilta komplikaatioilta.

Yhteiskunnan kannalta mariPOC® -innovaatio on merkittävä, koska sen avulla pystytään parantamaan terveydenhuollon tehokkuutta, vähentämään turhaa antibioottien käyttöä, sekä parantamaan infektioiden, epidemioiden ja pandemioiden hallintaa yhteiskunnassa.


Perinteisten diagnostiikkamallien ongelmat ja mariPOC®-testijärjestelmän kehittämisen perustelut

Icon 1

Perinteinen infektiodiagnostiikka on ollut hidasta ja kallista. Lääkärin vastaanotolla potilaalta otetaan tyypillisesti näyte taudinaiheuttajan (=patogeeni) selvittämiseksi ja näyte lähetetään laboratorioon. Näytteen bakteeriviljely (toimenpide, jossa bakteeripesäkkeet analysoidaan maljalta) kestää näin 2–3 päivää. PCR-menetelmällä testin tulos valmistuu muutamassa tunnissa, mutta logistiset hidasteet viivästyttävät testituloksen saamista keskuslaboratoriossa. Tyypillinen PCR-testin tulosaika oli koronaviruspandemian aikana Suomessa 1- 2 vuorokautta näytteenotosta. mariPOC®  tuottaa testin tulokset nopeimmillaan 15 minuutissa. 

Icon 2

Vaihtoehtoisesti sairastuneelta voidaan ottaa myös yksittäinen ”tikkutesti”. Tikkutestien ongelmallisuus on se, että niiden suorituskyky on vaihteleva. Tikkutestit luetaan visuaalisesti jolloin tuloksen verifiointi ja testidatan hallinta ei täytä terveydenhuollon laatuvaatimuksia.  Tikkutestit antavat vastauksen yleensä vain yksittäiselle patogeenille (virukselle tai bakteerille) kerrallaan. Jokainen tikkutesti myös maksaa erikseen ja jokainen testi vaatii uuden näytteen mikä on epämiellyttävää potilaalle ja työllistää hoitohenkilökuntaa. 

Icon 3

Edellä kuvatuista syistä infektiotautien taudinaiheuttajien selvittäminen vaatii voimakasta tehostamista.  Testin tulos pitäisi saada mahdollisimman nopeasti, sillä lääkärien tulisi pystyä tekemään patogeenispesifinen kliininen diagnoosi ja sitä vastaava hoitopäätös mieluiten heti potilaan tapaamisen yhteydessä. Tämä on ollut mahdotonta perinteisillä laboratoriotesteillä, koska näytteiden kuljetuksen aiheuttamat viiveet johtavat tulosten viivästymiseen. Tästä syystä vallitsevan käytäntö on ollut, että lääkärit määräävät potilaalle lääkehoidon empiirisin perustein, ilman että infektion aiheuttajasta olisi tietoa tai varmuutta.  

business model

Liiketoimintamalli

 1. Suoramyynnissä ArcDia noudattaa palveluliiketoiminnan mallia, jossa yhtiö toimittaa asiakkaalle infektiotestauksen kokonaisratkaisun avaimet käteen -periaatteella. Yhtiö laskuttaa asiakasta testitulosten lukumäärän perusteella. Tätä liiketoimintamallia kutsutaan myös ”Reagent rental” - malliksi.  

 1. Vientimarkkinoilla ArcDian myyntikanava on paikalliset jakeluyhtiöt, joiden kanssa noudatetaan perinteistä liiketoimintamallia, jossa ArcDia myy analysaattorit ja kulutustarvikkeet jakelijalle.   

 1. Uloslisensointi. USA:ssa ja Kiinassa yhtiön liiketoimintamalli on teknologian uloslisensointi. ArcDialla on lisenssisopimus kiinalaisen kumppanin kanssa, jonka tavoitteena on lanseerata tuotteet Kiinan markkinalle vuonna 2023.     

Kasvustrategia 

ArcDian liikevaihdosta (3,2 M€ vuonna 2021) noin 70 % tulee Suomen ulkopuolelta. Yhtiö hakee kansainvälistä kasvua seuraavasti:  

 1. Jälleenmyyjäverkostoa laajentamalla Euroopassa,  

 1. strategisen kumppanin kanssa yhteistyössä Kiinassa,   

 1. strategisen kumppanin kanssa USAssa.   


Kaupallistaminen Kiinassa

Yhtiö on solminut kiinalaisen Shandong Shinsun Biotechnology Co Ltd:n kanssa merkittävän lisenssisopimuksen ArcDian kehittämän teknologian kaupallistamiseksi Kiinassa. Lisenssisopimuksen mukaan osapuolet aloittavat suuren volyymin teollisen tuotannon, jolla tavoitellaan johtavaa asemaa Kiinan infektiodiagnostiikan markkinoilta. Sopimuksen mukaan Shandong Shinsun Biotechnology Co Ltd on sitoutunut jatkossa ostamaan ArcDialta testisarjojen tuotantoon tarvittavat biokemialliset kriittiset komponentit sekä tuotekehityksen palvelut. Teknologian lisensoinnin ansiosta yhtiö pystyy pitämään sekä laitteen että kemian tuotannon kannalta kriittisten komponenttien valmistusosaamisen omissa käsissään. 


Yhtiö etsii strategista kumppania Yhdysvalloissa 

USA on maailman suurin yhtenäinen diagnostiikkamarkkina. Markkinoille pääsy edellyttää paikallisen strategisen kumppanin löytämistä kustannusten optimoimiseksi ja riskien minimoimiseksi. Kumppanin tehtävä on rekisteröidä mariPOC® tuotteet  FDA-prosessin mukaisesti ja toimia ArcDian jälleenmyyjänä Yhdysvalloissa ArcDian vastatessa tutkimuksesta ja tuotekehityksestä, tuotannosta ja teknisestä tuesta. 

  

Vastuullisuus

Vastuullisuus on ennalta ehkäisevää toimintaa, riskien hallintaa.  ArcDian koko liiketoiminta tähtää koko ihmiskunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen. Yhtiön missio on tuottaa tarkkaa ja nopeaa diagnostiikkaa potilaiden hyväksi, jotta lääkekuuri olisi viruksen tai bakteerin mukainen.  

Oikean diagnoosin saaminen ja sen myötä oikea hoito auttaa välttämään tarpeetonta antibioottien käyttöä ja mahdollistaa nopeamman toipumisen. Halvat, yleisesti käytetyt antibiootit ovat menettämässä tehoaan, minkä yleisesti uskotaan tekevän pienistä nykyään suhteellisen turvallisista toimenpiteistä jälleen vaarallisia.  

Yhteiskunta hyötyy siten, että hajautetusta testauksesta automaattisesti kerättävät tiedot ovat perusta tautien leviämisen rajoittamiselle ja uusien tautien varhaiselle havaitsemiselle. Tällä on kauaskantoinen, ennaltaehkäisevä vaikutus. 

Johto

  

first name last name, position of company name

Vesa Kemppainen, MSc (Tech.)  

Toimitusjohtaja (s.1970)

Linkedin

Vesa Kemppainen on tietotekniikan DI ja teknologia-alan sarjayrittäjä (iobox, Krocus, Tecnomen, Spartagon, Blaast), jolla on monipuolinen kokemus liiketoiminnasta teknologian ja terveydenhuollon alalla. Tecnomen Oyj (nykyisin Tecnotree Oyj) osti Kemppaisen perustaman Krocuksen vuonna 2003. Kemppaisen toimiessa Helsingin pörssissä listatun Tecnomen Oyj:n operatiivisena johtajana 2003–2006 yhtiön tulos kääntyi tappiollisesta voitolliseksi ja markkina-arvo kymmenkertaistui. ArcDian hallituksen jäsen Kemppainen on ollut vuodesta 2015.

  

first name last name, position of company name

Janne Koskinen, FT

Tuotekehitysjohtaja, perustaja (s.1980)

Linkedin

Janne Koskinen on lääketieteen tohtori, jonka bioteknologian alan väitöskirjan tuloksena syntyi idea mariPOC®-tuoteinnovaatiosta. Koskinen johti mariPOC®-testijärjestelmän tuotekehitystä ja tuotantoa vuosina 2008–2011. Yhtiön tutkimus- ja tuotekehitysosastoa Koskinen on luotsannut vuodesta 2012.

  

first name last name, position of company name

Aleksi Soini, FT 

Johtaja, strategian ja liiketoiminnan kehitys, perustaja (s.1966)

Linkedin

Aleksi Soini on Turun yliopiston ja Jyväskylän yliopiston dosentti, tieteenalana lääketieteellinen bioanalytiikka.  Soini on ArcDian perustaja ja mariPOC®-liiketoiminnan innovaattori. Ennen ArcDian mariPOC®-liiketoiminnan aloittamista Soini on työskennellyt mm. sijoitusjohtajana pääomasijoitustoimialalla ja Mobidiag Oy:n toimitusjohtajana.

  

first name last name, position of company name

Niko Meltola, FT 

Johtaja, tuotanto ja palveluliiketoiminta (s.1968)

Linkedin

Niko Meltola on lääketieteen tohtori ja biofysiikan tutkija. Meltola kehitti Soinin kanssa TPX-teknologiaan soveltuvat fluoresenssimerkkiaineet, joiden teollisoikeudet Meltola siirsi Arctic Diagnostics Oy:lle. Meltola toimi tanskalaisen Radiometer ApS:n palveluksessa tuotekehitys- ja projektijohtotehtävissä vuosina 2006–2012, ja hänet rekrytoitiin johtamaan ArcDian tuotantoa ja palveluliiketoimintaa vuonna 2012.

Omistuksen jakautuminen

Omistusjakautuma

Osakas C-osakesarja B-osakesarja Äänivalta Omistusosuus
lukumäärä lukumäärä % %
Arctic Diagnostics Oy 0 3 755 973 24,98 % 18,34 %
Lifeline Ventures Fund I Ky 230 117 3 003 712 19,98 % 15,79 %
Innovestor Kasvurahasto I Ky 230 667 2 580 951 17,17 % 13,73 %
Alexander Krepak 0 1 058 750 7,04 % 5,17 %
Biothom Oy 0 959 002 6,38 % 4,68 %

Lauri Tukiainen

120 000 834 109 5,55 % 4,66 %
262 muut osakkaat 4 864 703 2 842 996 18,9 % 37,63 %
Yhteensä 5 445 487 15 035 493 100 % 100 %

Varojen käyttö

Osakeannissa suurin liikkeelle laskettava määrä on 2,5 miljoonaa osaketta, joiden arvo on 3,0 miljoonaa euroa.  

ArcDia jatkaa toimintaansa strategiansa mukaisesti ja kasvaa orgaanisesti riippumatta tämän annin lopputuloksesta.  

Nyt kerättävällä rahoituksella yhtiön on tarkoitus vahvistaa rahoitusasemaansa ja nopeuttaa markkinoille menoa Euroopassa, Kiinassa ja USA:ssa. 

Minimum Scenario

Skenaario 1

Yhtiö kerää annissa 0,5 M€. Tässä skenaariossa yhtiö sopeuttaa toimintansa siten, että yhtiön nykyisen liiketoiminnan kassavirta on riittävä, ja jatkaa orgaanista kasvuaan. 

Medium Scenario

Skenaario 2

Yhtiö kerää annissa noin puolet maksimimäärästä eli 1,5 M€, jolloin investoidaan 0,5 M€ tuotekehitykseen, 0,5 M€ USA:ssa regulatiiviseen prosessiin ja 0,5 M€ myyntikanavien avaamiseen. Tässä skenaariossa sekä tuotekehitys että markkinoiden avaaminen etenevät suunnitellusti.  

Maximum Scenario

Skenaario 3

Yhtiö saavuttaa annin maksimin 3,0 M€, jolloin se investoi 1 M€ tuotekehitykseen, 1 M€ USA:n regulatiiviseen prosessiin kumppanin avulla, ja 1 M€ ja myyntikanavien avaamiseen. Tässä skenaariossa yhtiö nopeuttaa uusille markkinoille pääsyä entisestään. 

Markkina

Markkinapotentiaali

Hengitystieinfektiotestauksen markkinat ovat kasvaneet 2015–2021 noin 10 % vuodessa (lähde)

Markkinoita myllertävät megatrendit

ArcDian liiketoimintaan vaikuttavat myönteisesti tuoreet megatrendit, jotka haastavat terveydenhoitoa ja vaikuttavat ihmisten käyttäytymiseen. 

Terveempi planeetta 

 • Antibiootteihin perustuva suhteellisen turvallinen aikakausi on päättymässä, sillä yhä tehokkaiden antibioottien määrä vähenee ja tehokkaiden antibioottien hinta nousee.  

 • Tietoisuus tartuntataudeista lisääntyy jokaisen pandemian myötä. Nopeampi, helposti saatavilla oleva ja kohtuuhintainen diagnostiikka luo terveydenhuollon perustan. 

 • Potilaan kannalta hajautettu testaus mahdollistaa nopeasti diagnoosin ja hoidon ilman viiveitä.   

description

description

Pandemian vaikutukset näkyvät jatkossakin 

 • Pandemia muutti tapamme suhtautua hengitystieinfektioihin. Enää ei ole sopivaa  mennä töihin, kouluun, päiväkotiin, konsertteihin, harrastuksiin tai ravintolaan flunssaoireiden kanssa. 

 • Hengitystieinfektioden potilaille ja yhteiskunnalle aiheuttamaa taakkaa voidaan pienentää vain  nopean testaus toiminnan kautta. 

 • Hallitukset ovat käyttäneeet valtavia summia pelkästään COVID-19-diagnostiikan maksamiseen. – Miten ne selviävät seuraavasta kausi-influenssasta?  

 Terveydenhuoltopalvelujen digitalisointi 

 • Pandemia kiihdyttää digitalisaatiota entisestään jo pelkästään siksi, että ihmiskontaktit on minimoitava. 

 • Myös terveydenhuoltopalvelut muuttuvat nyt digitaalisiksi. Verkkolääkärit ovat käytettävissä 24/7 ja voivat määrätä lääkkeitä. 

 • Yleisimpien sairauksien testaus siirtyy keskuslaboratorioista kohti hajautettuja automatisoituja itsetestauspaikkoja, jotka sijaitsevat kuluttajien kannalta kätevästi. ArcDia on varustautunut hyödyntämään tätä suuntausta. 

description

description

Biohakkerointi 

 • Lisääntynyt kiinnostus ja maksuhalukkuus henkilökohtaiseen terveyteen liittyvästä tiedosta. 

 • Kuluttajien ulottuvilla on jo puettavat anturit sykkeen ja unen seurantaa varten. 

 • Ihmiset ovat yhä valmiimpia maksamaan siitä, että he ymmärtävät, mikä vaikuttaa heidän terveyteensä.  

Taloudelliset luvut ja kasvu

Kaikki luvut ovat pyöristettyjä lähimpään tuhanteen ja esitetty tuhansina euroina.

TODELLINEN ENNUSTE
2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025
Liikevaihto 1 879 2 591 3 262 2 100 3 446 5 278 8 280
Varastonmuutos 54 99 16 10 99 151 238
Pääomamenot 153 107 76 49 81 124 194
Liiketoiminnan muut tuotot 136 70 30 100 100 100 100
Kokonaistuotanto 2 114 2 867 3 384 2 260 3 725 5 653 8 812
Materiaalikulut ja ulkoiset palvelut 634 -1 217 -906 -630 -1 034 -1 583 -2 484
Bruttotulos 1 480 1 650 2 478 1 630 2 692 4 069 6 328
Henkilöstökulut 1 099 -1 417 -1 544 -1 389 -1 447 -2 111 -3 146
Muut toimintakulut 603 -608 -636 -573 -636 -950 -1 408
EBITDA 223 -375 298 -333 608 1 008 1 774
Arvonalentumiset 380 -409 -412 -412 -412 -455 -525
Liiketulos [EBIT] 603 -785 -114 -744 196 554 1 248
Korkotulot 119 -61 -2 -100 -3 -5 -7
Verot 0 0 0 0 0 0 0
Nettotulos verojen jälkeen (NIAT) 722 -846 -116 -844 193 549 1 241

Taloudellisten tunnuslukujen selitykset 

Vuosi 2022 muodostaa ArcDian myynnin kehityksessä poikkeuksen johtuen COVID19 pandemiasta, jolloin muiden taudinaiheuttajien testausmäärät romahtivat ArcDian päämarkkinoilla. Tänä aikana testaus keskittyi lähinnä vain SARS-CoV-2 virukseen, mikä toteutettiin keskuslaboratorioiden PCR-menetelmillä.  

Pandemian väistyessä tavanomiset hengitystieinfektiot palaavat populaatioon, jolloin ArcDia odottaa moniparametrisen testauksen (mariPOC®) markkinakysynnän palautuvan ja nousevan pandemiaa edeltävää tasoa korkeammalle. Yhtiön johto ennustaa myynnin palaavan kasvu-uralle vuonna 2023, ja kasvavan keskimäärin 58 % vuosivauhdilla 2023–2026. 

TODELLINEN ENNUSTE
2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025
Liikevaihdon kasvu 65 % 35 % 26 % -36 % 64 % 53 % 57 %
EBITDA % - -14 % 9 % -16 % 18 % 19 % 21 %
Työntekijöiden määrä - 28 32 30 30 40 60

Kasvutekijät

Kuluttajatestauksesta odotetaan kasvun veturia 

ArcDian visiossa infektioiden omatestaus arkipäiväistyy ja tulee lähemmäksi kuluttajaa. Suuntaus on jo näkyvissä: ihmiset tottuivat pandemia-aikana testaamaan itseään pientenkin oireiden ilmaantuessa. Yhtiö pilotoi hengitystieinfektioiden omatestausta suomalaisessa apteekissa jo tämän vuoden aikana. Toisin kuin SARS-Cov-2-virukseen tarkoitetut testit, mariPOC® mahdollistaa jopa 11 taudinaiheuttajan tunnistamisen yhdestä näytteestä. 

Yhtiö odottaa lisensointisopimuksen etenemistä Kiinassa 

Yhtiön kiinalainen lisenssikumppani Shandong Shinsun Biotechnology Co Ltd valmistelee mariPOC-testisarjojen ja analysaattoreiden valmistusta Kiinassa. Tuotteiden markkinalanseeraus Kiinassa edellyttää tuotteiden Kiinan viranomaisen hyväksyntää (=viranomaisrekisteröinti). mariPOC® analysaattorin rekisteröinti on valmis, mutta testisarjan rekisteröinnin edellyttämät kliiniset tutkimukset ovat vielä kesken. Koronaviruspandemia on hidastanut projektin edistymistä.   

Yhtiö arvioi, että testisarjan rekisteröinti saadaan päätökseen vuoden 2023 loppuun mennessä. Tulosennusteessa näkyy yhtiön odotus siitä, että lisenssikumppani aloittaa syksyllä 2023 reagenssiostot ArcDialta konservatiivisen kasvuskenaarion mukaisesti.  Kiinan liiketoiminnan vaikutus vuoden 2023 myyntilukuihin on 300 tuhatta euroa. 

Arvonmääritys

Osakkeen hinnan kehitys ja selitys 

ArcDian osakekohtainen merkintähinta on 1,20 euroa mikä vastaa 24 577 176 euron non-diluded (25 393 000 euron fully diluted), pre-money valuaatiota. Tämä valuaatio on neuvoteltu yhtiön ankkurisijoittajien kanssa. Yhtiön valuaatio on sama kuin edellisessä osakeannissa vuonna 2020. 

Osakekohtainen merkintähinta 1,20 euroa vastaa hinta/liikevaihto-arvostuskerrointa (P/S) 7,8, joka on varsin maltillinen tai jopa matala verrattuna saman toimialan verrokkiyhtiöiden exit-valuaatioihin, jotka on esitetty alla olevassa taulukossa. 

Aiemmat rahoituskierrokset

Exit-skenaariot

Yhtiön hallituksen tavoite on käynnistää exit-neuvottelut viimeistään kahden vuoden kuluessa osakeannista. Esitetyt vaihtoehdot ovat skenaarioita, joiden toteutumista ei voi taata. 

Icon 1

Yrityskauppa  

ArcDia tähtää medtech-alan tyypilliselle exit-polulle, jossa 10–20 miljoonan euron kokoluokkaan ehtineet kasvuyhtiöt ovat potentiaalisia yritysostokohteita.  

Kliinisen mikrobiologian markkinoita hallitsee 5–10 isoa julkista yhtiötä, jotka rakentavat organisaationsa yleensä myynnin, markkinoinnin, tuotannon ja logistiikan tarpeisiin. Oman tuotekehitystoiminnan sijaan suuryhtiöt laventavat tuoteportfoliotaan mielellään yritysostojen kautta. Yritysostot sopivat hyvin yhteen pörssiyhtiöiden kvartaalitalouden kanssa, sillä yritysostot eivät näy negatiivisesti tuloslaskelmassa, kuten oma pitkän tähtäimen T&K-toiminta. Kun kasvuyhtiön liiketoiminta on saavuttanut tietyn tason, on ostajia usein tarjolla useita.

 ArcDian tuoteportfolio on jo herättänyt kiinnostusta toimialan suuryhtiöiden keskuudessa. Vuonna 2018 yhtiö neuvotteli aiesopimuksen yhdysvaltalaisen julkisen yhtiön kanssa ArcDian myynnistä. Kauppasopimus kuitenkin raukesi ArcDialle tuntemattomasta syystä. Ostaja ei löytänyt ArcDian due diligence -tarkastuksessa huomautettavaa. Vaikka tämä kauppasopimus raukesi, osoittaa se, että yhtiö on potentiaalinen ostokohde.  

Icon 2

Listautuminen 

Toinen varteenotettava exit-skenaario on listautuminen, joka mahdollistaisi yhtiön pääsyn pääomamarkkinoille lisärahoituksen hankkimiseksi sekä omistuspohjan laajentamiseksi. Listautuminen kasvattaisi näkyvyyttä ja siten sijoittajien, liikekumppanien ja asiakkaiden yleistä kiinnostusta yhtiötä kohtaan. Listautuminen mahdollistaisi myös osakkeiden tehokkaamman käytön henkilöstön palkitsemisessa ja yritysjärjestelyiden yhteydessä. 

Icon 3

Pääomasijoittaja 

Jos edelliset exit-skenaariot eivät toteudu, on mahdollista myydä yhtiö tai osia siitä pääomasijoittajalle, joka tarjoaa rahoitusta, osaamista sekä verkostoja yhtiölle. Pääomasijoituksen tavoitteena on kasvattaa yhtiön arvoa siten, että arvonnousu hyödyttää kaikkia osakkeenomistajia sekä tukee alkuperäisten omistajien riskien hajautusta. Tyypillisesti sijoittajan omistusajan pituus kohdeyhtiössä vaihtelee 3–7 vuoden välillä, jonka päätteeksi yhtiö myydään suuremmalle ostajalle, toiselle pääomasijoittajalle tai listataan pörssiin sovitun suunnitelman mukaisesti. 

Tietoa annin ehdoista

Tässä annissa ArcDia International Oy Ltd (y-tunnus 1973152–4) tarjoaa merkittäväksi vähintään 416 667 (500 000,40 euroa) ja enintään 2 500 000 (3 000 000 euroa) kappaletta yhtiön uusia B-sarjan osakkeita. 

Mikäli osakkeita merkitään vähemmän kuin 416 667 kappaletta, yhtiön hallitus päättää annin peruuttamisesta. Tällöin maksetut sijoitukset palautetaan kokonaisuudessaan sijoittajille. Takaisinmaksetuille sijoituksille ei makseta korkoa. 

Yhtiön hallitus pidättää oikeuden päättää annin maksimikoon nostamisesta. 

Osakkeet oikeuttavat niiden haltijan osinkoon ja muihin osakasoikeuksiin, kun ne on rekisteröity kaupparekisteriin ja merkitty osakasluetteloon. 

Merkintä hinta on 1,20 euroa osakkeelta. Vähimmäismerkintä on 250 osaketta, eli 300,00 euroa.  

Uusien osakkeiden merkintähinta on maksettava kokonaisuudessaan Invesdorin osoittamalle asiakasvaraintilille Invesdorin ohjeistuksen mukaisesti tai ulkoisten sijoitusten osalta yhtiön hallituksen osoittamalle pankkitilille. 

Merkintäaika alkaa 6.9.2022 ja päättyy alustavasti 7.10.2022. Merkintäaika Invesdorin alustalla alkaa 6.9.2022 ja päättyy alustavasti 7.10.2022. Yhtiön hallitus pidättää oikeuden päättää merkintäajan pidentämisestä. 

Ylimerkintätilanteessa yhtiön hallitus voi päättää annin keskeyttämisestä. Ylimerkintätilanteessa osakkeet allokoidaan siten, että osakkeet allokoidaan merkintäjärjestyksessä (“first come, first served”). 

Uusien osakkeiden merkintähinta kirjataan kokonaisuudessaan yhtiön sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon. 

Osakkeet merkitään tekemällä merkintäsitoumus Invesdorin verkkopalvelussa ja hyväksymällä Invesdorin asiaankuuluvat ehdot sekä liittymällä yhtiön vähemmistöosakassopimukseen, tai muulla yhtiön hallituksen osoittamalla tavalla. Merkinnän tekeminen Invesdorin verkkopalvelun kautta edellyttää palvelun käyttöehtoihin sekä rahoituskierroskohtaisiin ehtoihin sitoutumista ja pyydettyjen tunnistetietojen toimittamista Invesdorille. 

Yhtiön hallitus sitoutuu hyväksymään kaikki merkintäehtojen sekä osakeantiin soveltuvien lakien ja säännösten mukaisesti tehdyt osakemerkinnät.  

Yhtiöllä on 20 480 980 kappaletta rekisteröityä osaketta. Yhtiöllä on kaksi (2) osakesarja: B-osakkeita on yhteensä 15 035 493 ja C-osakkeita yhteensä 5 445 487. Optio-oikeuksien käyttämisestä johtuneen osakemäärän kasvamisen takia yhtiön kaupparekisteriotteella näkyy vielä aikaisempi osakemäärä, uuden osakemäärän rekisteröinti kaupparekisteriin on vireillä. 

Jokainen B-osake tuottaa yhden (1) äänen yhtiökokouksessa. Yhtiön C-osakkeilla ei ole äänioikeutta, eikä C-osakkeiden omistajilla ole osallistumisoikeutta yhtiökokouksiin. C-osakkeiden omistajilla on kuitenkin oikeus saada pyynnöstä jäljennökset yhtiökokousten pöytäkirjoista, sekä tieto yhtiökokouksen tai hallituksen tekemistä päätöksistä, joilla on vaikutusta osakkeiden varallisuuspitoisiin oikeuksiin. Muilta osin osakelajien oikeuden ovat yhtäläiset. C-osakkeet voidaan hallituksen päätöksellä muuntaa B-osakkeiksi muuntosuhteella 1:1. 

Yhtiön osakkeiden siirrettävyyttä on rajoitettu seuraavasti: 

 • Siirronsaajalla on velvollisuus liittyä osapuoleksi yhtiön osakassopimukseen 

 • Yhtiöjärjestyksessä on lunastuslauseke 

 • Yhtiöjärjestyksessä on suostumuslauseke 

 • Yhtiöjärjestyksessä on lunastusvelvollisuus 

Yhtiökokous on 19.11.2018 valtuuttanut yhtiön hallituksen päättämään osakeannista. Valtuutuksen nojalla voidaan antaa enintään 5 000 000 kappaletta joko B- tai C-osakesarjan osakkeita. Yhtiön hallitus on päättänyt tästä osakeannista kyseisen valtuutuksen nojalla, joten vastaavasti siitä riippuen, kuinka monta osaketta tässä osakeannissa merkitään, vähenee tällä valtuutuksella annettavien osakkeiden määrä. 

Yhtiökokous on 22.01.2020 valtuuttanut yhtiön hallituksen päättämään osakkeisiin oikeuttavien erityisten oikeuksien antamisesta. Valtuutuksen nojalla voidaan antaa enintään 1 000 000 kappaletta yhtiön B-osakesarjan osakkeita. 

Yhtiöllä on 540 991 voimassa olevaa optiota, jotka oikeuttavat niiden haltijat merkitsemään yhteensä 540 991 B-osakesarjan osaketta. Yhtiöllä on yhteensä 138 908 voimassa olevaa optiota, jotka oikeuttavat niiden haltijat merkitsemään yhteensä 138 908 C-osakesarjan osaketta. Yhtiön kaupparekisteriotteella näkyy vielä aikaisempi optioiden määrä, uusien optiomäärien rekisteröinti kaupparekisteriin on vireillä. 

Yhtiöllä on osakeannin alkaessa voimassa oleva vaihtovelkakirjalaina, joka on suuruudeltaan 655 733,00 euroa. Yhtiö on neuvotellut vaihtovelkakirjojen haltijoiden kanssa vaihtovelkakirjojen perumisesta niin, että haltijoiden suostumuksella kyseiset vaihtovelkakirjat perutaan ja kyseiset haltijat sijoittavat vaihtovelkakirjaansa vastaavan summan tähän osakeantiin. Yhtiö ei voi kuitenkaan taata, että kaikki haltijat antavat suostumuksensa vaihtovelkakirjalainan ennenaikaiseen perumiseen, jonka takia on mahdollista, että osakeannin loppuessa yhtiöllä on edelleen voimassa olevaa vaihtovelkakirjalainaa. 

Päivitys 6.10.2022: Edellä olevassa kappaleessa viitatut neuvottelut ovat edenneet seuraavasti: Yhtiöllä on 6.10.2022 jäljellä vieraan pääoman ehtoista lainaa 543 443,00 euroa. Selvyyden vuoksi todetaan, että velkakirjojen haltijoille ei ole annettu osakeyhtiölain tarkoittamia erityisiä oikeuksia, vaikka tätä päivitystä edeltävässä kappaleessa on käytetty lainasta termiä vaihtovelkakirjalaina. 

Sijoittajan on merkintäsitoumuksen tehdessään sitouduttava yhtiön vähemmistöosakassopimukseen (päivätty 2.9.2022), joka on tämän sivun liitteenä, ellei sijoittaja ole jo osapuolena yhtiön osakassopimuksessa. Sopimukseen sitoutuminen on osa sijoitusprosessia. Sopimuksessa sijoittaja: 

 • Sitoutuu olemaan vaatimatta sertifikaatteja osakkeista 

 • Sitoutuu olemaan myymättä, siirtämättä tai muutoin luovuttamatta osakkeita sellaiselle taholle, joka ei ole liittynyt yhtiön vähemmistöosakassopimukseen 

 • Sitoutuu olemaan panttaamatta tai muutoin antamatta osakkeita tai muita osakkeisiin liittyviä oikeuksia vakuudeksi ilman etukäteistä kirjallista suostumusta yhtiöltä 

 • Sitoutuu äänestämään yhtiön tulevien rahoituskierrosten edellyttämien päätösten puolesta sekä allekirjoittamaan ja täytäntöön panemaan mahdolliset osakassopimukset ja muut edellä mainittujen toimenpiteiden toteuttamiseksi tarvittavat sopimukset yhtiön hallitukselta saatujen ohjeiden mukaisesti, olettaen, että kaikkia osakkeenomistajia kohdellaan reilusti ja tasapuolisesti 

 • Vakuuttaa lukeneensa osakeantia koskevan materiaalin ja ymmärtävänsä sijoitukseen liittyvät riskit, sekä vakuuttaa saaneensa yhtiöltä riittävät tiedot sijoituksen tekemistä varten 

Lisäksi 

 • Osakkeenomistajilla on Drag-Along ja Tag-Along oikeudet 

 • Osakkeenomistajilla on exit-tilanteessa velvollisuus toimia hallituksen ohjeiden mukaisesti ja tarvittavalla tavalla exitin toteuttamiseksi 

Tutustuthan huolella liitteenä olevaan pienosakassopimukseen ennen sijoittamista! 

Yhtiön nykyisten pääosakkaiden välillä on erillinen pääosakassopimus, sekä C-osakkeiden omistajien välinen sijoitussopimus. Vaikka tässä annissa sijoittavat eivät liity näihin sopimuksiin, seuraavat sopimuksien ehdot voivat kuitenkin kiinnostaa sijoittajia (isoilla kirjoitetuilla termeillä sopimuksissa määritelty merkitys): 

 • Osakkeiden siirtoa, rasitusta ja panttausta koskee rajoituksia, jotka on kuvattu tarkemmin sopimuksissa 

 • Tietyt päätökset edellyttävät aina Sijoittajien Enemmistön suostumusta yhtiökokouksessa 

 • Tietyt päätökset edellyttävät aina Sijoittajien Enemmistön suostumusta hallituksen kokouksissa 

 • Juhani Soinilla ja Aleksi Soinilla on oikeus nimetä yksi hallituksen jäsen, Innovestor Kasvurahasto I Ky:llä on oikeus nimetä yksi hallituksen jäsen, Lifeline Ventures Fund I Ky:llä on oikeus nimetä yksi hallituksen jäsen, ja edellä mainitut osapuolet yhdessä nimittävät muut hallituksen jäsenet  

 • Drag-Along ja Tag-Along -oikeudet 

 • Lifeline Ventures Fund I Ky:llä on oikeus määrätä, että sijoituspankki nimitetään helpottamaan yhtiön myyntiä 

 • Tietyillä osakkeenomistajilla on laajemmat mahdollisuudet saada dataa ja tietoja yhtiöstä kuin mitä tässä osakeannissa sijoittavilla sijoittajilla on 

Yhtiön yhtiöjärjestykseen sisältyy lunastuslauseke ja suostumuslauseke, jotka vaikuttavat osakkeiden luovutettavuuteen. Yhtiöjärjestys sisältää myös lunastusvelvoitteen. Yhtiöjärjestys löytyy tämän pitch sivun liitteistä. 

Riskit

Sijoituksen tekemiseen liittyy erinäisiä riskitekijöitä, jotka voivat olla toteutuessaan merkittäviä. Monet riskitekijöistä kuuluvat yhtiön liiketoiminnan luonteeseen ja ovat tyypillisiä sen toimialalle. Jokaisella riskillä voi olla olennainen vaikutus yhtiön liiketoimintaan, liiketoiminnan tulokseen ja taloudelliseen asemaan ja yhtiön mahdolliseen kykyyn saavuttaa taloudelliset tavoitteensa. Esitetyt riskit eivät ole tärkeysjärjestyksessä eikä riskien esittämisjärjestys kuvasta niiden toteutumisen todennäköisyyttä.  

Osakeantiin ja yhtiön osakkeisiin liittyvät riskit 

 • Erilaiset riskitekijät ja olosuhteet voivat johtaa osakkeen markkinahinnan laskuun ja siksi on olemassa riski menettää osa tai koko sijoitettu pääoma. 

 • Sijoitukselle ei välttämättä saa lainkaan tuottoa. 

 • Yhtiön osakkeilla ei käydä julkista tai monenkeskistä kauppaa millään markkinapaikalla, joten osakkeella ei ole aktiivisia tai likvidejä jälkimarkkinoita. Riskinä tässä tapauksessa on, että arvopaperia ei välttämättä pysty myymään haluttuna ajanhetkenä tai ollenkaan tai että siitä tarjottu hinta on alempi kuin sen merkintähinta tai todellinen arvo.  

 • Sijoituskohteen luovutettavuutta on rajoitettu yhtiöjärjestyksen lunastuslausekkeella ja suostumuslausekkeella sekä velvollisudella liittyä yhtiön osakassopimukseen.  

Makrotalouden kehitykseen liittyvät riskit 

 • Epävarmuus yhtiön ydinmarkkinoilla sekä yleisesti maailmantaloudessa ja rahoitusmarkkinoilla voi vaikuttaa haitallisesti yhtiön liiketoimintaan ja liiketoiminnan tulokseen.  

Yhtiön liiketoimintaan liittyvät riskit   

 • Epäonnistuminen markkinoinnissa voi haitallisesti vaikuttaa yhtiön asiakassuhteisiin sekä tuotteiden kysyntään.  

 • Yhtiö ei pysty välttämättä toteuttamaan laajentumisstrategiaansa ja hyödyntämään uusia liiketoimintatilaisuuksia täysimääräisesti tai oikea-aikaisesti.  

 • Yhtiö saattaa kerätä suunniteltua vähemmän pääomaa. Tämä voi johtaa siihen, että yhtiö ei pysty toteuttamaan liiketoimintaansa menestyksekkäästi varojen puutteen vuoksi. 

 • Jos yhtiön liikeidea ei vakiinnuta asemaansa markkinoilla tai jos suunniteltua liiketoiminnan kehitystä ei voida toteuttaa toivotulla tavalla, on olemassa riski yhtiön maksukyvyttömyydestä. 

 • Jos yhtiö ei pysty kilpailemaan tehokkaasti nykyisten ja mahdollisten uusien kilpailijoiden kanssa tai reagoimaan kilpailuympäristön muutoksiin, se voi vaikuttaa haitallisesti yhtiön liikevaihtoon, kannattavuuteen ja asiakasuskollisuuteen. Kilpailu voi kiristyä merkittävästi, jos markkinoille tulee kilpailijoita, joilla on enemmän pääomaa. 

 • On olemassa riski, että yhtiö saa negatiivista huomiota mediassa. Tämä voi johtaa Yhtiön myynnin merkittävään laskuun ja tappioihin, koska yhtiön tuotteille ei ole riittävästi kysyntää negatiivisen mediahuomion vuoksi. 

 • Erilaiset muut tekijät, kuten erityisesti taloudellisen tilanteen muutokset yhdistettynä suunnitteluvirheisiin, ympäristöriskit, riippuvuus avainhenkilöistä sekä muutokset oikeudellisessa ja verotuksellisessa kehyksessä voivat vaikuttaa haitallisesti liiketoimintaan. 

 • Yhtiön tuotteiden kysyntään ja siten liiketoiminnan tulokseen vaikuttavat muun muassa yleinen globaali markkinatilanne, kilpailutilanne ja teknologian kehitys. Yhtiö ja sen liiketoiminta ovat siten alttiina markkinariskeille, jotka ovat pitkälti riippumattomia yhtiön omasta toiminnasta.  

Johtoon ja henkilöstöön liittyvät riskit   

 • Yhtiö on riippuvainen johdostaan sekä pätevästä henkilökunnasta ja näiden henkilöiden menettämisestä voi syntyä haittaa liiketoiminalle. 

 • Epäonnistuminen pätevien henkilöiden rekrytoinnissa ja sitouttamisessa voi vaikuttaa haitallisesti yhtiön liiketoiminnan kehitykseen.  

 • Henkilöstön kasvattamisella voi olla haitallinen vaikutus yhtiön kannattavuuteen.  

Oikeudelliset ja lainsäädäntöön liittyvät riskit 

 • Yhtiön toimintaa ja tuotteita koskevan lainsäädännön, sääntelyn ja yleisen yhteiskuntavastuun noudattamatta jättäminen voi johtaa sanktioihin ja vahingoittaa yhtiön julkikuvaa asiakasryhmien parissa.  

 • Yhtiöllä ei ole vireillä oikeudenkäyntejä tai muita avoimia riita-asioita, mutta toiminnan laajentuessa myös juridisten riskien merkitys yhtiön toiminnassa kasvaa.  

 • Yhtiölle voidaan esittää vaateita tai kanteita, jotka voivat vahingoittaa yhtiötä ja vaativat johdon resursseja.  

 • Yhtiön oikeudellinen sääntely-ympäristö voi muuttua, mikä saattaa vaikeuttaa yhtiön liiketoiminnan harjoittamista. 

 • Immateriaalioikeuksien kaupallistamiseen, tuotteiden jakeluun ja uusien tuotteiden lanseeraukseen liittyy erilaisia vastuuriskejä, kuten kolmansien osapuolten vaatimuksia väitetyistä immateriaalioikeuksien loukkauksista tai vaateita tuotteen laadusta tai tuotevahingosta. Vastuuriskit ovatkin yleensä vahingonkorvausvaatimuksen tai muun korvausvaatimuksen sekä oikeudenkäyntikulujen muodossa.  

 • On olemassa riski, että yhtiön patentteihin liittyvät oikeudet vanhenevat. Tämä voi vaikuttaa negatiivisesti yhtiön liiketoimintaan.  

 • Yhtiön kiinalainen lisenssikumppani on laiminlyönyt sopimusperusteisia lisenssimaksuja yhteensä noin kolmella miljoonalla eurolla, lisenssikumppani on kuitenkin tietoinen laiminlyönnistä ja pyrkii korjaamaan sen. On kuitenkin olemassa riski, että lisenssikumppani ei maksa lisenssimaksuja. 

Rahoitukseen liittyviä riskit  

 • Valuuttakurssien vaihteluilla voi olla haitallinen vaikutus yhtiön toimintaan.  

 • Yhtiö on altis lainakorkojen muutoksille.  

 • Yhtiö on altis luotto- ja vastapuoliriskeille. 

 • Yhtiön taloudellisiin ennusteisiin liittyy riskejä, sillä tulevaisuutta koskeviin arvioihin, tavoitteisiin ja muihin lausumiin liittyy aina epävarmuutta ja ne ovat vain ennusteita, eikä takeita tulevaisuudesta. 

Yllä luetellut riskit eivät ole ainoita yhtiön toimintaan vaikuttavia tekijöitä. Myös muilla riskeillä ja epävarmuustekijöillä, joita yhtiö ei tällä hetkellä tunne tai joita se pitää tällä hetkellä epäolennaisina, voi olla olennainen vaikutus yhtiön liiketoimintaan, tulokseen ja taloudelliseen asemaan.  

Päivitykset

26.10.2022: ArcDian webinaaritallenne

ArcDia International Oy Ltd tallenne 25.10. pidetystä webinaarista. ArcDian toimitusjohtaja Vesa Kemppainen käy tilaisuudessa läpi yhtiön liiketoiminnan tilanteen sekä tulevaisuuden näkymät.

6.10.2022: Rahoituskierroksen merkintäajan pidentäminen

Yhtiön hallitus päätti jatkaa merkintäaikaa 7.11.2022 asti.

Ehdot -osion kohtaan "Optiot, valtuutukset ja vaihtovelkakirjalainat" on tehty päivitys.